Η τελευταία τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου αναφέρεται σε μια “στροφή” προς τα ορυκτά καύσιμα και αναβλητικότητα στην πράσινη μετάβαση, πέρα από το γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να το χαρακτηρίζουν ως ακόμα μια επική κωλοτούμπα, αντικατοπτρίζει την εξέλιξη της πολιτικής του σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη γεωπολιτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την ενεργειακή κρίση και τις διεθνείς εξελίξεις. Η «στροφή» αυτή, φαίνεται να συνδέεται με μια σειρά από εξωτερικές πιέσεις και εσωτερικές ανάγκες, αλλά κυρίως από την πίεση που ήδη δέχεται από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Η αναφορά του Μητσοτάκη στην ανάγκη να “περιμένει” η πράσινη μετάβαση και να γίνει με πιο αργό ρυθμό, ώστε να μην καταστραφεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, συνδέεται με τις πιέσεις που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και οι συνέπειες της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία. Η «φιλοσοφία» του Τραμπ για την ενίσχυση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων (όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο) φαίνεται να επηρεάζει τον Μητσοτάκη και τις επιλογές του, με τις ΗΠΑ να είναι μία από τις κύριες χώρες που προωθούν την εκμετάλλευση φυσικών πόρων για ενεργειακή ασφάλεια.
Μετά την αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού επί Τραμπ, ο Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να υιοθέτησαν μια πιο «ρεαλιστική» προσέγγιση, αναγνωρίζοντας τη σημασία των ορυκτών καυσίμων για την ενεργειακή ασφάλεια, παρά τις αρχικές φιλοδοξίες για μια πιο πράσινη πορεία.
Ο Μητσοτάκης ανέφερε, μάλιστα, την ανάγκη να χρησιμοποιούμε το φυσικό αέριο για τα επόμενα 30-50 χρόνια, επισημαίνοντας την απογοήτευσή του για την αρνητική αντιμετώπιση του φυσικού αερίου στην ΕΕ. Με την ενεργειακή κρίση να πλήττει τη χώρα και τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, το φυσικό αέριο φαίνεται να παρουσιάζεται ως «ενδιάμεση λύση», επιτρέποντας στην Ελλάδα να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια χωρίς να εξαρτάται αποκλειστικά από ρυπογόνες πηγές.
Η αναθεώρηση της πολιτικής του, σε συνδυασμό με τις διεθνείς πιέσεις και την ανάγκη για προστασία της βιομηχανίας και των καταναλωτών, οδηγεί τον Μητσοτάκη να επανεκτιμήσει τις στρατηγικές που είχαν προηγουμένως προταθεί, συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ. Εδώ, η υιοθέτηση πολιτικών που επιτρέπουν τη χρήση φυσικού αερίου και την αναβολή της απολιγνιτοποίησης είναι στοιχεία αυτής της «στροφής».
Η Ελλάδα επίσης υπήρξε έντονα εκτεθειμένη στις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, με τις υψηλές τιμές ρεύματος να επηρεάζουν τους πολίτες και τις βιομηχανίες. Ο Μητσοτάκης, παραδεχόμενος τη φτωχοποίηση των Ελλήνων από την ακρίβεια, επανεξετάζει τις πολιτικές που ακολούθησε, συνειδητοποιώντας τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της ταχείας πράσινης μετάβασης. Ο συνδυασμός ακρίβειας και οικονομικής πίεσης οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να επιβραδύνει την εφαρμογή της πράσινης μετάβασης και να επιτρέψει τη χρήση ορυκτών καυσίμων για να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια.
Οι τελευταίες προτάσεις του Μητσοτάκη, όπως εκείνη για ενίσχυση των ευρωπαϊκών εταιρειών στον τομέα του φυσικού αερίου και η ανάγκη να διασφαλιστούν προμήθειες σε ανταγωνιστικές τιμές, δείχνουν μια στροφή από τις προηγούμενες φιλοδοξίες για ενεργειακή μετάβαση προς έναν πιο «συμβιβασμένο» δρόμο. Η στρατηγική αυτή επιδιώκει να εξισορροπήσει τις κλιματικές δεσμεύσεις με την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική σταθερότητα.
Η «στροφή» λοιπόν Μητσοτάκη από την υποστήριξη των ΑΠΕ στην ενίσχυση της χρήσης φυσικού αερίου και των ορυκτών καυσίμων, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις και τις οικονομικές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα. Η αλλαγή αυτή, ενώ έχει σχέση με τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και την ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ, συνδέεται και με την ανάγκη για εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας και τη διαχείριση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πράσινης μετάβασης.
Όπως γίνεται κατανοητό ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι οι Έλληνες πολίτες φτωχοποιήθηκαν με την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα και κατά συνέπεια στο σύνολο των προϊόντων της αγοράς και άρα η πολιτική που ακολούθησε ήταν αποτυχημένη και επιζήμια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου