Για όγδοη συνεχή χρονιά, η Φινλανδία ανακηρύχθηκε η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο στην Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Η έκθεση που συντάσσεται ετησίως από τη δημοσκόπηση Gallup, τα Ηνωμένα Έθνη και το Ερευνητικό Κέντρο Ευημερίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χρησιμοποιεί δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από περισσότερες από 140 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις της έκθεσης, το top 10 κυριαρχείται από ευρωπαϊκές χώρες εκτός από τρεις συμμετοχές.
Εντός αυτής της ομάδας, η πρώτη τετράδα στην έκθεση του 2025 συνεχίζει να είναι μια σκανδιναβική υπόθεση με τη Φινλανδία να παραμένει πρώτη ακολουθούμενη από τη Δανία (δεύτερη), την Ισλανδία (τρίτη) και τη Σουηδία (τέταρτη).
Πώς μετράται η ευτυχία;
Η έννοια της ευτυχίας είναι από μόνη της υποκειμενική, αλλά η ετήσια κατάταξη της Έκθεσης Παγκόσμιας Ευτυχίας βασίζεται σε υποκειμενικές αξιολογήσεις ζωής που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια από τη δημοσκόπηση του Gallup World σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Δίκτυο Λύσεων Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Στη συνέχεια καλούνται διεπιστημονικοί εμπειρογνώμονες από τους τομείς της οικονομίας, της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας για να αναθεωρήσουν τα δεδομένα και να κάνουν αξιολογήσεις.
Οι μεταβλητές που ποσοτικοποιήθηκαν από τους συντάκτες της έκθεσης περιλαμβάνουν το εισόδημα (ΑΕΠ κατά κεφαλήν), το προσδόκιμο υγιούς ζωής, την κοινωνική υποστήριξη, την ελευθερία επιλογών ζωής, τη γενναιοδωρία και την ελευθερία από τη διαφθορά.
Για πρώτη φορά, τα στοιχεία της έκθεσης του 2025 εξέτασαν τον αντίκτυπο της καλοπροαίρετης συμπεριφοράς στα επίπεδα ευημερίας και ευτυχίας μας.
Η σημασία της φροντίδας
«Η ευτυχία δεν αφορά μόνο τον πλούτο ή την ανάπτυξη – έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη, τη σύνδεση και το να γνωρίζεις ότι οι άνθρωποι σε στηρίζουν», δήλωσε ο Jon Clifton, Διευθύνων Σύμβουλος της Gallup. «Αν θέλουμε ισχυρότερες κοινότητες και οικονομίες, πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία: ο ένας στον άλλον».
Οι ερευνητές λένε ότι πέρα από την υγεία και τον πλούτο, ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν την ευτυχία ακούγονται θεωρητικά απλοί: να μοιράζεσαι γεύματα με άλλους, να έχεις κάποιον στον οποίο να βασίζεσαι για κοινωνική υποστήριξη και το μέγεθος του νοικοκυριού.
Στο Μεξικό και την Ευρώπη, για παράδειγμα, ένα μέγεθος νοικοκυριού τεσσάρων έως πέντε ατόμων προβλέπει τα υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας, αναφέρει η μελέτη.
Ενώ οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν τη σημασία της οικογενειακής μονάδας ως σήμα κατατεθέν της φροντίδας και του μοιράσματος, με τα μεγάλα νοικοκυριά της Λατινικής Αμερικής να ξεχωρίζουν ιδιαίτερα, η αυξανόμενη τάση προς τη μοναξιά – που την αισθάνονται πιο έντονα οι νέοι – εξακολουθεί να επικρατεί.
Το 2023, το 19% των νεαρών ενηλίκων παγκοσμίως ανέφεραν ότι δεν είχαν κανέναν στον οποίο να βασίζονται για υποστήριξη, σημειώνοντας αύξηση κατά 39% σε σύγκριση με το 2006.
Ωστόσο, η πίστη στην καλοσύνη των άλλων είναι επίσης πολύ πιο στενά συνδεδεμένη με την ευτυχία από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα.
Για παράδειγμα, η έκθεση λέει ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι άλλοι είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν το χαμένο πορτοφόλι τους είναι ένας ισχυρός προγνωστικός παράγοντας της συνολικής ευτυχίας ενός πληθυσμού.
Οι σκανδιναβικές χώρες κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων θέσεων για την αναμενόμενη και πραγματική επιστροφή χαμένων πορτοφολιών, σύμφωνα με τη μελέτη.
Σύμφωνα με την Alexandra Peth, διευθύνουσα σύμβουλο μιας εμπορικής ένωσης βιοβιομηχανίας στη Φινλανδία, είπε ότι η φινλανδική κουλτούρα δίνει προτεραιότητα στην εμπιστοσύνη και τη σύνδεση.
«Οι άνθρωποι εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον στη Φινλανδία και νομίζω ότι σε πολλά επίπεδα στην κοινωνία, προσπαθούμε να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον», είπε. «Έτσι νομίζω ότι το σύστημα το κάνει να μπορείς να το εμπιστευτείς με κάποιο τρόπο».
Συνολικά, οι ερευνητές είπαν ότι τα παγκόσμια στοιχεία σχετικά με την αντιληπτή και την πραγματική επιστροφή των χαμένων πορτοφολιών δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πολύ απαισιόδοξοι για την ευγένεια των κοινοτήτων τους σε σύγκριση με την πραγματικότητα – τα πραγματικά ποσοστά επιστροφής πορτοφολιού είναι περίπου διπλάσια από ό,τι αναμένουν οι άνθρωποι.
Ποιες 10 χώρες ήταν οι λιγότερο ευτυχισμένες;
Το Αφγανιστάν διατηρεί τη θέση του στο κάτω μέρος του πίνακα, με τις τελευταίες 10 χώρες να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό στην ίδια θέση.
- Λεσότο
- Κομόρες
- Υεμένη
- ΛΔ Κονγκό
- Μποτσουάνα
- Ζιμπάμπουε
- Μαλάουι
- Λίβανος
- Σιέρα Λεόνε
- Αφγανιστάν
Ποιες χώρες ήταν οι 10 πιο ευτυχισμένες;
Οι τέσσερις πιο ευτυχισμένες χώρες παραμένουν αμετάβλητες το 2025 με τις σκανδιναβικές χώρες να κατέχουν τις πρώτες θέσεις και φέτος.
Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες αλλαγές στο υπόλοιπο του top 10 με την Κόστα Ρίκα και το Μεξικό να πιέζουν την Ελβετία και την Αυστραλία – που κατέλαβαν την ένατη και δέκατη θέση αντίστοιχα το 2024 – πιο κάτω στον πίνακα.
Η Ολλανδία ανέβηκε μια θέση στη φετινή έκθεση.
Φινλανδία
Δανία
Ισλανδία
Σουηδία
Ολλανδία
Κόστα Ρίκα
Νορβηγία
Ισραήλ
Λουξεμβούργο
Μεξικό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου