Τέμπη: Η τραγωδία των Τεμπών, που συγκλόνισε την Ελλάδα, συνεχίζει να απασχολεί τις αρχές και τις οικογένειες των θυμάτων, που αναζητούν απαντήσεις για τα αίτια του φρικτού δυστυχήματος. Ανάμεσα στις έρευνες που διεξάγονται, σημαντική θέση κατέχει η πραγματογνωμοσύνη που πραγματοποιήθηκε από ειδικό ιατροδικαστή από τη Βρετανία, μετά από αίτημα έξι οικογενειών θυμάτων. Η πραγματογνωμοσύνη αυτή είχε ως στόχο να ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας, και τα συμπεράσματα της είναι ενδεικτικά της αβεβαιότητας που υπάρχει γύρω από τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος.
Σύμφωνα με την έκθεση, η υπόθεση της ελληνικής κρατικής έρευνας αναφέρει ότι η σύγκρουση προκάλεσε ρήξη στους μετασχηματιστές των ατμομηχανών, απελευθερώνοντας πετρέλαιο, το οποίο έπιασε φωτιά και δημιούργησε τη λεγόμενη “πύρινη βολίδα”. Η φωτιά αυτή και η έκρηξη φέρονται να είχαν ως αποτέλεσμα την επέκταση της πυρκαγιάς και τις καταστροφικές συνέπειες στην εμπορική αμαξοστοιχία. Παράλληλα, η πραγματογνωμοσύνη αναφέρει ότι δεν βρέθηκαν πειστικά στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από τη μεταφορά αδήλωτων εμπορευμάτων. Αν και το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, θεωρείται μάλλον απίθανο.
Το κύριο συμπέρασμα από την πραγματογνωμοσύνη είναι ότι η φωτιά και η έκρηξη που ακολούθησαν της σύγκρουσης πιθανόν να οφείλονται στο εύφλεκτο υλικό που υπήρχε στα τρένα, όπως τα πλαστικά και τα άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους. Ωστόσο, η πραγματογνωμοσύνη δεν δίνει μία σαφή απάντηση για το τι ακριβώς προκάλεσε την έκρηξη.
Ανάμεσα στις οικογένειες που ζητούσαν την πραγματογνωμοσύνη είναι και η οικογένεια Πλακιά, η οποία, μέσω του Δημήτρη Πλακιά, εξέφρασε την απογοήτευσή της από τα συμπεράσματα της έκθεσης. Όπως σημειώνει ο ίδιος, η πραγματογνωμοσύνη εξηγεί μόνο ότι τα τρένα ήταν εύφλεκτα και δεν προσφέρει σαφή εξήγηση για την έκρηξη. Αυτή η διαπίστωση ενισχύει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες, κυρίως την έκθεση του Καρώνη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), η οποία αναμένεται να δώσει πιο σαφείς απαντήσεις για τα αίτια της έκρηξης. Ο Δημήτρης Πλακιάς τονίζει ότι, αν επιβεβαιωθεί ότι τα τρένα ήταν όντως τόσο εύφλεκτα, αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα και ίσως απαιτεί τον σταμάτημα της λειτουργίας αυτών των τρένων, δεδομένου ότι παρόμοιοι κανονισμοί είχαν εφαρμοστεί στην Ευρώπη το 2015-2016, όταν τα τρένα σταμάτησαν να κυκλοφορούν λόγω των επικίνδυνων συνθηκών τους.
Μια άλλη πτυχή της διερεύνησης αφορά τη συνέχιση των ερευνών από την ΔΑΕΕ (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού), η οποία στις 27 Μαρτίου 2025 πραγματοποίησε έλεγχο στον τόπο του δυστυχήματος (στο Κουλούρι). Τα μέλη του ειδικού κλιμακίου της Πυροσβεστικής ερεύνησαν τα συντρίμμια και πήραν δείγματα από το φρέον, το ψυκτικό υγρό που χρησιμοποιείται στα τρένα, το οποίο, αν και απαραίτητο για την ψύξη των συστημάτων του τρένου, μπορεί να συμβάλει στη διάδοση της φωτιάς εάν πάρει φωτιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ρεπορτάζ, τα τρένα φαίνεται να περιείχαν μεγάλες ποσότητες φρέον, καθώς στο Κουλούρι βρέθηκαν 750 λίτρα στο ένα σημείο του τρένου και 2.800 λίτρα στο κάτω μέρος του. Το φρέον, αν και σε κανονικές συνθήκες δεν είναι εύφλεκτο, ενδέχεται να αντιδράσει σε υψηλές θερμοκρασίες και να ενισχύσει την εξάπλωση της φωτιάς. Η ΔΑΕΕ εξετάζει τα δείγματα που ελήφθησαν και ενδέχεται να επηρεάσουν τις τελικές εκτιμήσεις για το τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια του δυστυχήματος.
Η τραγωδία των Τεμπών παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, και αν και η πραγματογνωμοσύνη του Βρετανού ειδικού έφερε κάποια απαντήσεις, οι οικογένειες των θυμάτων και οι ειδικοί ζητούν περαιτέρω έρευνες και ξεκάθαρες εξηγήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος. Η διερεύνηση της πυρκαγιάς, της έκρηξης και των πιθανών ελαττωμάτων των τρένων συνεχίζεται, και αναμένονται οι επόμενες εκθέσεις για να διαφωτίσουν πλήρως την υπόθεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου