Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

Γεμιστά


 Η πιο νόστιμη συνταγή για γεμιστά, το πιο αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό από τον chef Γιώργο Τσούλη!

Υλικά

5 ντομάτες ώριμες

5 πιπεριές πράσινες 

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

250 γρ. ρύζι γλασέ

10-12 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα

10 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα

½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

400 γρ. χυμό ντομάτας

150-200 ml νερό, χλιαρό

Αλάτι

Πιπέρι

100 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C, στον αέρα.

2

Ξεπλένουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές και κόβουμε με ένα μαχαίρι τα κοτσάνια από τις βάσεις τους.

3

Καθαρίζουμε με ένα κουτάλι τη σάρκα από τις ντομάτες, τη ρίχνουμε στο πολυκοπτικό και πολτοποιούμε. Τα σπόρια από τις πιπεριές τα αφαιρούμε απλώς με το χέρι (εάν επιθυμούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, τα προσθέτουμε και αυτά μέσα στο multi).

4

Κόβουμε λίγο το κάτω μέρος των λαχανικών, ώστε να δημιουργηθεί μια βάση για να μπορέσουν να σταθούν και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί του φούρνου 30x26 εκ.

5

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πολτοποιημένη ντομάτα, το ρύζι, τον δυόσμο, τον βασιλικό, τον μαϊντανό, τον χυμό ντομάτας, τα 50 ml από το ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά τη γέμιση.

6

Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα λαχανικά με τη γέμιση. Αν περισσέψει γέμιση, την προσθέτουμε στο ταψί διάσπαρτα. Πασπαλίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη αλάτι και πιπέρι.

7

Σκεπάζουμε τα γεμιστά με τα καπάκια τους, τυλίγουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 1/2 ώρα. Τα τελευταία 15 λεπτά ψησίματος, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.

8

Αποσύρουμε τα γεμιστά από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και σταφίδες ή κουκουνάρι στη γέμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις