Οι Ρώσοι επιστήμονες εργάζονται για τη δημιουργία μοντέλων καρκινικών ασθενειών για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων εμβολίων mRNA, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που στοχεύουν στον καρκίνο των νεφρών, του μαστού και του παγκρέατος. Οι δοκιμές για αυτά τα εμβόλια θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2026, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, διευθυντή του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya της Ρωσίας, ο οποίος μοιράστηκε τις λεπτομέρειες με το TASS.
«Εάν ευθυγραμμιστούν (το ύψος της χρηματοδότησης – TASS) με τις συμφωνίες, θα συνεχίσουμε επιθετικά αυτή την προσπάθεια, δουλεύοντας παράλληλα με τις μελέτες για το μελάνωμα, οι οποίες είναι ήδη καθιερωμένες <…>, για να αναπτύξουμε πρόσθετα μοντέλα καρκίνου. Μετά το μελάνωμα, σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε εμβόλια για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα – τον πιο διαδεδομένο και θανατηφόρο καρκίνο στον άνθρωπο με σοβαρές συνέπειες. Επιπλέον, εμβόλια για συγκεκριμένους καρκίνους των νεφρών και ενδεχομένως για καρκίνο του μαστού και του παγκρέατος, αποτελούν επίσης μέρος του οδικού μας χάρτη», αποκάλυψε ο ειδικός, προσθέτοντας ότι οι δοκιμές εμβολίων για τον καρκίνο σε ασθενείς με μελάνωμα σχεδιάζεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.
Ο Γκίντσμπουργκ ανέφερε ότι, με βάση τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης, θα διεξαχθούν επίσης δύο ή τρεις νέες σειρές μελετών σε ζώα για μοντέλα καρκίνου. «Μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους, τα ογκολογικά κέντρα μπορεί να αρχίσουν να δοκιμάζουν το εμβόλιο κατά του καρκίνου σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με τους σχετικούς καρκίνους», διευκρίνισε.
Προηγουμένως, ο Γκίντσμπουργκ δήλωσε στο TASS ότι η προκλινική έρευνα για το εμβόλιο κατά του καρκίνου κατέδειξε την αποτελεσματικότητά του στην καταστολή της ανάπτυξης των όγκων. Τόνισε επίσης ότι οι αρχικοί αποδέκτες του εμβολίου κατά του καρκίνου σε κλινικές δοκιμές ενδέχεται να περιλαμβάνουν ασθενείς με μελάνωμα και μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.
Ο Αντρέι Κάπριν, γενικός διευθυντής του Κέντρου Ιατρικών Ερευνών Ακτινολογίας του ρωσικού υπουργείου Υγείας, επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι οι προκλινικές μελέτες του εμβολίου έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Πηγή tass.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου