Υπάρχει ανησυχία στην Ρωσία για την Γροιλανδία! Αυτό γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν μια υποδομή αεροδρομίου για αεροπλάνα ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, όπως δήλωσε στο Sputnik ο Ρώσος πρέσβης στην Δανία, Βλαντιμίρ Μπάρμπιν. Τον περασμένο μήνα, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, […]
Υπάρχει ανησυχία στην Ρωσία για την Γροιλανδία! Αυτό γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν μια υποδομή αεροδρομίου για αεροπλάνα ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, όπως δήλωσε στο Sputnik ο Ρώσος πρέσβης στην Δανία, Βλαντιμίρ Μπάρμπιν.
Τον περασμένο μήνα, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, χαρακτήρισε «απόλυτη αναγκαιότητα» να κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την Γροιλανδία, σχολιάζοντας έτσι την απόφασή του να διορίσει νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Δανία. Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Mute Egede απάντησε από τότε, λέγοντας ότι το νησί δεν πωλείται.
«Η Διαστημική Βάση των ΗΠΑ Pituffik [πρώην αεροπορική βάση της Θούλης] με βάση το νησί αποτελεί σήμερα μέρος του συστήματος προειδοποίησης των ΗΠΑ για πυρηνικό χτύπημα από την κατεύθυνση της Αρκτικής. Βρίσκεται σε πλήρη εκσυγχρονισμό, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων ραντάρ αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατασκευάζει επίσης υποδομές αεροδρομίου για μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία είναι ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα Τέτοια αεροσκάφη έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο της βάσης για εκπαίδευση», είπε ο Μπάρμπιν.
Ο αμερικανικός στρατός είναι μόνιμα παρών στην Γροιλανδία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πρόσθεσε ο πρέσβης.
«Η Ρωσία υποστηρίζει την ενίσχυση της σταθερότητας στην Αρκτική. Είναι δυνατή μόνο με βάση τη δημιουργία ενός συστήματος διεθνούς ασφάλειας ίσου για όλα τα κράτη της Αρκτικής», δήλωσε ο Μπάρμπιν.
«Η Γροιλανδία ενδιαφέρεται να αναπτύξει αμοιβαία επωφελή διεθνή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ζήτημα της μοίρας της Γροιλανδίας πρέπει να αποφασιστεί με βάση την έκφραση της βούλησης των ίδιων των Γροιλανδών στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας της Δανίας και χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση», είπε ο Μπάρμπιν.
Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που επρόκειτο να αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, τον Δεκέμβριο του 2024 χαρακτήρισε «απόλυτη ανάγκη» για τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατέχουν την Γροιλανδία , μια αυτόνομη επικράτεια εντός του Δανικού Βασιλείου. Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Mute Egede απάντησε από τότε, λέγοντας ότι το νησί δεν πωλείται.
Ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους νωρίτερα τον Ιανουάριο ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία στην Γροιλανδία.
Η Γροιλανδία ήταν αποικία της Δανίας μέχρι το 1953. Παραμένει μέρος του βασιλείου, αλλά έλαβε αυτονομία με δυνατότητα αυτοδιοίκησης και ανεξάρτητων επιλογών στην εσωτερική πολιτική το 2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.