Την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε από το βήμα της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας ενότητα, 11 γαλάζιοι βουλευτές κατέθεταν κοινοβουλευτική ερώτηση προς τρεις Υπουργούς (Εργασίας, Οικονομικών και Εσωτερικών), εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος απασχόλησης ανέργων 55+ ετών. Ένα πρόγραμμα που όπως καταγγέλλουν «μετατράπηκε σε κούρσα “αλόγων ιπποδρόμου” μεταξύ Δήμων, αφήνοντας απέξω τα 2/3 της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Οι βουλευτές –ανάμεσά τους και κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Θόδωρος Καράογλου και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος– στηλιτεύουν το γεγονός ότι ενώ το πρόγραμμα χαρακτηρίστηκε από τη ΔΥΠΑ ως επιτυχημένο λόγω υπερκάλυψης θέσεων, στην πράξη απέκλεισε τους περισσότερους Δήμους της χώρας, ιδίως μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς.
«Η κατάσταση είναι ασφυκτική για τους μικρούς περιφερειακούς, τους μικρούς ορεινούς, παραμεθόριους και νησιωτικούς Δήμους της χώρας», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ερώτησή τους, αναδεικνύοντας το παράδοξο: από τις 6.000 θέσεις, μόλις οι 3.800 καλύφθηκαν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ η πλειοψηφία των Δήμων είτε δεν πρόλαβε να αιτηθεί, είτε απορρίφθηκε λόγω ορίου στο 15% του μόνιμου προσωπικού τους.
Η ερώτηση
Πέρα από το διοικητικό χάος, η ερώτηση περιγράφει και τις κοινωνικές συνέπειες ενός τέτοιου αποκλεισμού: «Σε περιοχές που μαραζώνουν οικονομικά, αυτοί οι άνθρωποι που έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους εκεί… δεν μπορούν να αναζητήσουν επαγγελματικές προοπτικές μακριά από τον τόπο τους και η ένταξή τους σε ένα τέτοιο πρόγραμμα αποτελεί σανίδα σωτηρίας».
Αν και υπήρξε χθεσινή ανακοίνωση για 1.000 επιπλέον θέσεις αποκλειστικά για Δήμους, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επιλύει το πρόβλημα». Καλούν σε επανασχεδιασμό του προγράμματος, με ουσιαστική αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, πλαφόν κατανομής θέσεων ανά Δήμο και διορθώσεις στη χρηματοδοτική του «αρχιτεκτονική», καθώς οι Δήμοι υποχρεούνται να δεσμεύσουν το 100% της μισθοδοσίας, παρότι καλύπτουν μόνο το 25%.
Η χρονική σύμπτωση της κατάθεσης της ερώτησης με την ομιλία του Πρωθυπουργού αποκτά βαρύνουσα πολιτική σημασία. Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλούσε σε «αποφυγή παθολογικής εσωστρέφειας» και ζητούσε από τους βουλευτές «να αποδώσουν με στοιχεία τις αστήριχτες βολές εναντίον μας, αναδεικνύοντας την προγραμματική ανεπάρκεια των αντιπάλων», μέλη της ίδιας ΚΟ αμφισβητούσαν στην πράξη τον σχεδιασμό και την επάρκεια εφαρμογής κυβερνητικής πολιτικής στον πυρήνα της κοινωνικής συνοχής…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου