Τα γεγονότα σχετικά με τον Εκρέμ Ιμάμογλου πυροδότησαν για άλλη μια φορά τη ζήτηση ξένου συναλλάγματος. Η συναλλαγματική ισοτιμία εκτοξεύθηκε αμέσως. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έλαβε μια σειρά μέτρων για να σταματήσει αυτή την τάση.
Πρώτον, πούλησε μεγάλες ποσότητες συναλλάγματος. Η ΚΤΤ πούλησε περίπου 20-25 δισεκατομμύρια δολάρια ξένου συναλλάγματος, μειώνοντας τα αποθέματα σε συνάλλαγμα που με μεγάλη προσπάθεια συγκεντρώνει από τον Μάιο του 2023. Η συναλλαγματική ισοτιμία είναι κατά 3,5% υψηλότερη από ό,τι πριν από την κράτηση.
Δεύτερον, αύξησε το ανώτατο όριο του επιτοκίου δανεισμού προς τις τράπεζες κατά 325 μονάδες στο 45,7%.
Τρίτον, ανακοίνωσε ότι θα εξέδιδε ομόλογα ρευστότητας διάρκειας έως 91 ημερών, προκειμένου να προσελκύσει ρευστότητα στην αγορά που θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς τη ζήτηση συναλλάγματος.
Τέταρτον, θέλησε να αποτρέψει τους εισαγωγείς, ιδίως αυτούς που θα εισάγουν συνάλλαγμα, από το "ας αγοράσω το συνάλλαγμα που θα χρειαστούμε για το μέλλον πριν αυξηθεί περαιτέρω η συναλλαγματική ισοτιμία". Προκειμένου να αποτρέψει αυτή την τάση να ωθήσει την ισοτιμία ακόμη υψηλότερα, η ΚΤΤ άρχισε να διενεργεί συναλλαγές συναλλάγματος με διακανονισμό σε τουρκικές λίρες.
Και πέμπτον, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ έκανε πολλές δηλώσεις όπως "μην ανησυχείτε, το πρόγραμμα είναι σε ισχύ".
Οι Financial Times υπολόγισε ότι το "τιμολόγιο" της πολιτικής δίωξης του Ιμάμογλου έχει στοιχίσει στη χώρα ήδη 70 δισ. €.
Οι οικονομικές προοπτικές
Εάν η κρίση εμβαθύνει, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Φατίχ Οζατάι, η ζήτηση για ξένο νόμισμα αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά και έτσι η συναλλαγματική ισοτιμία και τα επιτόκια αναμένεται να εκτοξευθούν, ακολουθούμενα από αύξηση του πληθωρισμού. Οι ισολογισμοί των εταιρειών με υψηλό χρέος σε ξένο νόμισμα θα επιδεινωθούν. Η ανάπτυξη θα σταματήσει και η ανεργία θα αυξηθεί. Η διάρκεια ζωής του οικονομικού προγράμματος Σιμσέκ, έχει μειωθεί. Μια τέτοια αβεβαιότητα δεν είναι καλή για καμία οικονομία- πολύ περισσότερο για την τουρκική οικονομία.
Η Τουρκία βγήκε ο μεγαλύτερος προβλεπόμενος χαμένος στον ΟΟΣΑ αυτή την εβδομάδα, καθώς ο οργανισμός αύξησε τις προοπτικές του για τον πληθωρισμό το 2025 για τη χώρα από 30,7% σε 31,4%. Αυτό έφερε την Τουρκία κατά τρεις ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την Αργεντινή και στην κορυφή μιας κατάταξης των προβλέψεων του ΟΟΣΑ για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου