Η είδηση ότι ο Ίλον Μασκ ενδεχομένως να επηρεάσει τις εξελίξεις και στην Ελλάδα, μετά τις κινήσεις του στη Γερμανία και τη Βρετανία, προκάλεσε αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός αντέδρασε έντονα, επιτιθέμενος με αιχμές προς τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Παράλληλα, σε παρέμβασή του σε ημερίδα, αναγνώρισε καθυστερημένα ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα, ακολουθώντας την άποψη που είχε εκφράσει και ο Ντόναλντ Τραμπ.Αυτές οι αντιδράσεις φαίνονται να έχουν σημασία μόνο εφόσον η επιρροή των προσώπων αυτών είναι όντως τόσο σημαντική στην Ελλάδα. Όμως, όπως αποδεικνύουν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις, η προεδρία Τραμπ και η φιλελεύθερη στάση του Μασκ φαίνεται να μπορούν να επηρεάσουν τα πράγματα από μακριά, πέρα από την επιθυμία των εγχώριων πολιτικών ηγεσιών. Με τη ρητορική τους και τις εκτελεστικές διαταγές τους, φέρνουν στην επιφάνεια μια νέα συστημική προσέγγιση που πριν θεωρούνταν παράλογη ή «ψεκασμένη».
Αυτό το κίνημα φαίνεται να έχει επηρεάσει σημαντικά την πολιτική σκηνή, με τα ποσοστά των υπερσυντηρητικών κομμάτων να φτάνουν το 23%. Από αυτά τα ποσοστά, τέσσερις μονάδες προέρχονται από την Αριστερά. Ο «ψεκασμός» είναι πλέον ένα αποδεκτό ιδεολογικό ρεύμα, που υποστηρίζεται όχι μόνο από Τραμπ και Μασκ, αλλά και από τις αποδείξεις και τα γεγονότα.
Πριν από δύο χρόνια, οι αντιεμβολιαστές θεωρούνταν σχεδόν κοινωνικοί παρίες και καταδιώκονταν νομικά. Σήμερα, όμως, αποκαλύπτεται ότι ο ίδιος ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ παραδέχθηκε πως δέχθηκε τεράστιες πιέσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν για να λογοκρίνει οποιονδήποτε αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο Facebook.
Πρόσφατα, η AstraZeneca παραδέχθηκε ότι η τελευταία μεγάλη παρτίδα των εμβολίων της, η οποία έπρεπε να αποσυρθεί, ήταν επικίνδυνη, καθώς προκαλούσε θρομβώσεις στους ασθενείς.
Δεν χρειάζεται λοιπόν να βγει ο Ίλον Μασκ στο ελληνικό X για να καταγγείλει ορισμένους πολιτικούς που θεωρούνται απατεώνες στην πατρίδα μας. Απλώς, ο κόσμος ακούει αυτά τα νέα και τα υποστηρικτικά τους «κόβουν» εισιτήρια. Στην πολιτική σκηνή, προσωπικότητες όπως ο Βελόπουλος, η Λατινοπούλου και ο Νατσιός φαίνεται να κερδίζουν έδαφος με αυτά τα θέματα.
Όταν ο Τραμπ παίρνει αποφάσεις σχετικά με τη φορολογική πολιτική ή την κοινωνική συμπερίληψη, ή ακόμα και τη θρησκεία, δεν αργούν οι παραλληλισμοί στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, όταν ο Τραμπ ανακοινώνει την κατάργηση της φορολόγησης των φιλοδωρημάτων, οι Έλληνες θυμούνται αμέσως ποιος στη χώρα τους επέβαλε φόρο στα φιλοδωρήματα (ο κ. Μητσοτάκης) και ποιος τους έδωσε την ιδέα (ο κ. Μπάιντεν).
Επίσης, όταν ο Τραμπ δηλώνει ότι τα φύλα είναι δύο και λίγες μέρες μετά ακούγεται το ίδιο και από τον Έλληνα πρωθυπουργό, πολλοί σκέφτονται ότι η κυβίστηση δεν περιορίζεται στον Τσίπρα. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει κάτι τέτοιο, τι θα γινόταν αν η Κάμαλα Χάρις κέρδιζε τις εκλογές; Θα τα έβρισκε όλα πολύ πιο… ευέλικτα;
Αυτό που προκαλεί, λοιπόν, δεν είναι μόνο η ειρωνεία στους αντιπάλους του κ. Μητσοτάκη, αλλά και η απογοήτευση όσων τον υπερψήφιζαν στο παρελθόν, όπως τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ή οι κεντρώοι ψηφοφόροι. Οι κυβιστήσεις του δεν αφορούν μόνο τους αντιπάλους του, αλλά και αυτούς που θεωρούν την πολιτική του ως έναν προοδευτικό δρόμο.
Τελικά, οι αποφάσεις και η ρητορεία του Τραμπ φαίνεται να απονομιμοποιούν αυτό που στην Ελλάδα θεωρείται “ακροδεξιός” και “λαϊκίστικος” λόγος.
Έτσι είναι πάντα οι «ελίτ»: Βαπτίζουν λαϊκισμό ή ψεκασμένα τα αποτελέσματα της δημοκρατίας όταν αυτά δεν τους αρέσουν. Δεν πειράζει, θα τους περάσει. Όλα μια ιδέα είναι στη ζωή.
Εν μέσω πανικού και αυτογελοιοποίησης
Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha για την τραγωδία των Τεμπών εξελίχθηκε σε πλήρη διασυρμό χθες το βράδυ. Καθώς η αλήθεια αποκαλύπτεται και τα περιθώρια στενεύουν, ο πανικόβλητος πρωθυπουργός προσπάθησε να απομακρύνει τις ευθύνες από τον εαυτό του, ρίχνοντάς τες σε άλλους, όπως στην Πυροσβεστική, την Αστυνομία, την Hellenic Train και την ίδια τη Βουλή για το αστείο πόρισμα της εξεταστικής. Αυτές οι δηλώσεις του ήταν σε πλήρη αντίθεση με όσα είχε πει στο παρελθόν, παρά το γεγονός ότι για δύο χρόνια είχε παραπλανήσει την κοινωνία. Δήλωσε πως θέλει να αποδοθούν ευθύνες για την τραγωδία προς όλες τις κατευθύνσεις, απορρίπτοντας κάθε κατηγορία για συγκάλυψη. Ανέφερε ότι οι αποφάσεις δεν ελήφθησαν για να συγκαλυφθεί κάτι και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για εκμετάλλευση του πόνου των θυμάτων. «Αν έγιναν λάθη, θα το κρίνει η Εισαγγελία», είπε.
Η πιο γελοία στιγμή της συνέντευξης ήρθε όταν αναφέρθηκε στην εξεταστική. Άδειασε τους βουλευτές του δικού του κόμματος, οι οποίοι αποτελούσαν την πλειοψηφία στην κοινοβουλευτική διερεύνηση, η οποία ήταν η κορωνίδα της συγκάλυψης. «Δεν πιστεύω ότι ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής. Δεν διαφώτισε την κοινή γνώμη», δήλωσε, παραγνωρίζοντας ότι η δική του κυβέρνηση είχε αποκλείσει σημαντικούς μάρτυρες από τη διαδικασία με στόχο να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αντέστρεψε και τις δηλώσεις του σχετικά με τις πρώτες ημέρες της τραγωδίας, όταν είχε πει ότι δεν υπήρχαν παράνομες εύφλεκτες ύλες στην εμπορική αμαξοστοιχία. Παραδέχτηκε ότι ίσως το τρένο να μετέφερε κάτι ύποπτο, ενώ απέδωσε την ευθύνη για τις αρχικές του δηλώσεις στην Πυροσβεστική και την Hellenic Train. «Αυτά ξέραμε, αυτά είπαμε τότε», ανέφερε, ενώ αρνήθηκε πεισματικά να αναγνωρίσει ότι έκανε λάθος. «Άμα με ρωτάτε αν έχω μετανιώσει ή αν έκανα λάθος, σας το λέω ευθέως: προφανώς, με αυτά που γνωρίζω σήμερα, δεν θα έλεγα τότε αυτό που είπα. Να προκαταλάβω τη Δικαιοσύνη με ποιο τρόπο; Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή για έναν πρωθυπουργό και έναν πατέρα από το να ισχυρίζεται κάποιος ότι εκείνη τη στιγμή το μέλημά του ήταν να συγκαλύψω τι ακριβώς; Κάποιους δυνητικούς λαθρέμπορους;», αναρωτήθηκε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πόρισμα της Πυροσβεστικής, το οποίο υποδεικνύει ότι τα αίτια της φωτιάς οφείλονται στην πρόσκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, και στην απάντηση της Hellenic Train, η οποία διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρχαν άλλα ζητήματα στην αμαξοστοιχία πέρα από όσα ήταν γνωστά. Αν υπάρξει κάποιο νέο στοιχείο, υποστήριξε ότι η ευθύνη θα βαραίνει πρωτίστως την εταιρεία και θα πρέπει να λογοδοτήσει ποινικά και πολιτικά.
Αν και η συνέντευξή του ήταν γεμάτη παραδοχές για τα λάθη του, αρνήθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο παραίτησής του, απαντώντας αρνητικά στην ερώτηση για το αν έπρεπε να είχε παραιτηθεί, όπως έκανε ο Σέρβος πρωθυπουργός μετά από σιδηροδρομικό δυστύχημα. Ανέφερε ότι ανέλαβε τις ευθύνες του και ότι θα κριθεί από τον λαό στο τέλος της τετραετίας.
Σχετικά με την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή, δήλωσε ότι η ιδιότητα του βουλευτή δεν επηρεάζει την πιθανή ποινική ευθύνη του, και αν υπάρξει δικαστική εμπλοκή, η κυβέρνηση δεν θα παρεμποδίσει τη διαδικασία. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής.
Τέλος, για τους συγγενείς των θυμάτων, και ιδιαίτερα για την κυρία Καρυστιανού, ανέφερε ότι δεν θα κατηγορήσει ποτέ έναν γονιό που έχασε το παιδί του σε ένα δυστύχημα στο οποίο υπάρχει ευθύνη του κράτους.
Το σημείο καμπής
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φτάσει σε ένα σημείο από το οποίο δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Η τραγωδία στα Τέμπη αποτέλεσε το καμπανάκι της πολιτικής της κατάρρευσης. Ό,τι και να λέει ή να κάνει από εδώ και πέρα, είναι αδιάφορο. Η κοινωνία έχει ήδη αποφανθεί: είναι υπεύθυνοι και πρέπει να λογοδοτήσουν. Όλη αυτή η αθλιότητα, με δημοσιογράφους και πολιτικούς που προσπαθούν να δικαιολογηθούν, πλέον δεν πιάνει. Ο λαός δεν έχει καμία αμφιβολία για την ενοχή τους.
Οι διαδηλώσεις της Κυριακής ήταν ηχηρή απόρριψη του πολιτικού συστήματος. Οι πολίτες, χωρίς φανφάρες και φθηνά συνθήματα, έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Δεν είμαστε πρόβατα για να μας κυβερνάτε όπως θέλετε. Απορρίπτουν την κυβέρνηση και το κατεστημένο, γιατί ξέρουν ότι η κυβέρνηση αυτή είναι η πιο διεφθαρμένη που έχει περάσει ποτέ από τη μεταπολίτευση.
Ο Μητσοτάκης ξεπέρασε και τον πατέρα του στην αμοραλιστική συμπεριφορά. Έχει γίνει σύμβολο της υποκρισίας και της αδιαφορίας για τον λαό. Ακόμα και οι υποστηρικτές του δεν μπορούν να κρύψουν πια την απογοήτευση τους. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία για όσα συμβαίνουν.
Αυτός ο κόσμος που βγήκε στους δρόμους την Κυριακή δεν είναι απλώς θυμωμένος, είναι γεμάτος οργή και αηδία για το σύστημα που τους καταδίκασε. Δεν περιμένουν να τους σώσουν οι ίδιοι πολιτικοί που τους έχουν χαντακώσει τα τελευταία χρόνια, γιατί έχουν πια καταλάβει ότι η ευθύνη τους βαραίνει όλους. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κατέβαιναν κάθε βράδυ στο Σύνταγμα, μέχρι που τα σκοτεινά κέντρα κάψανε τη Marfin και τους στείλανε σπίτι. Τώρα, όμως, ξαναβγήκαν στους δρόμους πιο αποφασισμένοι και δυνατοί από ποτέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου