Ερευνητές κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψουν τις αρωματικές νότες που αναδύονται από το ουίσκι και να προσδιορίσουν αν αυτό έχει παραχθεί στις ΗΠΑ ή στη Σκωτία.
Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Communications Chemistry αποτελεί ένα βήμα προς αυτοματοποιημένα συστήματα που μπορούν να προβλέψουν το πολύπλοκο άρωμα του ουίσκι από τη μοριακή του σύσταση.
Όπως αναφέρει ο Guardian, οι ειδικοί συνήθως αξιολογούν τα αρώματα ξύλου, καπνού, βουτύρου ή καραμέλας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν διαφέρουν σημαντικά μεταξύ παρτίδων του ίδιου προϊόντος.
«Το ωραίο με την τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι είναι πολύ συνεπής», δήλωσε ο Δρ. Andreas Grasskamp, επικεφαλής της έρευνας στο Ινστιτούτο Fraunhofer της Γερμανίας. «Ακόμα και οι εκπαιδευμένοι ειδικοί έχουν μια υποκειμενικότητα στην κρίση τους. Δεν αντικαθιστούμε την ανθρώπινη μύτη, αλλά την υποστηρίζουμε μέσω της αποτελεσματικότητας και της συνέπειας».
Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη χημική σύσταση 16 αμερικανικών και σκωτσέζικων ουίσκι, συμπεριλαμβανομένων των Jack Daniel's, Maker's Mark, Laphroaig και Talisker, καθώς και λεπτομέρειες για τα αρώματά τους από μια 11μελή ομάδα εμπειρογνωμόνων. Οι πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να προβλέψουν τα πέντε κύρια αρώματα και την προέλευσης των ποτών, από τα μοριακά συστατικά τους.
Οι χημικές ενώσεις που κάνουν τη διαφορά
Ένας αλγόριθμος ήταν σε ποσοστό άνω του 90% ακριβής στη διάκριση των αμερικανικών από τα σκωτσέζικα ουίσκι, αν και η απόδοση πιθανώς θα μειωνόταν αν ανέλυε ποτά στα οποία δεν είχε εκπαιδευτεί. Κατά μέσο όρο, προσδιόρισε τις πέντε ισχυρότερες νότες σε κάθε ουίσκι με μεγαλύτερη ακρίβεια και συνέπεια από οποιοδήποτε άτομο στην ομάδα εμπειρογνωμόνων.
Οι ενώσεις μενθόλη και κιτρονελλόλη βοήθησαν στην αναγνώριση των αμερικανικών ουίσκι, τα οποία συχνά έχουν μια νότα καραμέλας. Το δεκανοϊκό μεθύλιο και το επτανοϊκό οξύ ήταν σημαντικά για την αναγνώριση του σκωτσέζικου ουίσκι, το οποίο συχνά έχει καπνιστό ή φαρμακευτικό άρωμα.
Ο Δρ. William Peveler, ανώτερος λέκτορας χημείας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση θα μπορούσε να παρέχει μεγαλύτερη σταθερότητα από μια ανθρώπινη επιτροπή ελεγκτών. «Οι αρωματικές νότες μιας μάρκας ουίσκι θα μπορούσαν να ελεγχθούν γρήγορα από παρτίδα σε παρτίδα ή από χαρμάνι σε χαρμάνι με βάση τη χημική υπογραφή και μόνο, ώστε να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε μια συνέπεια όσον αφορά το κάθε αποστακτήριο», δήλωσε.
Οι ερευνητές βλέπουν εφαρμογές σε τομείς πέρα από το ουίσκι, από την ανίχνευση πλαστών προϊόντων μέσω αποκλίσεων στη μυρωδιά τους, μέχρι την εξεύρεση των καλύτερων τρόπων ανάμειξης παλαιών ανακυκλωμένων πλαστικών, τα οποία μπορεί να αναπτύξουν δυσάρεστες οσμές, για τη δημιουργία νέων προϊόντων χωρίς άσχημη μυρωδιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.