Οι εξαγγελίες για τις αυξήσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις δημιούργησαν «φουρτούνες» στο εσωτερικό της Κυβέρνησης - Τι απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στις αιτιάσεις των γαλάζιων βουλευτώνΠονοκέφαλο δημιούργησαν στην Κυβέρνηση οι χθεσινές παρεμβάσεις υπουργών και βουλευτών που ζητούσαν την επέκταση των αυξήσεων που αποφασίστηκαν για τις Ενοπλες Δυνάμεις σε Πυροσβεστική, Αστυνομία και Λιμενικό.
Μπορεί η πρώτη σχετική αντίδραση να ήρθε από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, όμως ο ασκός του αιόλου άνοιξε με την παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος τόνισε πως «δεν υπάρχουν ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας», λέγοντας ότι «θα πρέπει να γίνουν ανάλογες αυξήσεις και στους αστυνομικούς μας και στους πυροσβέστες μας και στους λιμενικούς μας». Ακολούθως, το ίδιο αίτημα εξέφρασε και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης λίγη ώρα αργότερα ενώ την σκυτάλη πήραν και άλλοι γαλάζιοι βουλευτές, όπως ο Θάνος Πλεύρης, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και ο Γιάννης Πλακιωτάκης.
Η Κυβέρνηση του @kmitsotakis σέβεται όλους όσους φέρουν το εθνόσημο. Είναι βέβαιον ότι μετά τις αναγκαίες αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, για να ακολουθήσουν άμεσα οι αυξήσεις και για τα στελέχη της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής…
Στην ουσία το αποτέλεσμα των εξαγγελιών που έγιναν από τον Νίκο Δένδια για τις Ενοπλες Δυνάμεις, ήταν να δημιουργήσει ενδοκυβερνητικό ζήτημα, την ώρα μάλιστα που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβαινε στο Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός είχε ένα δύσκολο τηλεφώνημα με τον υπουργός Ναυτιλίας κ. Κικίλια, ενώ ανέβαλε την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας.
Οι τρεις λόγοι
Απαντώντας στους βουλευτές της ΝΔ, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωσαν ότι «θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα Σώματα Ασφαλείας με άξονα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», παραθέτοντας τρεις λόγους για τους οποίους υπήρξαν ανακοινώσεις μόνο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρώτον, γιατί με τις αποφάσεις στην Ευρώπη για ρήτρα διαφυγής δημιουργείται η δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας με επίκεντρο τις αμυντικές δαπάνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αμοιβές των στρατιωτικών. Δεύτερον, γιατί το υπουργείο Αμυνας μέσω του προγράμματος «Ατζέντα 2030» κατήρτισε και εφαρμόζει συνολικά ευρύ σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών με αναδιάρθρωση δομών και υπηρεσιών (πχ αποστρατεύσεις που εξοικονομούν κόστος μισθοδοσίας). Σημαντικό τμήμα δηλαδή των αυξήσεων των αποδοχών καλύπτεται χρηματοδοτικά από την εξοικονόμηση των δαπανών του υπουργείου. Σημειώνεται ότι και ο Νίκος Δένδιας προχώρησε σε ανάλογες διευκρινίσεις.Και τρίτον, γιατί υπάρχει τεράστια ανάγκη να στηριχθούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς υπάρχει κίνδυνος αποχωρήσεων, ενώ πρέπει να χορηγηθούν κίνητρα στους νέους, ώστε να προτιμήσουν για την καριέρα τους τις Ενοπλες Δυνάμεις και να στελεχώσουν τις Στρατιωτικές Σχολές.
Προς αυξήσεις στη ΔΕΘ
Για το αν θα υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων και για τα Σώματα Ασφαλείας, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ήδη έχουν υπάρξει «σημαντικά μέτρα» για αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κλπ) καθώς με βάση τον προϋπολογισμό του 2025, έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου η νυχτερινή αποζημίωση των ενστόλων, ενώ από την 1η Απριλίου όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των ένστολων (Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις) αυξάνονται κατά 30 ευρώ, ώστε να εξομοιωθούν οι βασικές αποδοχές του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ύστερα από την ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα Σώματα Ασφαλείας με άξονα τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης», με την κυβέρνηση αν παραπέμπει στη ΔΕΘ για την αύξηση των υπόλοιπων ειδικών μισθολογίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου