Η πορεία του ρωσικού στρατού στο μέτωπο της Ουκρανίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, κάτι που ομολόγησε ακόμα και το αμερικανικό – φιλοουκρανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη Πολέμου (ISW), το οποίο αναλύοντας γεωγραφικά δεδομένα άσκησε κριτική για την στρατηγική που ακολουθεί το Κίεβο.
Ο λόγος φυσικά γίνεται για το Κουράκοβο, το Πογκρέμπκι, το Σεφτσένκο, το Νεσκούκτσνε και για την συντριπτική πλειοψηφία της κατάληψης του Τορέτσκ.
Έτσι, ορισμένα μηνύματα που μεταξύ άλλων αναφέρονται σε λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων επικαλούμενα το ISW και τα οποία αναπαράγονται από ουκρανικούς λογαριασμούς, ισχυρίζονται ότι η Ουκρανία δεν θα έπρεπε να εστιάζει στο Κουρσκ, στο πλαίσιο της φερόμενης…«αντεπίθεσης».
Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα του ISW, η προώθηση του ουκρανικού Στρατού εκεί είναι ιδιαίτερα χαμηλή, καθώς η Ρωσία στο πλαίσιο της (ανα)κατάληψης περιοχών υπερτερεί, ενώ σημειώνεται πως έχει καταλάβει ήδη 5 περιοχές μέσα σε λίγες μέρες.
Στο σημείο αυτό χρειάζεται να ειπωθεί πως η έννοια κατάληψης οικισμών στο γεωστρατηγικό κομμάτι, δεν αναφέρεται σε κατοικήσιμες περιοχές με 99 – 999 κατοίκους πληθυσμό, αλλά αντιθέτως λαμβάνοντας υπόψιν τον πληθυσμό της Ουκρανίας, αυτό σημαίνει την κατάληψη κατοικήσιμων περιοχών με πληθυσμό που ξεπερνά τους 1.000 κατοίκους.
Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τέτοιου είδους οικισμούς για την ανασυγκρότηση του στρατού τους, τον ανεφοδιασμό τους, τη δημιουργία καταφυγίων και φυσικά τη μετατροπή ερειπωμένων σπιτιών σε κέντρα ελέγχου, όπως διατείνεται το δυτικό European Defence Agency.
Παράλληλα, οι Ρώσοι προωθούνται συστηματικά και ταχέως στο Ποκρόβσκ, με την «πλαγιοκόπηση» των Ουκρανών να λαμβάνει χώρα νότια της περιοχής, με σκοπό τον σταδιακό τερματισμό του ανεφοδιασμού των Ουκρανών και την αναγκαστική οπισθοχώρησή τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Financial Times.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου