Ποιοι δικάζονται και γιατί στην υπόθεση των υποκλοπών - Τι αναφέρει το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση.
Μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης με τις υποκλοπές πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων σημαντικών παραγόντων του δημοσίου βίου από τον Αρειο Πάγο που προκάλεσε αντιδράσεις, προσδιορίστηκε η δίκη για τέσσερα άτομα που συνδέονται με τις εμπλεκόμενες εταιρείες στις υποκλοπές.
Πρόκειται για κατηγορουμένους που αντιμετωπίζουν πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις που σχετίζονται με την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Η δίκη των τεσσάρων προσδιορίστηκε να γίνει στις 5 Μαρτίου καθώς με την ολοκλήρωση της πολύμηνης έρευνας του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, που οδήγησε σε αρχειοθέτηση το βασικό κομμάτι της υπόθεσης, προέκυψαν- κατά το πόρισμα Ζήση- ενδείξεις ενοχής μόνον για αυτούς τους τέσσερις.
Και μάλιστα οι ενδείξεις χαρακτηρίζονται στο πόρισμα «επαρκείς», ενδείξεις που αφορούν τους παραπεμπόμενους, τέσσερις, νομίμους εκπροσώπους η πραγματικούς ιδιοκτήτες εταιρειών που ενεπλάκησαν στις υποκλοπές, υπόθεση που προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση και έντονες επικρίσεις.
Τι αναφέρει το πόρισμα Ζήση
Ειδικότερα στο πόρισμα Ζήση, στο οποίο στηρίζεται και το κατηγορητήριο για τους τέσσερις, μεταξύ άλλων αναφέρεται και η διαβάθμιση της ποινικής τους δίωξης σε πλημμέλημα αλλά και πού αυτή στηρίζεται.
«Προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις» στο στάδιο αυτό για την κίνηση ποινικής δίωξης σε βάρος ορισμένων νομίμων εκπροσώπων και πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών, για αξιόποινες πράξεις, όπως της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κλπ. Οι πράξεις όμως αυτές, λόγω της επί το επιεικέστερο τροποποίησής τους το 2019, με τον νέο ΠΚ (ν. 4619/2019), τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και παρά το γεγονός ότι υπό το προγενέστερο, αλλά και το σημερινό νομικό καθεστώς (παλαιός ΠΚ και άρθρο 10 του ν.5002/9- 12-2022, που τροποποίησε το νέο ΠΚ) έχουν χαρακτήρα κακουργήματος, κατ’ εφαρμογή της αρχής της αναδρομικής ισχύος του επιεικέστερου νόμου (άρθρο 2 ΠΚ), ενόψει και του χρόνου τέλεσης αυτών, που αφορά τα έτη 2020 και 2021.
Οι απαιτούμενες αυτές στο παρόν στάδιο «επαρκείς ενδείξεις» για την κίνηση της ποινικής δίωξης κατά των ως άνω ιδιωτών, οι οποίες ερείδονται κυρίως στη διαπίστωση ότι οι εν λόγω εταιρείες εμπλέκονται σε ανάλογες πράξεις παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας κ.α, πολιτικών, δημοσιογράφων κ.λπ και σε άλλες χώρες, σε συνδυασμό με το γεγονός της ύπαρξης παρόμοιων «στόχων» και στην Ελλάδα, κρίθηκε ότι πρέπει να οδηγήσουν τη σχετική κατηγορία στο ακροατήριο για να ελεγχθεί η βασιμότητα αυτής ή όχι.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου