Σε νέες καταγγελίες κατά της Ρωσίας για επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Κατηγόρησε μάλιστα την Μόσχα για σοβαρές ανθρωπιστικές, πολιτικές και παγκόσμιες επιπτώσεις της σύγκρουσης.
Είναι η δεύτερη επίθεση κατά της Ρωσίας μέσα σε λίγες ημέρες από την ελληνική κυβέρνηση.
Την πρώτη φορά η Αθήνα κατηγόρησε τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου!
Η ελληνική κυβέρνηση καταγγέλλει την Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάνοντας ό,τι μπορεί για να μην επανορθωθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα για… πολλές δεκαετίες!
Και αυτή η παράλογη επιλογή γίνεται σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ θέλουν να απεμπλακούν από την Ουκρανία και να ανασυστήσουν τις σχέσεις τους με την Ρωσία.
Η Ελλάδα τι συμφέρον έχει και «βγαίνει μπροστά» για να στηρίξει τους Ουκρανούς;
Εδώ δεν το κάνει η Τουρκία που έχει τους Τατάρους Τούρκους στην Κριμαία και διάκεινται εχθρικά απέναντι στους Ρώσους ενώ αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ομογενών της Ουκρανίας τάσσεται υπέρ της Ρωσίας και διαβιεί σε περιοχές που έχουν ενσωματωθεί στην Ρωσική Ομοσπονδία.
Τίθεται μία σειρά από ζητήματα για την προβληματική εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Δεν είναι πολύ σοφό να επιδιώκει μία κυβέρνηση να έχει κάκιστες σχέσεις με την μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του πλανήτη.
Δεν είναι καθόλου σοφό να επιδιώκει ρήξη με μία χώρα η οποία πάντα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ακολουθούσε θετική στάση απέναντι στις ελληνικές θέσεις. Αυτό μπορεί να αλλάξει.
Σε ότι αφορά τα όσα υποστήριξε σήμερα ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Ευάγγελος Σέκερης είπε ότι επιβάλλεται η τήρηση του διεθνούς δικαίου, ο τερματισμός των εχθροπραξιών και μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επίτευξη της ειρήνης.
Ο Ε.Σέκερης ανέφερε ότι Ελλάδα «αναγνωρίζει τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες η Ουκρανία συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία της ενάντια στους μεγάλους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας, οι οποίοι συνεχίζονται για τρίτη χρονιά» και δίνοντας έμφαση σε πρόσφατες επιθέσεις, όπως «ο βομβαρδισμός στη Ζαπορίζια, που είχε ως αποτέλεσμα τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων αμάχων τα τελευταία δύο χρόνια».
«Η Ελλάδα καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις κατά αμάχων και πολιτικών υποδομών, ζητώντας αυστηρή τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Η παρουσία στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας στο θέατρο του πολέμου, θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια σε διευρυμένη περιφερειακή κλίμακα με δυνητικά εκτεταμένες συνέπειες για την παγκόσμια πυρηνική ασφάλεια” ανέφερε ο Ε.Σέκερης.
«Η αποχώρηση της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία Σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας και οι επακόλουθες επιθέσεις σε ουκρανικά λιμάνια και πλοία τρίτων χωρών έχουν επιδεινώσει την έλλειψη τροφίμων, ιδιαίτερα στην Αφρική», ανέφερε ο Κ.Σέκερης.
Η Ελλάδα ζήτησε την άμεση, πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας.
“Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας καθοριζόταν πάντα από τη δέσμευση και την προσήλωση μας στο Διεθνές Δίκαιο, και η πεποίθηση ότι όλες οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου έχει ενσωματωθεί στην κουλτούρα μας.
Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευση μας για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, η οποία απαιτεί, μεταξύ άλλων, την άμεση, πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης” ανέφερε Ε.Σέκερης.
Για τη συνεχιζόμενη κατάσταση στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας την βαθιά οδύνη που έχει υποστεί ο λαός της από την ευρείας κλίμακας επέμβαση της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, προχώρησε σε δηλώσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Αναπλ. Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ, Ροζμαρι Ντι Κάρλο.
«Αυτή η εισβολή, που ξεκίνησε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, έχει προκαλέσει καταστροφή και δεινά, τα οποία εντάθηκαν κατά την περίοδο των διακοπών με την κλιμάκωση των συγκρούσεων και την αύξηση των απωλειών αμάχων».
Σύμφωνα με την κ. Ντι Κάρλο ο αντίκτυπος στους αμάχους είναι καταστροφικός.
Το 2024, οι απώλειες αμάχων αυξήθηκαν κατά 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τα παιδιά να φέρουν σημαντικό βάρος.
Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), αναφέρει ότι τουλάχιστον 12.456 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 669 παιδιών, έχουν σκοτωθεί, ενώ 28.382 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 1.833 παιδιών, έχουν τραυματιστεί από την αρχή της εισβολής.
Πιστεύεται ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι σημαντικά υψηλότεροι. Επιπλέον, οι επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία αυξήθηκαν ανησυχητικά, με περισσότερες από 580 εγκαταστάσεις να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί μέσα σε εννέα μήνες το 2024.
Η ανθρωπιστική κρίση, επισήμανε η κ. Ντι Κάρλο παραμένει σοβαρή, με περισσότερους από 1.600 ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί στις αρχές του 2025 λόγω της εντατικοποίησης των συγκρούσεων σε περιοχές όπως το Ντονέτσκ και το Χάρκοβο.
Οι ανθρωπιστικές ανάγκες για το 2025 είναι τεράστιες, με 12,7 εκατομμύρια ανθρώπους να χρειάζονται βοήθεια και 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια να απαιτούνται για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.
Οι συνθήκες στις περιοχές κοντά στις γραμμές του μετώπου επιδεινώνονται ραγδαία, ενώ οι επιθέσεις στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας προσθέτουν δυσκολίες στις ήδη δύσκολες συνθήκες του χειμώνα.
“Η συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού από τη Βόρεια Κορέα στις μάχες στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων εγείρει πρόσθετες ανησυχίες για την διεθνοποίηση της σύγκρουσης. Παράλληλα, οι συγκρούσεις συνεχίζονται αδιάκοπα στην ανατολική και νότια Ουκρανία, με τις συμπλοκές να εξαπλώνονται στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας, επιδεινώνοντας περαιτέρω την αστάθεια” ανέφερε.
Είναι περίεργο πάντως πως στον ΟΗΕ βλέπουν θανάτους αμάχων στην Ουκρανία αλλά δεν το έβλεπαν αυτό στην Παλαιστίνη και στον Λίβανο.
Εκεί ο ΟΗΕ ήταν αρκετά σιωπηλός και χρησιμοποιούσε ιδιαίτερα «ουδέτερες» εκφράσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.