Η Ελλάδα δίνει σημαντικά μαθήματα στην Ευρώπη για τις αμυντικές δαπάνες είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της ιστοσελίδας του bloomberg.com.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων, η Ελλάδα δίνει πολύτιμα μαθήματα για το τι χρειάζεται κανείς να έχει όταν ζει δίπλα σε έναν αντίπαλο καθώς η Ευρώπη ψάχνει να βρει τρόπους για να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες απέναντι στην απειλή της Ρωσίας.
Την ίδια στιγμή ο συντάκτης του άρθρου υπενθυμίζει πως η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων έχει δυσκολευτεί να αναπτύξει μια ισχυρή εγχώρια αμυντική βιομηχανία παρόλο που αυτή διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις ανεξαρτήτως κόστους.
Το μαχητικό Rafale
Επίσης το δημοσίευμα αναφέρεται στη στρατιωτική βάση της Τανάγρας. Όπως επισημαίνεται, « δεν χρειάζονται περισσότερα από 5 λεπτά για να απογειωθεί ένα μαχητικό Rafale και να κατευθυνθεί προς το Αιγαίο, στα σύνορα με την Τουρκία, όταν ηχεί ο συναγερμός στη στρατιωτική βάση της Τανάγρας, βορειοδυτικά της Αθήνας.
Η Ελλάδα συγκρούεται για μεγάλο χρονικό διάστημα με τον γείτονά της αναφορικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιωτικά ύδατα που τους χωρίζουν. Παρά το ότι είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, οι δυνάμεις τους έφτασαν κοντά σε σύγκρουση το 1996 και η ένταση κλιμακώθηκε ξανά πριν από 5 έτη».
Η Ελλάδα υπερβαίνει σταθερά τον στόχο του ΝΑΤΟ για δαπάνες 2% του ΑΕΠ στην άμυνα, ακόμα και όταν ήταν στο απόγειο της κρίσης χρέους που παρέλυσε η οικονομία της, προστίθεται στο δημοσίευμα.
Το 2015
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως παρόλο που η Ελλάδα διαπραγματευόταν το 2015 με τους πιστωτές της για την εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας προκειμένου να διορθώσει τα οικονομικά της, εξακολουθούσε να ξοδεύει περισσότερα χρήματα από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Παράλληλα επισημαίνεται πως η χώρα μας συγκαταλέγεται στη λίστα με τις λίγες χώρες που έχουν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία ενώ οι δαπάνες για την εθνική ασφάλεια είναι η παραδοσιακή πολιτική που την υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις όλων των κρατών.
«Η αμυντική δομή της Ελλάδας είναι πρωτίστως προσανατολισμένη στην αποτροπή της Τουρκίας» είπε η εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στην Αθήνα και πρώην στέλεχος του ΝΑΤΟ, Iνώ Αφεντούλη. « Άλλη προτεραιότητα δεν υπάρχει » διευκρίνισε.
« Η Ελλάδα έχει πολύ ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση και αυτό δημιουργεί πολλές προκλήσεις ασφαλείας» δήλωσε ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ερευνητής στο think tank ΕΛΙΑΜΕΠ, Σπύρος Μπλαβούκος.
Γεωγραφία σημαίνει πως η χώρα έχει συνεχώς μια στάση ετοιμότητας όσον αφορά στις αμυντικές της δαπάνες και στα προγράμματα στρατιωτικού εξοπλισμού της συμπλήρωσε.
Και συνέχισε λέγοντας πως « παρόλο που το μεσογειακό έθνος έχει επενδύσει σημαντικά στην αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού σε σχέση με την Τουρκία, παράγει ελάχιστα από αυτά εγχώρια. Ένα μεγάλο μέρος των δαπανών της χώρας έχει πάει στο στρατιωτικό προσωπικό και στην προμήθεια των όπλων από το εξωτερικό, ενώ ελάχιστα έχουν επενδυθεί στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης. Σύμφωνα με την Αφεντούλη, αυτή είναι μια χαμένη ευκαιρία και αυτό η Ευρώπη δεν θα πρέπει να το επαναλάβει διότι οι χώρες ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τον ρόλο των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ασφάλεια υπό τη διοίκηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αν έχεις μια δεκαετή αμυντική στρατηγική, τότε θα πρέπει να χτίσεις μια εθνική βιομηχανία που θα βασίζεται σε ό,τι έχεις και σε ό,τι θα χρειαστείς στο μέλλον» .
Η πρωτοβουλία της Ε.Ε. ReArm Europe
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρωτοβουλία της Ε.Ε. ReArm Europe για την ενίσχυση των δυνατοτήτων ασφάλειας θα μπορούσε εξίσου να δώσει ώθηση στην Ελλάδα.
Η χώρα διαθέτει δύο κύριες αμυντικές εταιρείες: την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΑΣ) που παράγει διάφορα είδη πυρομαχικών και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) που υποστηρίζει μαχητικά αεροσκάφη και κατασκευάζει εξαρτήματα για αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-16.
Η ΕΑΒ που έχει την έδρα της στην Τανάγρα δίπλα στην αεροπορική βάση, βρίσκεται στη διαδικασία παραγωγής δικών της drones, καθώς και ενός συστήματος αντι-drone, πρώιμη έκδοση του οποίου χρησιμοποιήθηκε σε ελληνικά πολεμικά πλοία που συμμετείχαν στην πρόσφατη ναυτική αποστολή Aspides της Ε.Ε. στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Οι σύγχρονοι πόλεμοι έχουν αποδείξει πως είναι αναγκαίο να υπάρχει εγχώρια αμυντική βιομηχανία προκειμένου να παραμείνουν οι ένοπλες δυνάμεις αξιόπιστες με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, Αλέξανδρος Διακόπουλος. «Θα πρέπει όμως να μπορεί να κατασκευάζει κανείς ορισμένα συστήματα αυτόματα ώστε να τα υποστηρίζει χωρίς να εξαρτάται από το εξωτερικό» συμπλήρωσε.
Το μέγεθος των ελληνικών αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ συγκρίνεται μόνο με αυτό των ΗΠΑ ή χωρών της Ε.Ε. που βρίσκονται στην άμεση γειτονία της Ρωσίας, όπως η Πολωνία ή τα κράτη της Βαλτικής. Η ελληνική προσήλωση στη διατήρηση μιας αποτρεπτικής δύναμης φαίνεται και στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων. Άνω του 1% του πληθυσμού υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις, σε σχέση με το 0,6% στην Τουρκία και το 0,4% στις ΗΠΑ και 0,2% στη Γερμανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου