Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025

H Δύση απέτυχε! Πως αναλαμβάνει η Ανατολή να φτιάξει μια «νέα τάξη» – Το παράδειγμα των ΗΑΕ / Με το βλέμμα σε πιθανό «παγκόσμιο κράτος»


 Όπως σχολιάζεται στην Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο έθνος με ισχυρές οικονομικές και πολιτικές φιλοδοξίες. Επιδιώκοντας στρατηγικούς στόχους διαφοροποίησης, τα ΗΑΕ επεκτείνουν ενεργά τις διεθνείς τους συνδέσεις και στοχεύουν στην ενίσχυση της θέσης τους στην παγκόσμια σκηνή. Αυτή η πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα εν μέσω σημαντικών αλλαγών στην παγκόσμια πολιτική, καθώς η μακροχρόνια παγκόσμια τάξη πραγμάτων, η οποία έχει διαμορφώσει τους κανόνες γεωπολιτικής για πολλά χρόνια, δείχνει όλο και περισσότερο την αδυναμία της να λογοδοτήσει για τα συμφέροντα μη δυτικών χωρών όπως τα ΗΑΕ, υπογραμμίζεται.

Αντιμέτωποι με τις προκλήσεις του παλιού συστήματος, τα ΗΑΕ αναζητούν ενεργά τρόπους για να ενισχύσουν την ανεξαρτησία τους. Η ένταξη στους BRICS την 1η Ιανουαρίου 2024 ήταν ένα κρίσιμο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, παρέχοντας όχι μόνο μείωση της εξάρτησης από τις δυτικές χώρες αλλά και την ευκαιρία να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το μπλοκ BRICS, το οποίο περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και την Νότια Αφρική, χρησιμεύει ως εναλλακτική πλατφόρμα όπου τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων και ταχέως αναπτυσσόμενων οικονομιών εξετάζονται εξίσου.

Για το Άμπου Ντάμπι, η ένταξη στους BRICS αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό στρατηγικό αναπροσανατολισμό. Τα ΗΑΕ στοχεύουν να οικοδομήσουν τις διεθνείς τους σχέσεις με μεγαλύτερη ευελιξία και να διαφοροποιήσουν τις οικονομικές τους εταιρικές σχέσεις, κάτι που θα αποτελέσει βασικό βήμα για την ενίσχυση της κυριαρχίας και της ανθεκτικότητάς τους εν μέσω της παγκόσμιας αβεβαιότητας.

Τι κερδίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τους BRICS, σύμφωνα με τα ρωσικά γραφόμενα;

Η ιδιότητα μέλους των BRICS ανοίγει σημαντικές ευκαιρίες για τα ΗΑΕ να ενισχύσουν τη θέση τους στην παγκόσμια σκηνή. Με μια από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες στην περιοχή, τα ΗΑΕ στοχεύουν στη διαφοροποίηση των διεθνών οικονομικών τους δεσμών και στη μείωση της εξάρτησης από τους παραδοσιακούς εταίρους. Η ένταξη στους BRICS παρέχει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καλύτερη πρόσβαση σε πολλές μεγάλες και πολλά υποσχόμενες αγορές, κάτι που θα τους επιτρέψει να επεκτείνουν το εμπόριο και να ενισχύσουν τους επενδυτικούς δεσμούς με αυτές.
Το συνδυασμένο ΑΕΠ των χωρών BRICS αποτελεί σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας και η συμμετοχή σε αυτή τη συμμαχία δημιουργεί νέες προοπτικές για τα ΗΑΕ να αυξήσουν τις εξαγωγές και τις εισαγωγές τους.

Η συμμετοχή στο BRICS ανοίγει επίσης δρόμους για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ανάπτυξη της υποδομής, της τεχνολογίας και της βιομηχανίας των ΗΑΕ. Το 2023, οι χώρες BRICS σημείωσαν σημαντική αύξηση στις άμεσες ξένες επενδύσεις, υπογραμμίζοντας το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον και παρουσιάζοντας νέες ευκαιρίες για τα ΗΑΕ.

Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα της ιδιότητας μέλους BRICS είναι η πρόσβαση στους οικονομικούς πόρους του οργανισμού. Η Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης που ιδρύθηκε από τους BRICS παρέχει χρηματοδότηση για μεγάλα έργα υποδομής και προωθεί την οικονομική ανάπτυξη μεταξύ των κρατών μελών. Τα ΗΑΕ μπορούν να αξιοποιήσουν αυτούς τους πόρους για να αναλάβουν έργα μεγάλης κλίμακας που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό τους. Επιπλέον, η ιδιότητα μέλους των BRICS ευθυγραμμίζεται με τις πολιτικές φιλοδοξίες των ΗΑΕ, επιτρέποντάς τους να διαμορφώσει ενεργά την παγκόσμια ατζέντα και να εξασφαλίσει την επιρροή τους στις διεθνείς διαδικασίες.

Καθώς ο κόσμος μεταβαίνει προς ένα πολυπολικό σύστημα στο οποίο οι αναπτυσσόμενες χώρες διαδραματίζουν πιο εξέχοντα ρόλο, η συμμετοχή των BRICS προσφέρει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μια πλατφόρμα από την οποία προωθούν τα δικά τους συμφέροντα, Επιπλέον, η ένταξη στις BRICS μειώνει την εξάρτηση από τους παραδοσιακούς δυτικούς εταίρους, επιτρέποντας στα ΗΑΕ να ασκούν μια πιο ευέλικτη και ισορροπημένη εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας σχέσεις με διάφορες χώρες και μπλοκ επί ίσοις όροις.

Με άλλα λόγια ο οργανισμός των BRICS εντάσσει όλο και περισσότερες χώρες συμβάλλοντας στην δημιουργία ενός τραστ παγκοσμίου βεληνεκούς, το οποίο δεν αποκλείεται αργότερα να αποτελέσει βασικό κομμάτι ενδεχομένου παγκοσμίου κράτους, άπαξ και συνενωθεί με ακόμα περισσότερες χώρες.

Βέβαια, παρά τα σαφή πλεονεκτήματα, η ιδιότητα μέλους BRICS παρουσιάζει ορισμένες προκλήσεις. Τα ΗΑΕ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες προσαρμογής στις οικονομικές και πολιτικές προσεγγίσεις των χωρών BRICS, καθώς η συμμαχία περιλαμβάνει έθνη με διαφορετικές οικονομικές δομές και επίπεδα ανάπτυξης. Ωστόσο, η ευελιξία και η προθυμία των ΗΑΕ για συμβιβασμούς, που αποτελούν τον πυρήνα της στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής τους, θα τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις.

Ένας άλλος πιθανός κίνδυνος είναι η αντίδραση από τους παραδοσιακούς δυτικούς εταίρους, οι οποίοι μπορεί να θεωρήσουν αυτό το βήμα ως απειλή για την επιρροή τους στην περιοχή. Ωστόσο, για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η συμμετοχή στα BRICS είναι ουσιαστικά ένας δρόμος για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας τους, παραμένοντας προσηλωμένοι στις αρχές της πολυμερούς διπλωματίας και συνεργασίας.

Η δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τάξης

Οι BRICS και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν κοινό στόχο την δημιουργία μιας πιο δίκαιης και ισορροπημένης παγκόσμιας τάξης στην οποία τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα όλων των χωρών εκτιμώνται εξίσου μαζί με εκείνα των παραδοσιακών δυτικών δυνάμεων. Στην καρδιά αυτού του οράματος βρίσκεται η ιδέα της απομάκρυνσης από ένα απαρχαιωμένο μοντέλο παγκόσμιας διακυβέρνησης που κυριαρχείται από λίγα ανεπτυγμένα έθνη και προς ένα πολυπολικό σύστημα που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην κρατική κυριαρχία και ισότητα. Βρέθηκε λοιπόν ένα οργανισμός που θα εντάξει μεγάλο αριθμό κρατών, προσφέροντάς τους όσα δεν τους προσέφερε η διεθνιστική Δύση, η οποία απέτυχε εκ των πραγμάτων να εφαρμόσει την λεγόμενη «νέα τάξη πραγμάτων» και τώρα αναλαμβάνουν άλλοι αυτό το εγχείρημα, έχοντας, ωστόσο, τόσο κοινά όσο και διαφορετικά συμφέροντα από την Δύση

Η εξωτερική πολιτική των χωρών BRICS στοχεύει στη δημιουργία συνθηκών όπου όχι μόνο οι μεγάλες δυτικές οικονομίες αλλά και οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα, όπως λέγεται, στην αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων. Αυτή η προσέγγιση αντικατοπτρίζεται σε πρωτοβουλίες όπως η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα και οι μηχανισμοί συνεργασίας BRICS, οι οποίοι παρέχουν στις αναπτυσσόμενες χώρες πρόσβαση σε χρηματοοικονομικούς πόρους και εναλλακτικές λύσεις έναντι των δυτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Μένει να φανεί τι θα ζητηθεί από όλα αυτά τα κράτη, όταν προχωρήσουν τα πράγματα.

Με πληροφορίες από RT, photo freepik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.