Η Leah Wilson ίδρυσε την οργάνωση Stand for Health Freedom το 2019, και σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, βίωσε μια πρώτη σημαντική επιτυχία στην πολιτική της δραστηριότητα. Αν και η οργάνωσή της ήταν μικρή, με μόλις δύο υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης και περιορισμένο προϋπολογισμό, κατάφερε να επιδράσει σε σημαντικό βαθμό στην αμερικανική πολιτική σκηνή.
Το 2020, η οργάνωση της Wilson βοήθησε να καταψηφιστεί ένα νομοσχέδιο που στόχευε στην κατάργηση των θρησκευτικών εξαιρέσεων για τα σχολικά εμβόλια στην Πολιτεία του New Jersey, παρά το γεγονός ότι η Wilson βρισκόταν χιλιάδες μίλια μακριά στην Indiana.
Η επιτυχία αυτή ήρθε μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας που η Wilson είχε δημιουργήσει, η οποία επέτρεψε σε πάνω από 80.000 άτομα να στείλουν μηνύματα στους νομοθέτες. Το νομοσχέδιο απέτυχε να περάσει από τη Γερουσία με μόλις μία ψήφο διαφορά, κάτι που η Wilson θεωρεί «αναπάντεχο» και ως απόδειξη ότι η «λαϊκή πίεση» μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
Το κίνημα έχει προσελκύσει ανθρώπους διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων και η Wilson θεωρεί τη δική της οργάνωση «διακομματική», αν και οι περισσότεροι από τους υποψηφίους των εκλογών που υποστηρίζει είναι Ρεπουμπλικάνοι.
Για την Wilson, οι εμπλεκόμενοι έχουν συγκεντρωθεί γύρω από μια ιδέα: «Υπάρχουν πολλοί ρόλοι σε μια κυβέρνηση. Αλλά το να μας λέει πώς να φροντίζουμε το σώμα μας δεν είναι ένας από αυτούς».
Το κίνημα της ελευθερίας από την ιατρική αντιπροσωπεύει ανθρώπους με ευρύ φάσμα θέσεων. Πολλοί θέλουν να μειωθεί η επίβλεψη της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και να δουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να εξέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Συχνά είναι αντίθεση στην επιβολή μέτρων δημόσιας υγείας, όπως οι εντολές για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τη φθορίωση του νερού, και υποστηρίζουν την πρόσβαση στο νωπό γάλα (σχετικά με το θέμα των αμβλώσεων, η Wilson είναι κατά των εκτρώσεων, αλλά έχει πει ότι προτιμά η ομάδα της να αποφύγει το «πολύ φορτισμένο πολιτικό ζήτημα»).
Ίσως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η «ελευθερία από την ιατρική» έχει φτάσει να χρησιμεύσει ως μια κραυγή διαμαρτυρίας για τους ανθρώπους που όχι μόνο αντιτίθενται στις εντολές των εμβολίων, αλλά τις βλέπουν και ως αντιαμερικανικές. Η Wilson είπε ότι εκείνη και η οργάνωσή της προσπαθούν να είναι «προστάτες της ελευθερίας». Η συνηγορία της, είπε, είναι τελικά να θέσει ένα ερώτημα: «Πιστεύουμε πραγματικά ότι το αμερικανικό πείραμα ελευθερίας είναι αξιόλογο; Ναι».
Η γένεση του κινήματος και η προσωπική ιστορία της Wilson
Η Wilson και ο σύζυγός της είχαν αποφασίσει το 2018 να υιοθετήσουν ένα δεύτερο παιδί μέσω αναδοχής. Στο πλαίσιο αυτό, ήρθαν αντιμέτωποι με το κράτος της Indiana, το οποίο αρνήθηκε να τους δώσει παιδί για αναδοχή επειδή δεν είχαν εμβολιάσει τα βιολογικά τους παιδιά.
Η αρχική τους αίτηση για θρησκευτική εξαίρεση από τον εμβολιασμό είχε γίνει αποδεκτή, αλλά το 2018 το Τμήμα Υπηρεσιών Παιδιών της Indiana άλλαξε τη θέση του και τους ενημέρωσε ότι για να αποκτήσουν παιδί μέσω αναδοχής, έπρεπε να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Αυτή η απόφαση υπήρξε το σημείο καμπής για τη Wilson. Θεώρησε ότι αυτή η πολιτική ήταν μια άδικη υπερβολή της κρατικής εξουσίας και μια άμεση παρέμβαση στα προσωπικά δικαιώματα των πολιτών.
«Ο σύζυγός μου και εγώ είπαμε: “Αυτό είναι τρελό. Τα παιδιά μας δεν είναι άρρωστα. δεν αποτελούν απειλή. Αυτό είναι ανοησία”», είπε. Περίπου τότε, ορισμένες πολιτείες εισήγαγαν νομοσχέδια για την άρση των θρησκευτικών εξαιρέσεων από τις απαιτήσεις εμβολιασμού στα σχολεία μετά από κρούσματα ιλαράς. Τόσο το Maine όσο και η Νέα Υόρκη ψήφισαν για την άρση των εξαιρέσεων το 2019. Το νομοσχέδιο στο New Jersey είχε περάσει από τη Συνέλευση της Πολιτείας και φαινόταν έτοιμο για ψήφιση σε ψηφοφορία στη Γερουσία τον Ιανουάριο του 2020.
Ωστόσο, η έννοια της «Ελευθερίας Υγείας» δεν είναι εντελώς νέα. Υπήρξαν παλαιότερα παραδείγματα ανθρώπων που υποστήριζαν το δικαίωμα να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις για την υγεία τους, όπως η αντίθεση στη φθορίωση του νερού τη δεκαετία του 1950, η αντίσταση στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και η απόρριψη ορισμένων ιατρικών θεραπειών.
Το κίνημα έγινε πιο ορατό καθώς εκμεταλλεύτηκε την αυξανόμενη δυσαρέσκεια με τον κυβερνητικό έλεγχο πάνω στις προσωπικές επιλογές, ιδιαίτερα σε σχέση με τη φροντίδα υγείας. Καθώς οι κυβερνήσεις άρχισαν να εκδίδουν εντολές για εμβολιασμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ειδικά την προώθηση των εμβολίων COVID-19, το κίνημα της «Ελευθερίας Υγείας» απέκτησε γρήγορη δυναμική, προσελκύοντας άτομα από διάφορες πολιτικές και κοινωνικές καταβολές.
Η «ελευθερία από την ιατρική»
Η κεντρική ιδέα πίσω από την οργάνωση Stand for Health Freedom είναι το σύνθημα της «ελευθερίας από την ιατρική» (Medical Freedom), το οποίο προασπίζει την ιδέα ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι για την υγεία τους, χωρίς την επιβολή της κυβέρνησης ή άλλων θεσμών. Η Wilson τονίζει ότι το κίνημα της ιατρικής ελευθερίας δεν αφορά μόνο τον εμβολιασμό, αλλά και άλλες ιατρικές επεμβάσεις που οι άνθρωποι ενδέχεται να θεωρούν ότι αντιβαίνουν τις προσωπικές τους πεποιθήσεις. Ένα από τα κύρια αιτήματα της οργάνωσης είναι η αναγνώριση του δικαιώματος των γονέων να αποφασίζουν για τις ιατρικές παρεμβάσεις που αφορούν τα παιδιά τους.
Η Wilson θεωρεί ότι το κίνημα αυτό έχει διακομματική υποστήριξη, αν και οι περισσότεροι από τους πολιτικούς που υποστηρίζει είναι Ρεπουμπλικάνοι. Παρ’ όλα αυτά, η Stand for Health Freedom έχει κερδίσει υποστήριξη και από άλλους πολιτικούς χώρους, καθώς το κίνημα υπέρ της ελευθερίας από την ιατρική έχει γίνει μια σημαντική διακρατική κίνηση, που προσελκύει υποστηρικτές από διαφορετικούς πολιτικούς, κοινωνικούς και πολιτισμικούς χώρους.
Οι αξίες και τα θέματα του κινήματος
Το κίνημα της ιατρικής ελευθερίας αφορά μια ποικιλία θεμάτων, με το ζήτημα των εμβολίων να είναι το πιο γνωστό και συζητημένο. Οι υποστηρικτές του κινήματος ζητούν να καταργηθούν ή να περιοριστούν οι εντολές για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, τόσο για τα σχολικά εμβόλια όσο και για τα εμβόλια που σχετίζονται με την Covid-19. Οι υποστηρικτές του κινήματος πιστεύουν ότι η κυβερνητική παρέμβαση στον τομέα των εμβολίων είναι παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας του ατόμου.
Πέρα από τα εμβόλια, το κίνημα περιλαμβάνει και άλλες ιατρικές παρεμβάσεις, όπως οι διαταγές για τη χρήση μάσκας, τη φθορίωση του νερού, και τις πολιτικές που περιορίζουν την πρόσβαση σε φυσικά προϊόντα όπως το νωπό γάλα. Η υποστήριξη για την ελευθερία του ατόμου να επιλέξει ποια ιατρική παρέμβαση θέλει να ακολουθήσει είναι κεντρική στην ιδεολογία του κινήματος.
Επιπλέον, οι υποστηρικτές του κινήματος αντιτίθενται σε προτάσεις που θεωρούν ότι ενδέχεται να παραβιάσουν την ελευθερία επιλογής, όπως οι προτάσεις για τις επιταγές του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τα εμβόλια ή τις υποχρεωτικές πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη φαρμακευτική βιομηχανία.
Η δύναμη του διαδικτύου και οι νομοθετικές νίκες
Παρά το μικρό μέγεθος της οργάνωσης, το Stand for Health Freedom κατάφερε να αποκτήσει μεγάλη επιρροή μέσω του Διαδικτύου. Η πλατφόρμα της επιτρέπει σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να στείλουν μηνύματα στους νομοθέτες και να συμμετάσχουν σε εκστρατείες για την προώθηση της ιατρικής ελευθερίας. Το αποτέλεσμα είναι ότι, παρά την έλλειψη πόρων, η οργάνωση έχει καταφέρει να κερδίσει σημαντικές νομοθετικές νίκες και να επηρεάσει τη νομοθεσία σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ.
Ενδεικτικά, η οργάνωση της Wilson έχει οργανώσει 520 εκκλήσεις για δράση και έχει κερδίσει 72 νομοθετικές νίκες. Μέσω αυτών των δράσεων, πάνω από 700.000 άνθρωποι έχουν στείλει σχεδόν έξι εκατομμύρια επιστολές στους νομοθέτες.
Η American Medical Liberty League και άλλες ομάδες υπεράσπισης, όπως η John Birch Society, έχουν επίσης μακρά ιστορία στην προώθηση της ιατρικής ελευθερίας, συχνά εστιάζοντας σε ζητήματα όπως ο εμβολιασμός, η φθορίωση και οι κυβερνητικοί κανονισμοί που επηρεάζουν την προσωπική υγεία.
Ζητήματα που σχετίζονται με την ελευθερία υγείας
Οι υπερασπιστές της Ελευθερίας Υγείας έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα εξής:
- Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Αυτό ήταν ένα από τα κεντρικά ζητήματα, ειδικά στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19. Πολλοί στο κίνημα θεωρούν τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς ως παραβίαση της προσωπικής αυτονομίας και ακεραιότητας του σώματος.
- Φθορίωση του νερού: Αν και δεν είναι τόσο έντονο τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια ιστορία αντίστασης στην πρακτική της προσθήκης φθορίου στις δημόσιες υδροδοτήσεις, με επιχειρήματα που εστιάζουν στην προσωπική επιλογή και στους πιθανούς κινδύνους για την υγεία.
- Κανονισμοί για την εναλλακτική ιατρική: Ορισμένοι υπερασπιστές της ελευθερίας υγείας αντιτίθενται στους κανονισμούς για τις εναλλακτικές ιατρικές πρακτικές ή στη περιορισμένη πρόσβαση σε μη παραδοσιακές θεραπείες, πιστεύοντας ότι τα άτομα θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ακολουθούν εναλλακτικές επιλογές.
- Κανονισμοί δημόσιας υγείας: Υπάρχει επίσης αντίθεση σε διάφορους κανονισμούς δημόσιας υγείας, όπως οι εντολές για μάσκες, οι απαιτήσεις για καραντίνα και άλλοι περιορισμοί που περιορίζουν την προσωπική ελευθερία στο όνομα της συλλογικής υγείας.
- Κανονισμοί τροφίμων και φαρμάκων: Το κίνημα περιλαμβάνει επίσης αντίθεση στους κανονισμούς της κυβέρνησης για τα τρόφιμα και τα φαρμακευτικά προϊόντα, με ορισμένες ομάδες να υποστηρίζουν την πρόσβαση σε ουσίες μη εγκεκριμένες από τον FDA ή σε μη ρυθμιζόμενα συμπληρώματα διατροφής.
Ο Ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν παίξει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση του κινήματος Ελευθερίας Υγείας. Πλατφόρμες όπως το Facebook, το Twitter, το Instagram και το Telegram επέτρεψαν στους ακτιβιστές να οργανώνονται, να μοιράζονται πληροφορίες και να συγκεντρώνουν υποστήριξη για την υπόθεσή τους. Μέσω περιεχομένων, αιτημάτων και οργανωμένων διαδικτυακών καμπανιών, οργανισμοί όπως το Stand for Health Freedom κατάφεραν να κινητοποιήσουν μεγάλους αριθμούς ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους ένιωθαν ότι οι φωνές τους δεν ακούγονταν στη κυρίαρχη πολιτική συζήτηση.
Πολιτικές συνεργασίες και στρατηγικές
Η επιτυχία της οργάνωσης οφείλεται επίσης στην ικανότητά της να συνεργάζεται με διάφορες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες, αλλά και στο γεγονός ότι προσφέρει στους υποστηρικτές της τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πρακτικές δράσεις, όπως η αποστολή υπογεγραμμένων επιστολών προς τους νομοθέτες ή η συμμετοχή σε ενημερωτικές εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες.
Η συνεργασία της με τον Robert F. Kennedy Jr., ηγέτη του κινήματος κατά των εμβολίων, είναι χαρακτηριστική. Ο Kennedy, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός για τις αντιρρήσεις του απέναντι στην ασφάλεια των εμβολίων, έχει αναγνωρίσει την επιρροή του κινήματος της ιατρικής ελευθερίας και έχει δει τη δημοτικότητά του να αυξάνεται, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Κριτική και αμφισβήτηση
Το κίνημα Ελευθερίας Υγείας δεν έχει παραμείνει χωρίς κριτική. Οι δημόσιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι και οι επιστήμονες έχουν συχνά κατηγορήσει τους υποστηρικτές του κινήματος για διάδοση παραπληροφόρησης και υπονόμευση των προσπαθειών ελέγχου της πανδημίας COVID-19. Οι κριτικοί υποστηρίζουν ότι η απόρριψη της καθιερωμένης επιστημονικής συναίνεσης για τα εμβόλια και τα μέτρα δημόσιας υγείας μπορεί να συμβάλει στην αμφιβολία για τα εμβόλια και να καταστήσει πιο δύσκολο τον στόχο της συλλογικής ανοσίας απέναντι στον ιό.
Επιπλέον, κάποιοι υπερασπιστές της δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι το κίνημα συχνά αποτυγχάνει να δώσει προτεραιότητα στο συλλογικό καλό και την δημόσια υγεία, εστιάζοντας αντ’ αυτού στις ατομικές ελευθερίες. Προειδοποιούν ότι η απόρριψη των εμβολίων και των υγειονομικών μέτρων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ευάλωτες ομάδες και να οδηγήσει σε αποφευκτές κρίσεις δημόσιας υγείας.
Η μελλοντική κατεύθυνση του κινήματος
Σήμερα, το κίνημα «ελευθερίας από την ιατρική» βρίσκεται σε μια νέα φάση, με τα μέλη του να έχουν κερδίσει πολιτική επιρροή και να αποκτούν μια πιο οργανωμένη και ενοποιημένη φωνή στον πολιτικό διάλογο των ΗΠΑ. Με την ολοένα αυξανόμενη υποστήριξη του κόσμου, η οργάνωση της Wilson και άλλα παρόμοια κινήματα συνεχίζουν να αμφισβητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης στην προσωπική υγεία, ενώ αναζητούν νέες νομικές και πολιτικές νίκες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
Αυτό το κίνημα θα συνεχίσει να αποτελεί μια σημαντική δύναμη στην αμερικανική πολιτική σκηνή, καθώς αναδεικνύεται ως το αντίβαρο στις πολιτικές που εστιάζουν στον κρατικό έλεγχο της υγείας και της ευημερίας των πολιτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.