Αν έχεις επισκεφτεί ποτέ την Κοζάνη – ή έχεις την τύχη να έχεις μια γιαγιά από εκεί – τότε σίγουρα έχεις δοκιμάσει τα περίφημα τραγανά κιχιά. Μικρές στριφτές πίτες, γεμισμένες με φέτα, που σκορπούν άρωμα παράδοσης και νοστιμιάς από την πρώτη μπουκιά. Είναι αυτά τα φαγητά που δεν χρειάζονται φανφάρες και περίπλοκες τεχνικές· απλά καλά υλικά, λίγη τέχνη στο άνοιγμα του φύλλου και… υπομονή στο ψήσιμο. Η σημερινή συνταγή έρχεται από την κ. Tzeni Tsanaktsidou και την ομάδα “ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!”, και σου δείχνει βήμα-βήμα πώς να φτιάξεις αυθεντικά, τραγανά κιχιά Κοζάνης στο σπίτι σου. Πάμε να δούμε πώς!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι για πίτες
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
2 νεροπότηρα χλιαρό νερό
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή ζύμη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα να ξεκουραστεί για 1 ώρα, ώστε να φουσκώσει.
Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την κόβουμε σε 6 κομμάτια.
Αυτά τα κομμάτια τα πλάθουμε σε μπαλίτσες. Κάθε μπαλίτσα την ανοίγουμε σε μικρά φύλλα, τα οποία λαδώνουμε ελαφρώς.
Ανα δύο φύλλα, τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο και ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο, το οποίο επίσης λαδώνουμε.
Στην άκρη του φύλλου, βάζουμε τριμμένη φέτα και το κλείνουμε ρολάροντας το τρεις φορές. Στη συνέχεια, το στριφογυρνάμε και το τοποθετούμε σε λαδόκολλα.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια.
Τέλος, ρίχνουμε σε κάθε κομμάτι από 3 κουταλιές ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσουν καλά.
Η συνταγή είναι από την κ. Tzeni Tsanaktsidou – “ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου