Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

Ακρόπολη: Από τις γυμνές χορεύτριες της Nelly’s στο «OXI» στον Λάνθιμο - Ποιος (και πότε) έχει δικαίωμα στην πολιτιστική μας κληρονομιά;


 Η Ακρόπολη, ως το απόλυτο σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού, υπήρξε διαχρονικά ένας περιζήτητος χώρος για κινηματογραφικές και φωτογραφικές λήψεις. Ωστόσο, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αποφάσισε ομόφωνα ν' απορρίψει το αίτημα του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου για γυρίσματα της νέας του παραγωγής, «Bugonia», στον Ιερό Βράχο.

Η ταινία, βασισμένη στην κωμωδία επιστημονικής φαντασίας «Save the Green Planet!», φέρει την υπογραφή του βραβευμένου με Emmy, Γουίλ Τρέισι (Will Tracy). Το σενάριο περιστρέφεται γύρω από δύο συνωμοσιολόγους που απαγάγουν μια ισχυρή επιχειρηματία, πεπεισμένοι ότι είναι εξωγήινη με σκοπό να καταστρέψει τη Γη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε την Έμα Στόουν (Emma Stone) και τον Τζέσι Πλίμονς (Jesse Plemons).

Το σημείο τριβής με το ΚΑΣ ήταν μια σκηνή που παρουσίαζε την Ακρόπολη γεμάτη πτώματα, με γάτες να κινούνται ανάμεσά τους. Η επιτροπή έκρινε ότι μια τέτοια εικόνα δεν συνάδει με τον συμβολισμό του μνημείου ως αιώνιο σύμβολο δημιουργίας και ζωής. Επιπλέον, έθεσε το πρακτικό ζήτημα της πολύωρης δέσμευσης του χώρου, που θα στερούσε από πλήθος επισκεπτών την ευκαιρία να τον απολαύσουν.

Οι γυμνές χορεύτριες της Nelly's

Παρότι σήμερα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) εμφανίζεται αυστηρό και αμετακίνητο, η ιστορία δείχνει ότι δεν ήταν πάντα τόσο αδιάλλακτο. Από τη δεκαετία του 1920, η Ακρόπολη έχει αποτελέσει φόντο για αμέτρητες φωτογραφίσεις και κινηματογραφικές παραγωγές, χαρίζοντας στον φακό μερικές από τις πιο εμβληματικές εικόνες του 20ού αιώνα.

Η Μαρία-Τερέζα Ντάνκαν, κόρη της πρωτοπόρου του μοντέρνου χορού Ισιδώρας Ντάνκαν, απαθανατίστηκε στον Ιερό Βράχο ως Ελληνίδα Νύμφη, σε μια σειρά τολμηρών λήψεων που προκάλεσαν αίσθηση. Οι φωτογραφίες της συμπεριλήφθηκαν στο άλμπουμ του φωτογράφου Έντουαρντ Στράιχεν, «A Life in Photography». Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση, όμως, προκάλεσαν οι εικόνες της Ελιζαμπέτα («Λίλα») Νικόλσκα και της Μόνα Πάιβα, που πόζαραν μπροστά στον Παρθενώνα για τον φακό της θρυλικής Nelly’s. Όπως αποκάλυψε η ίδια, το γυμνό στοιχείο δεν ήταν προγραμματισμένο, αλλά προέκυψε αυθόρμητα, όταν οι χορεύτριες άλλαζαν ρούχα. Έτσι, γεννήθηκε μια σειρά εξαιρετικών εικόνων που σφράγισαν την εποχή.

Η φωτογράφιση του Dior και οι (παράνομες) πόζες της Lopez

Το 1951, ο Γάλλος μετρ της υψηλής ραπτικής, Christian Dior, απευθύνθηκε στην ελληνική κυβέρνηση του Νικολάου Πλαστήρα για να εξασφαλίσει άδεια φωτογράφισης της συλλογής του «Croisiere 1951». Οι εικόνες της εμβληματικής αυτής σειράς, τραβηγμένες από τον διάσημο Ελβετό φωτογράφο του Paris Match, Jean-Pierre Pedrazzini, έγιναν σύμβολο της σύνδεσης της μόδας με την αρχαιοελληνική αισθητική. Εβδομήντα χρόνια αργότερα, το 2021, ο οίκος Dior επέστρεψε στη χώρα μας για ν' αναβιώσει εκείνη τη μοναδική στιγμή, στο πλαίσιο της κολεξιόν «Croisiere 2022». Αντλώντας έμπνευση από τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Καλλιμάρμαρο φιλοξένησε το εντυπωσιακό ντεφιλέ, ενώ ο Ιερός Βράχος αποτέλεσε ξανά σκηνικό μιας εκπληκτικής φωτογράφισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις