Τι θα συζητήσουν Γεραπετρίτης - Φιντάν στις Βρυξέλλες – Ξαναρχίζουν οι έρευνες για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η κατ’ιδίαν συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.
Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποια από τις δύο μέρες θα γίνει η συνάντηση αλλά η διεξαγωγή της θεωρείται βέβαιη, ενώ στην ατζέντα της θα περιλαμβάνει, πέραν των διμερών σχέσεων, και το προγραμματισμένο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, για το οποίο υπήρξε έντονη φημολογία ότι έχει μπει «στον πάγο».
Μάλιστα, πάρα τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, με την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη να αναφέρει ότι μετά τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Ιμάμογλου στην Τουρκία «καθίσταται δυσχερές να διοργανωθεί άμεσα το ΑΣΣ», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θεωρείται εφικτό το Συμβούλιο να λάβει χώρα μέχρι το τέλος Απριλίου, όπως άλλωστε όριζε ο σχετικός προγραμματισμός.
Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας είναι προγραμματισμένο να γίνει στην Άγκυρα και στις εργασίες του αναμένεται να συμμετάσχουν οι ηγέτες των δύο χωρών, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ξαναρχίζουν μέσα στον Απρίλιο οι έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το επόμενο διάστημα θα ξαναρχίσουν κανονικά οι έρευνες που σχετίζονται με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector – GSI) στις περιοχές Κάσου και Καρπάθου. Είναι αρκετά πιθανό μάλιστα η επανέναρξη των ερευνών να προηγηθεί της διεξαγωγής του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Ο λόγος άλλωστε που καθυστερεί προσωρινά η επανέναρξη των ερευνών είναι πως δεν υπάρχει διαθεσιμότητα πλοίων, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία πως το ζήτημα αυτό θα ρυθμιστεί άμεσα.
Από την κυβέρνηση άλλωστε τονίζουν ότι η σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι πολύπλευρη, καθώς αφενός η Κύπρος βγαίνει από την ενεργειακή, αφετέρου τόσο η μεγαλόνησος όσο και η Ελλάδα ισχυροποιούνται γεωπολιτικά, ενώ το Ισραήλ από την πλευρά του αποκτά εναλλακτική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού.
Όσον αφορά την πολύ σημαντική εξέλιξη με την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού, Chevron, για εξορύξεις στα δύο θαλάσσια μπλοκ νότια της Κρήτης, διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για βήμα αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ σε ερώτηση για το εάν αναμένεται να υπάρξει αντίδραση της Τουρκίας, αναφέρουν ότι το έργο βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο για να συμβεί κάτι τέτοιο.
«Τα F-35 δεν θα πάνε στην Τουρκία»
Παράλληλα, ο αμερικανός βουλευτής των Δημοκρατικών και επικεφαλής της μειοψηφίας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γκέγκορι Μικς, διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Turkiye, που ανέφερε ότι η γειτονική χώρα θα επιστρέψει στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.
«Τα F-35 δεν θα πάνε στην Τουρκία. Θα προστατεύσουμε την στρατηγική υπεροχή της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριτικά ο Μικς σε εκδήλωση της ελληνικής διασποράς στη Νέα Υόρκη. Υπενθυμίζεται ότι ο Γκρέγκορι Μικς είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στην Ουάσιγκτον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.