Γεγονότα σημαντικού γεωπολιτικού κινδύνου, περιλαμβανομένων εμπορικών εντάσεων, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες διορθώσεις στις τιμές των μετοχών, αναφέρει σήμερα σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Κάθε φορά όταν γίνονται τέτοιες ανακοινώσεις προτείνονται και συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία προωθούν στοχευμένες πολιτικές!
Αυτό με την σειρά του μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στις αγορές η οποία μπορεί να απειλήσει την οικονομική σταθερότητα, αναφέρει σε ένα κεφάλαιο από την επικείμενη έκθεσή του για την Παγκόσμια Οικονομική Σταθερότητα.
Το ΔΝΤ δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα γεγονότα, όπως οι σαρωτικοί δασμοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες. Σημειώνει ωστόσο πως μέτρα κινδύνου με βάση ειδήσεις, περιλαμβανομένων συγκρούσεων, πολέμων, τρομοκρατικών επιθέσεων, στρατιωτικών δαπανών και εμπορικών περιορισμών έχουν αυξηθεί απότομα από το 2022.
Το ΔΝΤ καλεί τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς να κρατήσουν αρκετά κεφάλαια και ρευστότητα ώστε να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες απώλειες λόγω γεωπολιτικών κινδύνων, και να χρησιμοποιήσουν ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) και άλλες αναλύσεις προκειμένου να ταυτοποιήσουν και να διαχειριστούν τέτοιους κινδύνους.
Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η έρευνά του έδειξε πως γεγονότα μεγάλου κινδύνου όπως οι πόλεμοι, οι διπλωματικές εντάσεις ή η τρομοκρατία οδήγησαν σε πτώση μίας ποσοστιαίας μονάδας μηνιαίως κατά μέσο όρο των τιμών των μετοχών σε όλες τις χώρες, με την μέση πτώση στις αναδυόμενες οικονομίες να φθάνει τις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Διεθνείς στρατιωτικές συγκρούσεις, όπως η έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία το 2022, φέρονται να ήταν τα πιο σημαντικά γεγονότα κινδύνου, ωθώντας προς τα κάτω τις αποδόσεις των μετοχών κατά μέσο όρο πέντε ποσοστιαίες μονάδες μηνιαίως, δύο φορές το επίπεδο άλλων γεγονότων γεωπολιτικού κινδύνου.
Σημειώνεται περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν οι πιο σφοδρές αναταράξεις στη Γουόλ Στριτ μετά την λεγόμενη πανδημία της COVID το 2020, η οποία είχε δώσει σημαντικό «χτύπημα» στην οικονομία. Ο δείκτης ορόσημο Standard & Poor’s 500 έπεσε πάνω από 10% αφότου ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, ενώ ο χρυσός έφθασε σε υψηλά ρεκόρ.
Έρευνα για τους καταναλωτές στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι φόβοι για τον πληθωρισμό έφθασαν στο πιο υψηλό επίπεδο από το 1981, ενώ οικονομικοί θεσμοί προειδοποιούν, όπως αναφέρεται, για τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης.
Το ΔΝΤ αναφέρει επίσης ότι η οικονομική αβεβαιότητα αυξάνει τους λεγόμενους κινδύνους market tail –την πιθανότητα ακραίων, απρόβλεπτων απωλειών σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο– που με την σειρά τους ενισχύουν τον κίνδυνο κατάρρευσης των αγορών (χρηματιστηριακό “κραχ”).
Οι πολίτες κοιτούν στην μέση, ανήμποροι να αντιδράσουν, περιμένοντας τα όποια μέτρα προταθούν ως «λύση» στο πρόβλημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου