Ο διάδοχος του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου, ο 6ος Αρχιεπίσκοπος μετά την μονομερή ανακήρυξη του αυτοκεφάλου το 1922 καλείται να κρατήσει το πηδάλιο της Εκκλησίας στα ήρεμα ύδατα που τα οδήγησε ο προκάτοχος του.
Ενθρονίζεται σήμερα στον Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα ο νέος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Ιωάννης. Ο διάδοχος του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου, ο 6ος Αρχιεπίσκοπος μετά την μονομερή ανακήρυξη του αυτοκεφάλου το 1922 καλείται να κρατήσει το πηδάλιο της Εκκλησίας στα ήρεμα ύδατα που τα οδήγησε ο προκάτοχος του.
Μιας Εκκλησίας που πορεύτηκε επί σχεδόν 60 χρόνια εν μέσω θυέλλης, διώξεων, διωγμών, φυλακίσεων των εκπροσώπων της και περίεργων θανάτων Προκαθημένων της και τον ορισμό αρχιεπισκόπων διορισμένων ακόμη και από το κράτος που δεν αναγνωρίστηκαν από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Ο Πατροκοσμάς και οι περίεργοι θάνατοι
Σε μια περιοχή που κήρυξε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος και μαρτύρησε ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Χριστιανισμός και κυρίως η Ορθοδοξία αποτελούσε στις απαρχές του προηγούμενο αιώνα μόλις το 23%.
Η έναρξη των Βαλκανικών πολέμων και η έναρξη της διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προκάλεσε μεγάλες αναταράξεις στην Χερσόνησο του Αίμου. Οι πολεμικές συγκρούσεις και πολιτικές εξελίξεις επηρέασαν καθοριστικά και τα εκκλησιαστικά δεδομένα μεταξύ άλλων και την ίδρυση του αλβανικού κράτους και της Εκκλησίας της Αλβανίας.
Στις 28 Νοεμβρίου του 1912 η Αλβανία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, η οποία αναγνωρίστηκε το 1913. Εκείνη την περίοδο αρχίζει και η προσπάθεια των αλβανοφώνων για τη δημιουργία ανεξάρτητης Εκκλησίας, μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το Βουκουρέστι και άλλους Αλβανούς της διασποράς που ζούσαν κυρίως στην Αμερική.
Σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα και εν μέσω της Μικρασιατικής Καταστροφής τον Σεπτέμβριο του 1922, η Σύνοδος του Βερατίου κήρυξε μονομερώς Αυτοκέφαλη την Εκκλησία της Αλβανίας η οποία και αναγνωρίστηκε αμέσως από την κυβέρνηση των Τιράννων, η οποία είχε υποκινήσει τις αποφάσεις των κληρικών.
Τον Μάιο του 1936 και αφού προηγουμένως είχε οριστεί και Σύνοδος από την Αλβανική πλευρά, το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέστειλε στην περιοχή μια από τις κορυφαίες σύγχρονες μορφές του τον Μητροπολίτη Τραπεζούντος και αργότερα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο. Μετά από τη συγνώμη και την μετάνοια που υπέβαλλαν οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Αλβανίας με ειδική συνάντηση που έγινε στην Αθήνα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1937 εξέδωσε Συνοδικό Τόμο που φέρει πρώτη την υπογραφή του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη Βενιαμίν του Α’.
Την περίοδο εκείνη παραιτείται ο Αρχιεπίσκοπος που είχε οριστεί μονομερώς από την Αλβανική πλευρά Βησσαρίων Τζουβάννη για να διευκολύνει στη γεφύρωση του χάσματος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
- 1948: Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόφορος Κίσσι οδηγείται από το κομμουνιστικό καθεστώς σε περιορισμό. Και παρά τις διώξεις και τις πιέσεις αντέχει έως και το 1958. Και σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμον από καρδιακή προσβολή όμως πολλοί κάνουν λόγο για περίεργο θάνατο αφού προκαλούσε προβλήματα στο καθεστώς και κυρίως συνέχιζε να αναγνωρίζεται ως ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας.
- 1949 έως 1966: Το πηδάλιο κρατά ο Παίσιος Βόδιτσα ο οποίος διατηρούσε στενές σχέσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας και δεν αναγνωριζόταν από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία.
- 1966: Εκλέγεται ο Δαμιανός Κοκονέσι. Αρχίζουν οι θανατώσεις ιερέων και πιστών και η θρησκεία γελειοποιείται.
- 22 Νοεμβρίου 1967: Η θρησκευτική λατρεία απαγορεύεται με συνταγματική διάταξη. «Εκατοντάδες Ναοί κατεδαφίστηκαν, άλλοι μετατράπηκαν σε μηχανουργεία, στάβλους, αποθήκες, κινηματογράφους, λέσχες. Ολες σχεδόν οι μονές καταστράφηκαν» (…) αναφέρει στο ιστορικό της Εκκλησίας της Αλβανίας και όπως προσθέτει: «οι κληρικοί αποσχηματίσθηκαν, πολλοί οδηγήθηκαν στη φυλακή ή την εξορία και αρκετοί στο μαρτύριο. Μεταξύ αυτών και ο τέως αρχιεπίσκοπος Βησσαρίων, ο οποίος φυλακίσθηκε, και ο βοηθός Επίσκοπος Απολλωνίας (…) Και ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός έφυγε μόνος του από την ζωή το 1973 ενώ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του στο Πόγραδετς.
- 1991: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ορίζει Εξαρχο στην Αλβανία τον Επίσκοπο Ανδρούσης της Εκκλησίας της Ελλάδος Αναστάσιο με αποστολή την διερεύνηση και την καταγραφή της κατάστασης στην Αλβανία.
- 1992: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκλέγει Αρχιεπίσκοπο τον ήδη Μητροπολίτη Ανδρούσης Αναστάσιο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου