Μια υπόθεση που εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων, και μάλιστα σε επίπεδο στελέχους του Υπουργείου Εξωτερικών, έχει διαρρεύσει στο φως της δημοσιότητας. Η υπόθεση αυτή συνδέεται με τον επικείμενο διαγωνισμό εκατομμυρίων ευρώ για την ανάδειξη παρόχου βίζας, και περιπλέκεται περαιτέρω με την εμπλοκή τουρκικής εταιρείας.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα μέσω του επίσημου ιστοτόπου της Enterprise Greece, η Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, η οποία κατέχει τη θέση της συμβούλου στο Υπουργείο Εξωτερικών, είναι ταυτόχρονα και μέλος του 5μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Enterprise Greece, της εταιρείας που υπάγεται στο Υπουργείο Εξωτερικών και έχει ως κύριο σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Η εν λόγω εταιρεία, η οποία είναι κρατικού συμφέροντος, δρα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών και έχει άμεση σχέση με τις πολιτικές της κυβέρνησης για την ενίσχυση των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες.
Η Enterprise Greece, όπως προαναφέρθηκε, υπάγεται στο χαρτοφυλάκιο αρμοδιοτήτων του Κώστα Φραγκογιάννη, ο οποίος από το 2019 κατείχε τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητες για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ωστόσο, ο κ. Φραγκογιάννης υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη Παρασκευή, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, γεγονός που προσθέτει έναν ακόμη παράγοντα αβεβαιότητας γύρω από την υπόθεση και την ενδεχόμενη πολιτική και διοικητική επιρροή που μπορεί να έχει η εν λόγω εταιρεία σε σημαντικούς διαγωνισμούς του δημοσίου.
Η συγκεκριμένη υπόθεση προκαλεί έντονες ανησυχίες για την ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένου ότι η εμπλοκή με τόσο υψηλά ιστάμενα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών και της κρατικής εταιρείας Enterprise Greece, σε έναν τόσο κρίσιμο διαγωνισμό, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη της διαδικασίας ανάθεσης του έργου. Ειδικότερα, η παρουσία τουρκικής εταιρείας στον εν λόγω διαγωνισμό προσθέτει έναν ακόμη παράγοντα που ενδέχεται να εντείνει τις ανησυχίες για την ακεραιότητα και την πολιτική διάσταση αυτής της υπόθεσης, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Η σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, φαίνεται να αποκρύπτει από το επίσημο βιογραφικό της, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Enterprise Greece, μια σημαντική πτυχή της επαγγελματικής της δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, η Αλεξανδροπούλου δεν αναφέρει τη θέση της ως αντιπρόεδρος Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην ινδική εταιρεία BLS International, η οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου παρόχου βίζας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Αυτή η παράλειψη εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και τη σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένου ότι η ίδια κατέχει υψηλή θέση σε μια εταιρεία που εμπλέκεται άμεσα σε διαγωνισμό του ΥΠΕΞ.
Η Αλεξανδροπούλου συμμετείχε πρόσφατα στο διεθνές επιχειρηματικό συνέδριο FWA, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από τις 11 έως τις 18 Μαΐου 2024. Στο εν λόγω συνέδριο, εκτός από την ιδιότητά της ως μέλος της Enterprise Greece, αναφέρθηκε επίσης ως «αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη της BLS International». Αυτή η πληροφορία υποδηλώνει μια έντονη επαγγελματική εμπλοκή σε μια ιδιωτική εταιρεία του εξωτερικού, η οποία φαίνεται να έρχεται σε άμεση σύγκρουση με τη θέση της ως σύμβουλος του ΥΠΕΞ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Enterprise Greece, μιας εταιρείας που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στο επίσημο βιογραφικό της στην ιστοσελίδα της Enterprise, η Αλεξανδροπούλου αναφέρει ότι έχει διατελέσει εκτελεστική διευθύντρια της Enterprise Greece, του οργανισμού επενδύσεων του ελληνικού κράτους που υπάγεται στο ΥΠΕΞ, ενώ παραμένει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Επίσης, σημειώνει ότι υπηρέτησε ως ειδική σύμβουλος του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, γεγονός που ενισχύει την αντίφαση ανάμεσα στις διάφορες επαγγελματικές της ιδιότητες και δημιουργεί αμφιβολίες για το αν η συμμετοχή της στην BLS International συνάδει με την αμεροληψία που απαιτείται από τα δημόσια αξιώματα.
Αυτές οι αποκαλύψεις προσθέτουν ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στην ήδη περίπλοκη υπόθεση του διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών βίζας και ενδεχομένως να προκαλέσουν έντονες πολιτικές και νομικές αντιδράσεις, δεδομένου του ευαίσθητου χαρακτήρα των εμπλεκόμενων συμφερόντων.
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν από τις αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση αυτή είναι πολλά και πολύπλευρα. Κάθε μια από τις παρακάτω ερωτήσεις εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια, τη σύγκρουση συμφερόντων και την ακεραιότητα του δημόσιου τομέα:
- Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είναι ενήμερος για το γεγονός ότι μία σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών δρα ταυτόχρονα για λογαριασμό ξένων ιδιωτικών συμφερόντων;
Αν ο Υπουργός γνώριζε για την εμπλοκή της Αλεξανδροπούλου με την εταιρεία BLS International, τίθενται σοβαρά ζητήματα διαφάνειας και ακεραιότητας, καθώς η σύμβουλος είναι υπεύθυνη για την προώθηση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου και όχι για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, πόσο μάλλον ξένων. - Ποιες ευθύνες φέρει ο Φραγκογιάννης, ο οποίος ως αρμόδιος για την Enterprise Greece, επέτρεψε σε ένα εν ενεργεία μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της να αναλάβει υψηλόβαθμο πόστο σε μία αλλοδαπή εταιρεία που συμμετέχει σε διαγωνισμούς του Υπουργείου Εξωτερικών;
Η απόφαση του Φραγκογιάννη να επιτρέψει σε ένα στέλεχος της Enterprise Greece να αναλάβει παράλληλα ρόλο σε ιδιωτική εταιρεία που εμπλέκεται σε διαγωνισμούς του ΥΠΕΞ είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμη και φαίνεται να καταδεικνύει μια ενδεχόμενη αμέλεια ή έλλειψη εποπτείας. - Η Enterprise Greece λειτουργεί αποκλειστικά για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων προς όφελος του ελληνικού δημοσίου ή η συμμετοχή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου εξυπηρετεί και προσωπικά συμφέροντα που σχετίζονται με τις ξένες εταιρείες που συμμετέχουν σε ελληνικούς διαγωνισμούς;
Η εμπλοκή μελών της Enterprise σε ξένες ιδιωτικές εταιρείες που διεκδικούν κρατικούς διαγωνισμούς μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια των διαδικασιών, δημιουργώντας την υπόνοια ότι το δημόσιο συμφέρον υπονομεύεται από προσωπικές φιλοδοξίες ή συμφέροντα. - Ποιες είναι οι ευθύνες του διευθύνοντος συμβούλου της Enterprise, Μαρίνος Γιαννόπουλου, ο οποίος φαίνεται να γνώριζε, να επέτρεψε και να ανέχεται τέτοιες ενέργειες, οι οποίες δεν συνάδουν με τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και των εθνικών συμφερόντων;
Η στάση του Μαρίνο Γιαννόπουλου ως επικεφαλής της Enterprise είναι επίσης αμφισβητήσιμη, καθώς η έλλειψη αντίδρασης ή ελέγχου σε αυτή την υπόθεση θέτει σε αμφισβήτηση την ακεραιότητα του οργανισμού και την ικανότητά του να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας. - Ποιες πειθαρχικές διαδικασίες έχει κινήσει το υπουργείο Εξωτερικών για αυτή την υπόθεση και πόσο ειλικρινείς είναι οι ενέργειες του ΥΠΕΞ και του υφυπουργού που ενδέχεται να γνώριζαν για τη σκανδαλώδη αυτή υπόθεση;
Είναι κρίσιμο να εξεταστεί αν το Υπουργείο Εξωτερικών έχει αναλάβει οποιαδήποτε πειθαρχική δράση ή αν η υπόθεση παραμένει ατιμώρητη λόγω της ανοχής των εμπλεκομένων. - Ποιών συμφερόντων εξυπηρετούν η Αλεξανδροπούλου και οι υπόλοιποι σύμβουλοι του ΥΠΕΞ; Εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας ή και εκείνα των ξένων εταιρειών, όπως η BLS International από την Ινδία;
Η υπόθεση της Αλεξανδροπούλου δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για το αν η Enterprise Greece και οι σύμβουλοί της πραγματικά εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου ή αν έχουν προσωπικά κίνητρα και δεσμεύσεις απέναντι σε ξένες εταιρείες. Σημειώνεται ότι ο κορυφαίος ομιλητής στο συνέδριο του Μαΐου, το οποίο η Αλεξανδροπούλου διαφήμιζε ως υπεύθυνη για την BLS, ήταν ο Αλέξ Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού, γεγονός που εντείνει τα ερωτήματα γύρω από τις σχέσεις και τις επιρροές που ίσως να υπάρχουν.
Ο διαγωνισμός για τους ιδιωτικούς παρόχους βίζας
Οι ιδιωτικοί πάροχοι βίζας παρέχουν υπηρεσίες εξυπηρέτησης στις ελληνικές προξενικές Αρχές για την έκδοση βίζας Σένγκεν, κυρίως για αλλοδαπούς αιτούντες βίζας που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, συνήθως για τουριστικούς λόγους. Κάθε χρόνο, εκδίδονται εκατοντάδες χιλιάδες βίζες, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία αυτή ιδιαίτερα σημαντική για το υπουργείο Εξωτερικών.
Η παροχή αυτών των υπηρεσιών ανατίθεται μέσω διαγωνισμών, στους οποίους το ΥΠΕΞ αναθέτει παγκόσμια αποκλειστικότητα σε ιδιωτικές εταιρείες για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτές οι συμβάσεις συχνά έχουν αξία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρέχουσα σύμβαση για την παροχή αυτών των υπηρεσιών λήγει το 2025, και ο νέος διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα. Αναμένεται, μάλιστα, ότι μία από τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό είναι η BLS, μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες στον τομέα αυτό. Η προηγούμενη σύμβαση του ΥΠΕΞ, η οποία ξεπέρασε τα 20-25 εκατ. ευρώ, αφορά την παροχή αυτών των υπηρεσιών σε πολλές χώρες παγκοσμίως, σε 82 πόλεις και 22 χώρες, περιλαμβανομένων της Κίνας και της Ρωσίας.
Η σημασία αυτών των υπηρεσιών είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθώς σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων, τα οποία διαχειρίζονται με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για την έκδοση διαβατηρίων. Γι’ αυτό, οι υπηρεσίες αυτές θεωρούνται ύψιστης εθνικής σημασίας και η αναθέτουσα Αρχή είναι το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εποπτεύει αυστηρά την διαδικασία.
Η τουρκική εμπλοκή
Ωστόσο, η εμπλοκή της BLS International δεν περιορίζεται μόνο στον διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών βίζας. Από τον Δεκέμβριο του 2023, η BLS ολοκλήρωσε την εξαγορά της τουρκικής εταιρείας λογισμικού i-Data, η οποία ήταν ήδη συνεργάτης της BLS στην Τουρκία. Η εξαγορά ανακοινώθηκε επίσημα τον Ιούλιο του 2024, και επισημοποιήθηκε μέσω ανακοίνωσης στο χρηματιστήριο της Ινδίας, με τη BLS να αποκτά το 100% των μετοχών της i-Data. Η συνεργασία αυτή, που περιλαμβάνει τη διαχείριση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, καθιστά την BLS έναν ισχυρό «παίκτη» στον τομέα των βίζας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για πολλές άλλες χώρες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την ίδια χρονική περίοδο, η σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών, Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, εμφανιζόταν σε διάφορα διεθνή συνέδρια ως αντιπρόεδρος της BLS για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ταυτόχρονα, διατηρούσε τη θέση της ως σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Enterprise Greece, γεγονός που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες σχετικά με ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων, ειδικά δεδομένων των σχέσεων μεταξύ της BLS και της Τουρκικής i-Data.
Σκάνδαλα και διενέξεις σχετικά με την BLS
Η BLS International, παρά τη διεθνή της παρουσία, δεν είναι άγνωστη για σκάνδαλα και παραβάσεις που σχετίζονται με την ακεραιότητα των υπηρεσιών της. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Εσθονίας, όπου η BLS είχε αναλάβει την έκδοση ψηφιακών δελτίων ταυτότητας για πολίτες του εξωτερικού. Στις 27 Ιουλίου 2023, το υπουργείο Εσωτερικών και η αστυνομία της Εσθονίας ανακοίνωσαν ότι υπήρξε διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, η οποία εντοπίστηκε σε τοποθεσίες της BLS σε διάφορες χώρες, όπως το Τόκιο, η Μπανγκόκ, η Σιγκαπούρη, το Σάο Πάολο και το Γιοχάνεσμπουργκ. Οι εσθονικές Αρχές, μετά από έρευνες, ανακάλυψαν σοβαρές παραβάσεις διαδικασιών και αποφάσισαν να διακόψουν τη συνεργασία τους με την BLS, μεταφέροντας την ευθύνη για την έκδοση ταυτοτήτων στα προξενεία της Εσθονίας.
Οι εσθονικές Αρχές δεν ήταν οι μόνες που διαπίστωσαν παραβιάσεις από την πλευρά της BLS. Το ίδιο συνέβη και στον Καναδά, όπου υπήρξε φιάσκο που σχετιζόταν με τις διαδικασίες έκδοσης ταυτοτήτων και την ακεραιότητα των υπηρεσιών της BLS. Στην περίπτωση της Εσθονίας, η υπεύθυνη του υπουργείου Εσωτερικών, Σοκόλοβα, δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν τόσο σοβαρά που δικαιολογούσαν τη διακοπή της συνεργασίας με την BLS και την ανάληψη της διαδικασίας από τα εθνικά προξενεία.
Σκόπιμη ενέργεια και σοβαρές παράβασης της BLS
Οι εσθονικές Αρχές ανέφεραν ότι εντοπίστηκαν υπάλληλοι της BLS οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τους λογαριασμούς χρηστών του συστήματος για να πλαστογραφούν εξουσιοδοτημένα στοιχεία υπαλλήλων, με σκοπό την παράνομη έκδοση ταυτοτήτων. Όπως διατυπώθηκε επίσημα, αυτή η παράβαση δεν ήταν αποτέλεσμα αμέλειας ή άγνοιας, αλλά διαπράχθηκε σκόπιμα, με στόχο την απόκτηση δικαιωμάτων άλλου εργαζομένου. Παράλληλα, η σύμβαση μεταξύ της BLS και των εσθονικών Αρχών περιλάμβανε ρητή πρόβλεψη ότι οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες των συστημάτων της BLS θα έπρεπε να έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και να είχαν νόμιμους λόγους πρόσβασης σε αυτά.
Ανάλογο σκάνδαλο στον Καναδά
Αναφορικά με την κακή φήμη της BLS σε σχέση με την επεξεργασία βίζας, ένα παρόμοιο σκάνδαλο σημειώθηκε στον Καναδά στα τέλη του 2023. Η εταιρεία κατηγορήθηκε για προβλήματα στη διαχείριση των βίζας, με αποτέλεσμα να προκληθούν διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Καναδά και Ινδίας. Μετά τις δηλώσεις του Καναδού πρωθυπουργού, Justin Trudeau, η BLS ανέστειλε τις δραστηριότητες επεξεργασίας βίζας στα γραφεία της στο Τορόντο και το Βανκούβερ. Αυτό είχε ως συνέπεια την αναστάτωση των ταξιδιωτικών σχεδίων χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν γραφειοκρατικές διαδικασίες για να ταξιδέψουν, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία σχετικά με την αξιοπιστία και την ικανότητα της εταιρείας να διαχειρίζεται ευαίσθητα δεδομένα.
Συναγερμός για τα εθνικά συμφέροντα
Το γεγονός ότι μία σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών και μέλος της Enterprise Greece εμφανίζεται ως αντιπρόεδρος της BLS αποτελεί σοβαρό λόγο για διερεύνηση. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, σε συνδυασμό με την εξαγορά της τουρκικής εταιρείας i-Data από την BLS, που έχει άμεση πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα, εντείνει περαιτέρω την ανησυχία για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.
Η συμμετοχή της BLS στον ελληνικό διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών βίζας αναβαθμίζει το θέμα σε τέσσερα βασικά επίπεδα ανησυχίας:
- Σύγκρουση συμφερόντων: Το γεγονός ότι η BLS έχει ως αντιπρόεδρο μία σύμβουλο του ΥΠΕΞ και μέλος της Enterprise Greece, δημιουργεί σαφή σύγκρουση συμφερόντων. Αυτός ο διπλός ρόλος δεν μπορεί να θεωρηθεί αμερόληπτος και απαιτεί άμεση και ενδελεχή διερεύνηση.
- Εθνικοί λόγοι: Η εμπλοκή της τουρκικής εταιρείας i-Data, η οποία ανήκει στην BLS, προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια συνεργασία για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, ειδικά όσον αφορά την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και την προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών.
- Επιπτώσεις στον τουρισμό: Εάν η BLS αναλάβει την έκδοση βίζας για χώρες εκτός Σένγκεν, υπάρχει ο κίνδυνος επανάληψης ενός σκανδάλου τύπου Εσθονίας. Σε χώρες με υψηλή ροή τουριστών, όπως η Κίνα, ένα τέτοιο σκάνδαλο θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά τον ελληνικό τουρισμό, προκαλώντας καταστροφικές συνέπειες για την εθνική οικονομία.
- Εσωτερική ασφάλεια: Το γεγονός ότι στην Εσθονία η BLS επέτρεψε την έκδοση ταυτοτήτων σε άτομα χωρίς εξουσιοδότηση και αδιευκρίνιστα κίνητρα, εγείρει σοβαρά ζητήματα για την εσωτερική ασφάλεια. Αν παρόμοια περιστατικά συμβούν στην Ελλάδα, μπορεί να δημιουργηθεί σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου