Η διάρροια είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από χαλαρά, υδαρή κόπρανα και συχνότερες κενώσεις.
Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ιούς, βακτήρια και παράσιτα. Η διάρροια μπορεί επίσης να προκληθεί από ορισμένα φάρμακα και τροφές.
Συνήθως, η διάρροια διαρκεί μερικές ημέρες και υποχωρεί από μόνη της. Ωστόσο, μπορεί να είναι σοβαρή, ειδικά σε βρέφη και ηλικιωμένους. Αν έχετε διάρροια, είναι σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
Μπορεί επίσης να θέλετε να πάρετε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή για να βοηθήσετε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αν η διάρροια σας είναι σοβαρή ή δεν υποχωρεί μετά από μερικές ημέρες, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό.
Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη την… επείγουσα ανάγκη να πάμε στην τουαλέτα με πόνους στην κοιλιά.
Είναι μια ιδιαιτέρως άβολη κατάσταση, αφού οι τακτικές και επώδυνες επισκέψεις στην τουαλέτα ακυρώνουν κάθε άλλο σχέδιο που έχουμε για την ημέρα.
Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η διάρροια μπορεί να μην οφείλεται απλά σε κάποια φλεγμονή (οπότε και διαρκεί για 1-2 μέρες το πολύ) αλλά σε κάποιον ιό ή λοίμωξη (όπως η γαστρεντερίτιδα). Σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα είναι μεν ίδια, αλλά διαρκούν περισσότερες ημέρες και χρειάζεται προσοχή στην λήψη υγρών για να μην αφυδατωθεί ο οργανισμός.
Άλλες αιτίες οξείας διάρροιας είναι η δυσανεξία στη λακτόζη, κάποιες γλυκαντικές ουσίες που επηρεάζουν ορισμένους ανθρώπους (όπως η σορβιτόλη), ορισμένα αντιόξινα φάρμακα που περιέχουν μαγνήσιο, η υπερβολική λήψη βιταμίνης C και κάποια αντιβιοτικά.
Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια
Παραμένετε ενυδατωμένοι
Μπορείτε να χάσετε πολλά υγρά κατά τη διάρροια, αλλά θα χάσετε και ηλεκτρολύτες και μέταλλα όπως το νάτριο και το κάλιο, που είναι σημαντικά για τη λειτουργία του σώματός σας.
Πίνετε άφθονα υγρά. Καταναλώστε δύο λίτρα (οκτώ ποτήρια) υγρών την ημέρα, τρία λίτρα (12 ποτήρια), αν έχετε ταυτόχρονα και πυρετό. Το νερό της βρύσης δεν έχει ηλεκτρολύτες, αλλά είναι “ευγενικό” με το στομάχι και θα σας βοηθήσει να αντικαταστήσετε ορισμένα από τα υγρά που έχετε χάσει. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν το τσάι με λίγη ζάχαρη/μέλι, τα αθλητικά ποτά, τα αναψυκτικά χωρίς ανθρακικό και χωρίς καφεΐνη, καθώς και χυμοί φρούτων εκτός από μήλο και από δαμάσκηνο, που έχουν καθαρτική δράση.
Μην πίνετε μεγάλες γουλιές. Είναι προτιμότερο να πίνετε τα υγρά κρύα και με μικρές, συχνές γουλιές.
Φάτε Γιαούρτι
Επιλέξτε γιαούρτι με “φιλικά βακτήρια” που παρασκευάζεται ειδικά για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
Το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή γαλακτικού οξέος στο έντερο, το οποίο σκοτώνει τα “εχθρικά βακτήρια” και θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα, γρηγορότερα.
Το γιαούρτι είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της διάρροιας που προκαλεί καμιά φορά η λήψη αντιβιοτικών από το στόμα. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο, αλλά τα το γιαούρτι μπορεί να τα αναπληρώσει.
Αποφύγετε συγκεκριμένες τροφές
Αποφύγετε το γάλα, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα (εκτός από το γιαούρτι με προβιοτικά), για όσο έχετε διάρροια, καθώς και για μία έως τρεις εβδομάδες αφότου σας περάσει. Το λεπτό έντερο, όπου το γάλα χωνεύεται, επηρεάζεται από τη διάρροια και δεν λειτουργεί τόσο καλά για λίγο καιρό.
Επίσης, αποφύγετε την καφεΐνη επειδή θέτει σε έντονη λειτουργία το εντερικό σας σύστημα και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε όταν έχετε διάρροια.
Οι υψηλές συγκεντρώσεις ζάχαρης μπορεί επίσης να αυξήσουν τη διάρροια. Η ζάχαρη στα φρούτα μπορεί να κάνει το ίδιο.
Τέλος, αποφύγετε λιπαρές ή πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές. Αυτές είναι πιο δύσκολο για το έντερό σας να τις χειριστεί σωστά.
Επιλέξτε τροφές που είναι “ήπιες” στο στομάχι και το έντερο, όπως σούπα, τζελ φρούτων, ρύζι, ζυμαρικά, μπανάνες, πατάτες, τοστ, μαγειρεμένα καρότα και κοτόπουλο χωρίς την πέτσα.
Πιείτε χαμομήλι
Το χαμομήλι είναι καλό για τη θεραπεία της φλεγμονής του εντέρου, και έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες. Πίνετε έως και 3 φλιτζάνια την ημέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου