Σε προβληματισμό έχει θέσει τους ειδικούς η αποκάλυψη άλλης μια λίμνης κάτω από τον Κηφισό την τρίτη κατά σειρά τα τελευτία χρόνια, (στο ύψος ΚΤΕΟ του Περιστερίου) με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας, πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα να ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα στατικής επάρκειας ωστόσο τονίζει την ανάγκη πραγματοποίησης ελέγχου.
Λίγες μόλις ώρες μετά τον εντοπισμό και τρίτης λίμνης στην κοίτη του ποταμού Κηφισού, η οποία είναι μεγαλύτερη από τις άλλες δύο, δύο εκ των σπηλαιολόγων που βρήκαν αναφέρουν ότι το νερό έχει σκάψει τα τσιμέντα προβλέποντας μάλιστα ότι στο μέλλον θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.
Ανησυχία για την στατικότητα του Κηφισού
Ο σπηλαιολόγος και τοπογράφος μηχανικός, συντονιστής της ομάδας «Γεωμυθική», Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, χαρακτήρισε την κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή.
Μιλώντας το πρωί στο Open για τις συνέπειες του σχηματισμού λιμνών εξαιτίας της καταστροφής της κοίτης του ποταμού από τη διάβρωση και τη συσσώρευση μπαζών και σκουπιδιών, ο κ. Θεοδοσόπουλος ανέφερε ότι ίσως υπάρχουν και άλλες λίμνες, καθώς, δύο χιλιόμετρα του ποταμού παραμένουν ανεξερεύνητα.
Ο επιστήμονας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, όπως είπε, τα ζητήματα είναι δύο: Το πρόβλημα της ρύπανσης και το πρόβλημα της στατικότητας, με ό,τι αυτό σημαίνει για το κατάστρωμα της εθνικής οδού που περνάει ακριβώς από πάνω. Ο κ. Θεοδοσόπουλος είπε ότι το πόσο σοβαρό είναι το κομμάτι της στατικότητας θα κριθεί από τους αρμόδιους φορείς, πλην όμως επισήμανε ότι η μόνιμη συσσώρευση υδάτων σε τόσο μεγάλη έκταση, μόνο κάτι καλό δεν προοιωνίζει για την ασφάλεια της όλης κατασκευής.
Λέκκας: Δεν τίθεται θέμα στατικής επάρκειας - Χρειάζεται έλεγχος
Ωστόσο με σημερινές του δηλώσεις ο κ. Ευθύμιος Λέκκας τονίζει ότι δεν τίθεται θέμα στατικής επάρκειας στον Κηφισό.
«O έλεγχος θα πρέπει να γίνει από ειδικούς πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι θα εξακριβώσουν κατά πόσο υπάρχει φθορά στα τοιχώματα της κοίτης του», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ για να συνεχίσει:
«Χρειάζεται έλεγχος, αλλά δεν τίθεται θέμα στατικής επάρκειας... δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα στατικής επάρκειας στον Κηφισό και στην εθνική οδό κυρίως, που είναι πάνω από τον Κηφισό, αλλά σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται ένας έλεγχος ο οποίος θα πρέπει να γίνει από ειδικούς πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι θα εξακριβώσουν κατά πόσο υπάρχει φθορά στα τοιχώματα της κοίτης του, εγκιβωτισμένη κοίτης».
Αναλυτικότερα είπε ότι «οι λίμνες είναι κάτι το συνηθισμένο σε πλακοσκεπείς αγωγούς ή εγκιβωτισμένες ποτάμια δεδομένου ότι η διαβρωτική ενέργεια του νερού που ρέει πρώτα διαβρώνει τον πυθμένα. Βεβαίως, στα τοιχώματα του εγκιβωτισμενου ποταμιού δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι. Από ό, τι φαίνεται δεν έχουν μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή δεν έχουν διαβρώσεις. Δεν υπάρχει διάβρωση των οπλισμό».
Παράλληλα ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι «είναι άλλη η αντοχή της βάσης του εγκιβωτισμού και είναι άλλη αντοχή των τοιχωμάτων. Τα τοιχώματα φέρουν φορτία.
Η βάση δε φέρει φορτία απλώς και μόνο μπορεί να διαβρωθεί από το νερό. Τα τοιχώματα φέρουν φορτία και φαίνεται ότι δεν έχουμε εκεί ζημιές.
Βεβαίως αυτό δεν μας απαλλάσσει από τον έλεγχο, ο οποίος θα πρέπει να γίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Φυσικά και θα πρέπει να αντληθούν (σ.σ. τα ύδατα) έτσι ώστε να αποκατασταθεί ουσιαστικά η διάβρωση.
Εκεί βεβαίως θα πρέπει να γίνει πάλι επανατοποθέτηση όλων των οπλισμών που καταστράφηκαν αλλά και σκυροδέτηση έτσι ώστε το νερό να λέει πολύ πιο εύκολα προς τα κάτω».
Σε άλλο σημείο ανέφερε «η διακινδύνευση η οποία υπάρχει είναι μεγάλη, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη κίνηση, είναι ο κεντρικός άξονας του λεκανοπεδίου.
Από κει και πέρα όμως, εκείνο το οποίο ορθώς επισημάνατε πάλι, είναι το θέμα της κουλτούρας. Εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε την κουλτούρα της συντήρησης των έργων. Δεν υπάρχει έλεγχος των έργων μετά από την κατασκευή τους.
Συνήθως αφήνονται στην τύχη τους... Βεβαίως υπάρχει από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να καταγραφούν οι γέφυρες, να υπάρχουν συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης των παραμορφώσεων και των άλλων δεδομένων που πρέπει να έχουμε σε κεντρικό επίπεδο για όλες τις γέφυρες της χώρας. Συνεπώς, υπάρχει μία διαδικασία σε εξέλιξη έτσι ώστε να παρακολουθούνται όλα τα τεχνικά έργα, να παρακολουθούνται κυρίως οι γέφυρες, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τον Κηφισό αλλά για όλη την Ελλάδα. Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά πρέπει όμως να βελτιώσουμε το επίπεδο συντήρησης όλων των έργων σε όλο τον ελληνικό χώρο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου