Η Γαλλία και η Βρετανία δεν πρόκειται να στείλουν δυνάμεις στην Ουκρανία παρά την θέληση της Ρωσίας γιατί χωρίς τις ΗΠΑ δεν διαθέτουν επαρκή ισχύ για να προχωρήσουν σε μία τόσο παρακινδυνευμένη ενέργεια.
Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε χθες ότι δεν θα σταλούν Κροάτες στρατιώτες στην Ουκρανία, αλλά στην συνέχεια πρόσθεσε επίσης ότι αυτή η επιχείρηση «με ή χωρίς την Κροατία» δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί!
“Κανείς Κροάτης στρατιώτης δεν θα πάει στην Ουκρανία, υπό οποιουσδήποτε όρους, δεν τίθεται τέτοιο θέμα”, έγραψε ο Μιλάνοβιτς στο Facebook.
«Έκανα προεκλογική εκστρατεία με αυτήν την υπόσχεση και είναι καθήκον μου απέναντι σε εκείνους που με εμπιστεύτηκαν”, πρόσθεσε ο Κροάτης πρόεδρος, ο οποίος επανεξελέγη τον Ιανουάριο.
“Ο κροατικός Στρατός δεν θα πάει (σ.σ. στην Ουκρανία) και ένας από τους λόγους είναι ότι αυτή η αποστολή δεν θα γίνει ποτέ, με ή χωρίς την Κροατία, επειδή δεν πληρούνται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις – μια ειρηνευτική συμφωνία και η συγκατάθεση της άλλης πλευράς που, δυστυχώς, είναι η Ρωσία”, πρόσθεσε ο Μιλάνοβιτς.
Ο Κροάτης πρόεδρος παραδέχθηκε ότι χωρίς την συγκατάθεση της Ρωσίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η ειρηνευτική επιχείρηση.
Μία ειρηνευτική δύναμη αναπτύσσεται σε μία περιοχή όταν το θέλουν και οι δύο πλευρές.
Δεν μπορεί η μία πλευρά να θέλει ειρήνη και η άλλη να πυροβολεί.
Γιατί οι ειρηνευτικές δυνάμεις έχουν ελαφρύ εξοπλισμό, άρα δεν μπορούν να αμυνθούν επαρκώς και δεν μπορούν να επιτεθούν με ισχύ αλλιώς δεν θα ήταν ειρηνευτικές.
Η Γαλλία διαθέτει μία καλή αεροπορία όπως επίσης και η Βρετανία διαθέτει μία καλή αεροπορία και πιθανότατα και οι δύο μαζί να είναι καλύτερες από την ρωσική.
Αλλά οι Ρώσοι εκτός από τα μαχητικά τους θα διέθεταν για την προστασία τους ένα «τείχος» από S-400.
Ας υποτεθεί για χάρη της συζήτησης ότι οι Γάλλοι και οι Βρετανοί στέλνουν δυνάμεις στην Ουκρανία παρά τις αρνήσεις της Ρωσίας.
Ας υποτεθεί επίσης ότι ένας Iskander πλήττει μία περιοχή ή ένα στρατόπεδο όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες δυνάμεις της «συμμαχίας των προθύμων» και σκοτώνονται πενήντα στρατιωτικοί.
Τίθεται ένα απλό ερώτημα: Τι θα συμβεί μετά; Πώς θα αντιδράσουν οι «πρόθυμοι»;
Κανονικά η μόνη τους επιλογή είναι να προχωρήσουν σε χρήση πυρηνικών όπλων. Ακραίο και τρελό σενάριο το οποίο όμως ωστόσο υπάρχει.
Χώρια το γεγονός ότι τα πυρηνικά Βρετανίας και Γαλλίας είναι πολύ λίγα απέναντι στο τεράστιο ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε πως δεν πρόκειται να στείλει ελληνικές δυνάμεις ως ειρηνευτικές στην Ουκρανία εάν δεν αποδεχτεί κάτι τέτοιο η Μόσχα.
Είναι αλήθεια ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα Bρετανοί και Γάλλοι έκαναν επιθετικές δηλώσεις σα να πίστευαν πως βρίσκονται στην εποχή του Κριμαϊκού Πολέμου.
Δεν είμαστε όμως σε αυτή την εποχή. Οι συσχετισμοί των δυνάμεων είναι εντελώς διαφορετικοί και η ισχύς των σημερινών οπλικών συστημάτων είναι επίσης πολύ διαφορετική (προς το φονικότερο) σε σχέση με εκείνη την εποχή.
Η αλήθεια είναι ότι Γαλλία και Βρετανία είπαν μερικά πράγματα παραπάνω γιατί είχαν συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια να έχουν μπροστά τους ως προστασία τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ όμως δεν υπάρχουν πλέον και δεν θα προσφέρουν καμιά βοήθεια εάν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν από μόνοι τους να βουλιάξουν στην ουκρανική λάσπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου