Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

Kύπρος: «Δεν θα στείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία» - Ποια θα είναι η συνδρομή της

 


Όπως ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε ένα πολυεθνικό σχηματισμό που θα έχει την ευθύνη επιτήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, ο κ. Γιάννης Αντωνίου, σε συνέχεια χθεσινής τοποθέτησης του ΠτΔ στην σύνοδο που φιλοξένησε το Παρίσι για την Ουκρανία, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η συνδρομή της Λευκωσίας θα μπορούσε να είναι σε διοικητικό-υποστηρικτικό επίπεδο, για ανθρωπιστικές αποστολές, με τη συμμετοχή στελεχών της Εθνικής Φρουράς ή και της Αστυνομίας.

«Και ασφαλώς, σε καμιά περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προτίθεται να διαθέσει στρατεύματα», διαμήνυσε.

Ο αναπληρωτής ΚΕ σημείωσε ότι κατά τη χθεσινή Σύνοδο για την Ειρήνη και την Ασφάλεια στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνδράμει ένα σχηματισμό με όρο εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την επιτήρηση της ασφάλειας στην Ουκρανία μετά από μια συμφωνία ειρήνευσης, κατά το πρότυπο της Ειρηνευτικής Δύναμης για το Λίβανο, της UNIFIL.

Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. για την Ουκρανία, τόνισε επίσης ότι ούτε η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

«Η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες οι οποίες είναι έτοιμες να αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, στα πλαίσια μιας “συμμαχίας προθύμων” και θεωρεί επίσης ότι αυτή η συζήτηση ενδεχομένως να είναι και ολίγον διασπαστική, να μη μας επιτρέπει να εστιάσουμε στο κύριο, το οποίο δεν είναι άλλο από το πώς θα πετύχουμε αυτή τη στιγμή να τελειώσει ο πόλεμος, μια ώρα αρχύτερα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μία αρχική κατάπαυση του πυρός», ξεκαθάρισε.

Γιατί η Ευρώπη δεν στέλνει στρατεύματα στην Ουκρανία

Η Ευρώπη μπορεί να διαμηνύει ότι θα στηρίξει την Ουκρανία με οτιδήποτε συνεπάγεται αυτό, ωστόσο δεν πρόκειται να συμφωνήσει να στείλει ευρωπαϊκές δυνάμεις, ως εγγύηση ασφαλείας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Γαλλία, η οποία συνεργάζεται στενά με τη Βρετανία για να βρει επιλογές στο θέμα αυτό, θα φιλοξενήσει 30 ηγέτες και αντιπροσωπείες από περίπου 30 χώρες την Πέμπτη (10/04), στο πλαίσιο του «συνασπισμού των πρόθυμων» σε μια προσπάθεια να συγκεκριμενοποιηθούν ορισμένες ιδέες.

«Κάνουν ένα βήμα πίσω από τα χερσαία στρατεύματα και προσπαθούν να επαναοριοθετήσουν αυτό που έκαναν σε κάτι που θα μπορούσε να έχει περισσότερη λογική», σχολίασε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, που επισκέφτηκαν αμφότεροι τον Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα, έχουν προτείνει ο καθένας τους να συνεισφέρει χιλιάδες στρατιώτες σε μια μελλοντική δύναμη. Αλλά και μέχρι στιγμής έχουν αναζητήσει άκαρπα κάποια μορφή «εγγύησης» από την Ουάσιγκτον, χωρίς να διευκρινίζουν τι συνεπάγεται αυτό.

Παράλληλα, η Μόσχα διαμηνύει ότι δεν θα συμφωνήσει ποτέ σε οποιαδήποτε πρόταση των κρατών του ΝΑΤΟ να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άλλαξε απότομα την πολιτική των ΗΠΑ προς την αποδοχή της αφήγησης της Ρωσίας για τον πόλεμο, αρχικά επαίνεσε τις βρετανικές και γαλλικές προτάσεις για αποστολή στρατευμάτων, και είπε ότι πίστευε ότι η Ρωσία θα συμφωνούσε με αυτές. Όμως πρόσφατα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ακούγονται πιο επιφυλακτικοί.

Κατά το δημοσίευμα, εάν η Ευρώπη δεν στείλει μεγάλη δύναμη στην Ουκρανία, θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο ενεργώντας ως εφεδρική δύναμη για μια χωριστή στρατιωτική αποστολή με δράση εντός της Ουκρανίας στο πλαίσιο μιας υποθετικής ειρηνευτικής συμφωνίας, ενδεχομένως με έγκριση από τα Ηνωμένα Έθνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις