Έτος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το 2025 για την ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά αφενός λόγω της εισόδου της ΔΕΗ στη λιανική διάθεση υπηρεσιών και αφετέρου λόγω των ανοικτών ζητημάτων που υπάρχουν με την πώληση της Nova αλλά και το ενδεχόμενο των αλλαγών στο brand της Cosmote.
Με την έμφαση στις συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (fiber to the home – FTTH) να γίνεται όλο και μεγαλύτερη και τους καταναλωτές να θέλουν υψηλότερες ταχύτητες μεν αλλά χαμηλότερες τιμές δε, η επικείμενη είσοδος της ΔΕΗ στην παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων εκτιμάται πως θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό. Η ΔΕΗ ξεκίνησε πρόσφατα το πιλοτικό πρόγραμμα της για περιορισμένο αριθμό πελατών με τις τιμές να είναι στα 27,5 ευρώ το μήνα για σύνδεση στα 500 Mbps και στα 33,5 ευρώ το μήνα για σύνδεση στο 1 Gbps. Τιμές που αναμένεται να κινηθούν σε πιο χαμηλά επίπεδα όταν θα ξεκινήσει η εμπορική διάθεση των υπηρεσιών, κάτι που εκτιμάται πως θα γίνει στα μέσα του 2025.
Η ΔΕΗ καλύπτει -αυτή τη στιγμή- περίπου 500 χιλιάδες νοικοκυριά και προχωρά σε ταχύτατη ανάπτυξη του δικτύου FTTH, για το οποίο χρησιμοποιεί το εναέριο δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος. Αντίστοιχα, και οι τρεις «βασικοί» τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (Cosmote, Nova, Vodafone) αλλά και η Inalan προχωρούν με ταχείς ρυθμούς όσον αφορά στην ανάπτυξη των FTTH υποδομών τους. Το γεγονός ότι υπάρχει και η επιδότηση μέσω του Gigabit Voucher είναι και ο λόγος που πολλοί εκτιμούν ότι το 2025 θα είναι η χρονιά «εκτόξευσης» της ζήτησης για FTTH συνδέσεις. Από την άλλη πλευρά, ο προβληματισμός που υπάρχει αφορά αν υπάρχουν τα απαραίτητα συνεργεία προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση για FTTH συνδέσεις.
Οι αλλαγές στους τρεις «μεγάλους»
Πέραν του FTTH, το 2025 αναμένεται να δούμε τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Nova, Vodafone) να προωθούν περαιτέρω το 5G, ενεργοποιώντας νέες εφαρμογές και υπηρεσίες που θα αξιοποιούν τις υποδομές 5G SA (Stand Alone), οι οποίες υλοποιούνται από τους παρόχους.
Από εκεί και πέρα, ένα από τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα είναι το κατά πόσον θα υπάρξει αλλαγή της εμπορικής επωνυμίας της Cosmote με την υιοθέτηση του brand «Τ» της Deutsche Telekom. Ένα σενάριο που δεν επιβεβαιώνεται αλλά ούτε και επαληθεύεται από τη διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ. Το «Τ» αποτελεί πλέον τμήμα της επικοινωνίας του ομίλου ΟΤΕ αλλά φέτος ίσως δούμε να ενσωματώνετε περαιτέρω στην εμπορική επωνυμία της Cosmote.
Ένα άλλο μέτωπο αφορά τη Nova. Το 2024 οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα για την επικείμενη πώληση της Nova ήταν ουκ ολίγα αλλά πριν από μερικούς μήνες σταμάτησαν να υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία. Κάτι που φάνηκε ως ένδειξη «παγώματος» της διαδικασίας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους μήνες η διαδικασία δεν θα επανεκκινήσει και ενδεχομένως να κλείσει με τη Nova να αλλάζει για μία ακόμη χρονιά βασικό μέτοχο.
Τέλος, στη Vodafone Ελλάδος θεωρείται εξαιρετικά πιθανό το σενάριο νέων διοικητικών αλλαγών στο υψηλότερο επίπεδο καθώς ολοκληρώνεται το συμβόλαιο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Χάρη Μπρουμίδη. Το φαβορί για νέος επικεφαλής της θυγατρικής του βρετανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου είναι ο Αχιλλέας Κανάρης, νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Romania.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.