Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Τι είναι το «Aντιμόνιο» που έχει η Xίος - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού


 Την έναρξη ενός διεθνούς διαγωνισμού για την έρευνα και εκμετάλλευση αντιμονίου στη Χίο ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ανάδειξη και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το ΥΠΕΝ θα εξασφαλίσει τις αυστηρότερες δεσμεύσεις από πλευράς του αναδόχου για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημιουργία θέσεων εργασίας από την τοπική κοινωνία, την απόδοση στον Δήμο Χίου ποσοστού από τα πάγια και αναλογικά μισθώματα.

Γιατί είναι σημαντικό το αντιμόνιο

Το αντιμόνιο ανήκει στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών που έχει δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, στην αμυντική βιομηχανία και στις τεχνολογίες της πράσινης μετάβασης.

Συγκεκριμένα, το μέταλλο με τον στρατηγικό ρόλο χρησιμοποιείται στην βιομηχανία, στη δημιουργία κραμάτων, καθώς αυξάνει τη σκληρότητα και τη μηχανική αντοχή, όπως και στην κατασκευή μπαταριών και αντιμονίου-μολύβδου.

Παράλληλα, λειτουργεί ως ημιαγωγός και χρησιμοποιείται στην κατασκευή τρανζίστορ και διόδων.

Ενώ, το συνταντά κανείς σε πλαστικά, υφάσματα και επιχρίσματα για να μειώνει την ευφλεκτότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις δύο χώρες της Ευρώπης, μαζί με την Ιταλία, που κατέχει κοιτάσματα αντιμονίου, τα οποία, όμως, παραμένουν αναξιοποίητα μέχρι σήμερα.

Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού

Η πρώτη φάση αφορά στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (μη δεσμευτικών προσφορών) μέχρι τις 10 Μαρτίου 2025, όπου και θα επιλεγούν όσοι πληρούν τα κριτήρια για να συνεχίσουν.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών εντός του δευτέρου τριμήνου 2025, για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών, σε τμήμα εκτάσεως 9,02 τετραγωνικά χιλιομετρα του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου της Χίου.

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης, θα ακολουθήσει η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του αναδόχου, διάρκειας 5 ετών για την έρευνα και μέχρι 30 ετών για την εκμετάλλευση (αν και εφόσον εντοπιστούν αξιόλογα κοιτάσματα προς αξιοποίηση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.