Μία συνταγή για χταπόδι καπαμά με ζυμαρικά, ιδανική για καλοκαιρινά Κυριακάτικα τραπέζια!
Υλικά
Για το χταπόδι
1 ½ κιλό χταπόδι, κομμένο σε κυβάκια
500 γρ. λιγκουίνι
3 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
3 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 μέτρια καρότα, κομμένα σε κυβάκια
1 φινόκιο, ψιλοκομμένο
½ στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
5 κόκκους μαύρου πιπεριού
3 φύλλα δάφνης
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. μαραθόσπορος
200 ml κρασί, λευκό ξηρό
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Μάραθο, ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
1
Ζεσταίνουμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι, το φινόκιο, το καρότο, τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους πιπεριού, και το μαραθόσπορο, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
2
Κατόπιν, δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το χταπόδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 4-5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί η περισσότερη υγρασία από το χταπόδι.
3
Αμέσως μετά, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε εκ νέου.
4
Ύστερα, σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
5
Παράλληλα, τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μια άλλη κατσαρόλα με νερό. Μόλις βράσει καλά, αλατίζουμε και προσθέτουμε τα λιγκουίνι βράζοντας τα 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, ώστε να βγουν al dente.
6
Μόλις είναι έτοιμο το χταπόδι, το σερβίρουμε ζεστό με τα λιγκουίνι, πασπαλίζοντας με μάραθο.
Προσέχουμε το βράσιμο του χταποδιού, καθώς μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό εάν εξατμιστεί όλη η υγρασία του, ώστε να μαλακώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου