Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

Αναπάντεχο «χαστούκι» στην απόφαση για τα εγκεκριμένα άλευρα της Ε.Ε.: Ποιοί λένε ηχηρό «OXI»; Τι μεταδίδεται.


 Οι παραγωγοί που συνδέονται με τη Σλοβακική Ένωση Αρτοποιών, Ζαχαροπλαστείων και Ζυμαρικών (SZPCC) απέρριψαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε προσθήκη προϊόντων με βάση τα έντομα στα προϊόντα τους.

Έχουν δηλώσει ότι δεν θα κατασκευάζουν προϊόντα που περιέχουν τέτοια συστατικά, ακόμη και αν τους ζητηθεί σχετικά από αλυσίδες λιανικής.

Οι αποφάσεις των Σλοβάκων αρτοποιών έρχεται μετά τις πανευρωπαϊκές αντιδράσεις αγροτών, που διεμήνυσαν κατά τις μεγάλες διαδηλώσεις του 2024 πως δεν θέλουν να τρώνε έντομα!

Η απόφαση επιβεβαιώθηκε σε κοινό ψήφισμα που συμφωνήθηκε στη γενική συνέλευση της ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από μία εβδομάδα στο Donovaly της κεντρικής Σλοβακίας.

«Αν κάποιος θέλει να φάει σκουλήκια, μπορεί να παραλάβει εισαγόμενα προϊόντα από τη Δυτική Ευρώπη, τα οποία οι αλυσίδες λιανικής φέρνουν σε μεγάλες ποσότητες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Milan Lapšanský.

«Αλλά στα σλοβακικά προϊόντα, τέτοια συστατικά σίγουρα δεν θα βρεθούν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα “The Slovak Spectator”, η SZPCC –η οποία αριθμεί περισσότερα από 520 μέλη, τα οποία προμηθεύουν την πλειονότητα του ψωμιού, των αρτοσκευασμάτων, των ζαχαρωδών ειδών και των ζυμαρικών που καταναλώνουν οι Σλοβάκοι– εξέδωσε τη δήλωση ως απάντηση στην έγκριση για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σκόνης από ολόκληρες προνύμφες του σκαθαριού (κίτρινο αλευροσκουλήκι) ως επιτρεπόμενο συστατικό στα τρόφιμα.

Η ΕΕ έχει εγκρίνει τη χρήση του σε προϊόντα αρτοποιίας, όπως ψωμάκια ή καρβέλια ψωμιού, όπου μπορούν να περιλαμβάνονται έως και τέσσερα γραμμάρια σκόνης ανά προϊόν. η συσκευασία του προϊόντος.

«Η αιτιολόγηση αυτού με περιβαλλοντικά ή ηθικά επιχειρήματα έχει τα όριά της. Δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσης εντόμων στον άνθρωπο», δήλωσε ο Lapšanský.

«Αρνούμαστε να υποκύψουμε στην πίεση από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές ή αλυσίδες λιανικής».

ΑΠΕΜΠΕ-EPA-RITZAU SCANPIX photo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις