Τις βασικές εξελίξεις που θα διαμορφώσουν το επόμενο στάδιο αυτής της δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών αλλαγών στις ΗΠΑ, των μετασχηματιστικών καινοτομιών και των χαμηλότερων επιτοκίων εξετάζει η UBS.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή Επενδύσεων της UBS GWM να δηλώνει, το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ εξακολουθεί να αποτελεί σημείο εστίασης, με την προοπτική των χαμηλότερων φόρων και της απορρύθμισης να συνηγορεί υπέρ μιας θετικής εξέλιξης στην αγορά κατά τη διάρκεια της 'ξέφρενης δεκαετίας του 2020', η οποία βασίζεται στη σταθερή ανάπτυξη και τις συνεχιζόμενες επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ωστόσο, ο Mark Haefele επισημαίνει πως «τα προβλήματα της αποπαγκοσμιοποίησης, του χρέους και των δημογραφικών στοιχείων –μεταξύ άλλων– σημαίνουν ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ευρύ φάσμα εκβάσεων κατά το επόμενο έτος».
Στην έκθεση Year Ahead 2025, η Chief Investment Office – CIO της UBS Global Wealth Management (GWM) σκιαγραφεί το τι μέλλει γενέσθαι για τους επενδυτές, καθώς εισέρχονται στο δεύτερο μισό της δεκαετίας.
- Τραμπ και δασμοί
Όπως αναφέρει, η προεδρία του Τραμπ έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει το οικονομικό και γεωπολιτικό τοπίο των ΗΠΑ.
Οι δασμοί θα μπορούσαν να διαταράξουν το εμπόριο, να μειώσουν την εγχώρια ζήτηση στις ΗΠΑ και να αυξήσουν τον πληθωρισμό.
Ένα δασμολογικό σοκ θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού και καθοδικής πορείας.
Ταυτόχρονα, οι διαπραγματεύσεις με τους εμπορικούς εταίρους ή οι εγχώριες νομικές προκλήσεις θα μπορούσαν να μετριάσουν την έκταση και τον αντίκτυπό τους, ενώ οι φορολογικές ελαφρύνσεις και η αποκανονικοποίηση θα μπορούσαν να στηρίξουν μια πιο θετική εξέλιξη της αγοράς.
- Ανάπτυξη και αγορές
Στο βασικό της σενάριο, η Διεύθυνση Επενδύσεων πιστεύει ότι ο δείκτης S&P 500 θα μπορούσε να φθάσει τις 6.600 μονάδες μέχρι το τέλος του 2025, λόγω της σταθερής ανάπτυξης των ΗΠΑ, των χαμηλότερων επιτοκίων και της προόδου που σημειώνει η τεχνητή νοημοσύνη.
Σε άλλες περιοχές, όπως η Ασία, η ανάπτυξη της Κίνας είναι πιθανόν να επιβραδυνθεί, καθώς τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης είναι απίθανο να αρκούν για να αντισταθμίσουν πλήρως τον αντίκτυπο των δασμών και των διαρθρωτικών προκλήσεων. Η Ινδία αναμένεται να συνεχίσει να καταγράφει πιο ισχυρή ανάπτυξη.
Στην Ευρώπη η ανάπτυξη θα είναι πιθανότατα άνιση και υποτονική, αλλά αναμένεται να βελτιωθεί, καθώς η αύξηση των μισθών παραμένει ισχυρή, ενώ τα επιτόκια μειώνονται.
Η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία αναμένεται να καταγράψουν υπεραπόδοση με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 1%, σε σύγκριση με μια πιο μέτρια ανάπτυξη της τάξης του 1% στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.
Τι βλέπει η UBS για την Ελλάδα
Όσον αφορά την ελληνική οικονομία, στην ετήσια έκθεσή για τις οικονομίες της περιοχής μας η UBS διατηρεί τη θετική της προσέγγιση για την Ελλάδα και τις υψηλές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη την επόμενη διετία.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές: «προβλέπουμε ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% και 2,3% την περίοδο 2025-2026, η οποία θα οφείλεται στην απορρόφηση των κεφαλαίων του Ταμείου Αξιολόγησης της Σταθερότητας, σε συνδυασμό με ισχυρή μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ».
«Η πρόβλεψή μας για το ΑΕΠ το 2025 είναι 80 μονάδες βάσης υψηλότερη από το consensus, ενώ για το 2026 είναι 30 μονάδες βάσης υψηλότερη» προσθέτουν.
Η εκταμίευση των επιχορηγήσεων και των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να αυξηθεί στο 4% του ΑΕΠ το 2025 και στο 4,6% του ΑΕΠ το 2026, κάτι που θα επιτρέψει στις πάγιες επενδύσεις να αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 8,5% τα επόμενα δύο χρόνια.
«Προβλέπουμε ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί περαιτέρω με μεγάλη ταχύτητα. Εκτιμούμε ότι ο δείκτης του χρέους θα διαμορφωθεί στο 152% του ΑΕΠ και μέχρι το τέλος του 2025 και το τέλος του 2026 στο 146% του ΑΕΠ και στο 140% του ΑΕΠ, αντίστοιχα» σημειώνουν οι οικονομολόγοι Gyorgy Kovacs και Anna Zadornova.
Τα 5Ds της επόμενης δεκαετίας
Κοιτάζοντας μπροστά προς το μέλλον, τα «5Ds» του χρέους, της αποπαγκοσμιοποίησης, των δημογραφικών στοιχείων, της απανθρακοποίησης και της ψηφιοποίησης [debt, deglobalization, demographics, decarbonization, and digitalization] παραμένουν οι βασικοί παράγοντες που πιθανώς θα καθοδηγήσουν τις αγορές και τις οικονομίες τα επόμενα χρόνια, παρουσιάζοντας τόσο ευκαιρίες όσο και κινδύνους για τους επενδυτές.
Συνολικά θα πρέπει να οδηγήσουν α) σε υψηλότερη ανάπτυξη, για παράδειγμα λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί μία από τις καινοτομίες του αιώνα με τη σπουδαιότερη επιρροή, αλλά και β) σε περιόδους υψηλότερου πληθωρισμού, λόγω της μεγαλύτερης αποπαγκοσμιοποίησης του εμπορίου και των υψηλότερων τιμών ενέργειας ως αποτέλεσμα των προσπαθειών απανθρακοποίησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.