Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη της εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, η οποία τυπικά πρέπει να τεθεί σε ισχύ στις 8:30 της Κυριακής (20/1), με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει ότι δεν θα τεθεί σε ισχύ μέχρις ότου το Τελ Αβίβ λάβει τη λίστα με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερωθούν.
«Ο πρωθυπουργός διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις (IDF) ότι η εκεχειρία, που θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ στις 08:30, δεν θα ξεκινήσει μέχρις ότου το Ισραήλ να έχει τον κατάλογο των απαχθέντων που θα απελευθερωθούν, τον οποίον η Χαμάς έχει δεσμευθεί να παράσχει», αναφέρει η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
Η Χαμάς επικαλείται τεχνικές δυσκολίες ως δικαιλογία για την μη δημοσιοποίηση της λίστας των ομήρων που θα απελευθερώσει, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ παρεμβαίνει δυναμικά λίγο πριν από την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο.
H Χαμάς φέρεται να διαβεβαίωσε τους διαμεσολαβητές ότι θα υποβάλει τον κατάλογο σύντομα, αφού τον μεταφέρει σε ασφαλή τοποθεσία, σύμφωνα με το σαουδαραβικό δίκτυο Al Arabiya.
Πάντως προσκείμενα στη Χαμάς μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τα ξημερώματα της Κυριακής ότι ισραηλινά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από περιοχές της Ράφας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επιβεβαίωση από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).
Από την πλευρά του ο IDF επανέλαβαν την προειδοποίησή τους προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας να μην πλησιάζουν τις περιοχές όπου θα παραμείνει αναπτυγμένος ο στρατός κατά την έναρξη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, η οποία έχει οριστεί να αρχίσει στις 8:30 π.μ.
«Σας προτρέπουμε να μην κατευθυνθείτε προς τη νεκρή ζώνη ή τις δυνάμεις των IDF για την ασφάλειά σας», αναφέρει ο εκπρόσωπος του στρατού Αβιχάι Αντράι στο Telegram. «Σε αυτό το στάδιο, το να κατευθυνθείτε προς τη νεκρή ζώνη ή να κινηθείτε από το νότο προς το βορρά μέσω της κοιλάδας της Γάζας σας θέτει σε κίνδυνο. Όποιος κατευθύνεται προς αυτές τις περιοχές θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο».
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της εκεχειρίας, ανησυχία προκάλεσαν δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ δεν θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός μέχρι να λάβει τον κατάλογο με τους 33 ομήρους που δεσμεύεται ότι θα απελευθερώσει η Χαμάς. Παράλληλα ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι πρόκειται για «προσωρινή κατάπαυση πυρός» και ότι το Ισραήλ διατηρεί «το δικαίωμα να ξαναρχίσει τον πόλεμο εφόσον χρειαστεί, με την υποστήριξη των ΗΠΑ».
Αυστηρό ήταν το μήνυμα να «κάνει αυτό που πρέπει να κάνει» για την εκεχειρία έστειλε ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Προειδοποίησε, δε, μιλώντας στο NBC News πως «αν μας σεβαστούν η κατάπαυση του πυρός θα κρατήσει. Αν δεν μας σεβαστούν, θα ξεσπάσει κόλαση».
Άνθρωποι του επιτελείου του Τραμπ φέρεται να διαβεβαίωσαν το Σάββατο (19/1) τις οικογένειες των ομήρων ότι δεσμεύονται να ολοκληρώσουν τη συμφωνία σε όλα τα στάδιά της, εν μέσω εικασιών ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα προσπαθήσει να συνεχίσει τις μάχες μετά την πρώτη φάση, προκειμένου να διατηρήσει τον σκληροπυρηνικό συνασπισμό του.
Αγωνία στις οικογένειες των ομήρων
Οι οικογένειες εκείνων που αναμένεται να είναι μεταξύ των πρώτων που θα απελευθερωθούν δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι η συμφωνία είναι τόσο περίπλοκη και εύθραυστη που θα μπορούσε εύκολα να καταρρεύσει πριν από την απελευθέρωση των υπόλοιπων 65 ομήρων.
Ανησυχούν επίσης ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσοι από τους 33 ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν τις πρώτες έξι εβδομάδες είναι ακόμη ζωντανοί. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οκτώ από αυτούς ενδέχεται να έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 μηνών αιχμαλωσίας υπό πυρά.
Η Όφρι Μπίμπας Λέβι, θεία του νεότερου ομήρου Κφιρ Μπίμπας, μίλησε σε μια συγκέντρωση για τις ανησυχίες της ότι δεν είχε κάνει. Ο Κφιρ ήταν μόλις οκτώ μηνών όταν απήχθη μαζί με τον πεντάχρονο αδελφό του και τη μητέρα του, και έκλεισε τα δύο του χρόνια το Σάββατο.
«Σήμερα, προσπάθησα να γράψω ένα μήνυμα γενεθλίων για τον Kfir για δεύτερη φορά. Ένα μήνυμα για ένα παιδί που δεν μπορεί να γιορτάσει», είπε κλαίγοντας μιλώντας σε συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ.
« Ένα παιδί που δεν είναι εδώ. Ένα παιδί παγιδευμένο στην κόλαση. Ένα παιδί που μπορεί να μην είναι καν ζωντανό. Αλλά δεν βγαίνουν λόγια, μόνο δάκρυα. Πώς μπόρεσαν να στερήσουν από τον Κφιρ το δικαίωμά του να απολαύσει τα γενέθλιά του; Λυπάμαι, Κφιρ. Έπρεπε να είχες γυρίσει σπίτι μέχρι τώρα».
Τι προβλέπει η συμφωνία
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε λίγο πριν από την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, κατά την «πρώτη φάση» που θα διαρκέσει έξι εβδομάδες θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας και θα απελευθερωθούν 33 όμηροι της Χαμάς. Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ θα απελευθερώσει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους, όπως έχει ανακοινώσει το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την «πρώτη φάση» της εκεχειρίας προβλέπεται η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας, καθώς και η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι αιγυπτιακές αρχές έκαναν λόγο για «καθημερινή είσοδο 600 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια», εκ των οποίων 50 θα μεταφέρουν καύσιμα.
Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας θα ξεκινήσουν κατά τη 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων, τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον παλαιστινιακό θύλακα.
Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας, με την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου