Ταφόπλακα στο σχέδιο δημιουργίας ενός Gigafactory μπαταριών λιθίου έβαλε και επισήμως η Sunlight Group. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Όμιλος τις προηγούμενες ημέρες απέστειλε επιστολή στο Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, από το οποίο είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση 245 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του Giga Project, με την οποία γνωστοποιεί την απόφαση του να μην προχωρήσει στην επένδυση και ως εκ τούτου να μην κάνει χρήση των Κεφαλαίων.
Σύμφωνα με το newmoney.gr το τέλος του μεγάλου πρότζεκτ επισφραγίζεται και από την αποχώρηση του κ. Νίκου Μαντζούφα από τον Όμιλο Sunlight, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος προχθές το βράδυ με ανάρτηση του στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media. Ο κ. Μαντζούφας, πρώην Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, είχε αναλάβει πριν από ένα χρόνο ακριβώς επικεφαλής χρηματοδοτήσεων και Δημοσίων Υποθέσεων του Ομίλου Sunlight και ως εκ τούτου έτρεχε το πρότζεκτ δημιουργίας του Giga Factory.
O κ. Μαντζούφας γράφει για την αποχώρηση του:
«Κλείνοντας έναν ξεχωριστό κύκλο…
Μετά από σχεδόν έναν χρόνο, αποχωρώ από τη Sunlight Energy Storage Group. Σε αυτό το διάστημα, ασκώντας καθήκοντα ως Chief of Funding and Institutional Affairs Officer, είχα την ευκαιρία να εμβαθύνω στον τομέα των μπαταριών / ενεργειακής αποθήκευσης - τον οποίο θεωρώ το «νέο πετρέλαιο» - και είμαι περήφανος που πέτυχα σημαντικά αποτελέσματα στην πορεία.
Μεταξύ των κορυφαίων επιτευγμάτων μου το 2024, είχα την ευκαιρία να συντονίσω την προσέγγιση της εταιρείας απέναντι στο Inflation Reduction Act (IRA) στις ΗΠΑ και να ηγηθώ της προσπάθειας που εξασφάλισε 245 εκατ. ευρώ από το Innovation Fund - έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό μηχανισμό που διαχειρίζεται κεντρικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου συμμετείχαν προτάσεις από 340 εταιρείες.
Εξασφαλίσαμε το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ σε ελληνική εταιρεία και το δεύτερο μεγαλύτερο ανάμεσα στις 85 επιλεγμένες προτάσεις. Με εξαιρετικά στελέχη εντός της εταιρείας. Παρά τις συνηθισμένες επικρίσεις ότι η Ευρώπη είναι «γραφειοκρατική» ή «αργή», η δική μου εμπειρία τόσο με το Innovation Fund όσο και με το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.
Ιδιαίτερα το Innovation Fund - ένας διαφανής, καλά δομημένος και αποτελεσματικός ευρωπαϊκός μηχανισμός - προωθεί μεγάλης κλίμακας επενδύσεις και καινοτόμες δράσεις σε διάφορους κλάδους.
Στην επαγγελματική μου πορεία, υπηρέτησα τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς ρόλους, και ηγήθηκα ή συμμετείχα σε πλήθος εμβληματικών ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών - όπως τη 11ετή θητεία μου ως Γενικός Γραμματέας ΣΔΙΤ και Ιδιωτικών Επενδύσεων, τη 3ετή θητεία μου ως Διοικητής του Ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης (RRF), καθώς και τη συμμετοχή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Παράλληλα, έχω συνεργαστεί με ασιατικές εταιρείες, διευρύνοντας περαιτέρω την εικόνα. Μπορεί η Ευρώπη να προσελκύσει και να διατηρήσει σημαντικες παραγωγικες επενδύσεις; Η απάντησή μου είναι ΝΑΙ.
Με πολλά που πρέπει τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας να κάνουν.
Αλλά ναι!».
Το GigaFactory προοριζόταν να γίνει στη Δυτική Μακεδονία και θα ήταν ένα από τα μεγάλα επενδυτικά έργα που θα βοηθούσαν την περιοχή στη διαδικασία απολιγνιτοποίησης της. Αν και ο Όμιλος Sunlight είχε εδώ και καιρό εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ αλλά και την υποσχετική από την κυβέρνηση για ταχεία αδειοδοτική διαδικασία και ευνοϊκούς όρους στο πλαίσιο του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης, καθυστερούσε στην έναρξη υλοποίησης του πρότζεκτ, επιδιδόμενος μάλιστα και σε μία προσπάθεια να διασφαλίσει ακόμα ευνοϊκότερους όρους για την επένδυση αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε τελικά αντί για τη Δυτική Μακεδονία να την υλοποιήσει στη Γαλλία. Κι αυτό καθώς αντίστοιχες προσπάθειες μεγάλων επενδύσεων ανταγωνιστών επί ευρωπαϊκού εδάφους έπεφταν στο κενό λόγω του παγκόσμιου ανταγωνισμού με την Κίνα.
Το σήμα ότι μάλλον η επένδυση τελικά δεν θα προχωρήσει το έδωσε προ διμήνου ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Olympia, βασικού μετόχου της Sunlight Group κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος σε συνέντευξη του στην Καθημερινή. Τότε είχε παραθέσει πέντε βασικούς λόγους - εμπόδια σε μία τέτοια επένδυση.
Ο πρώτος ήταν η πρόσφατη κατάρρευση του κολοσσού των μπαταριών στην Ευρώπη Northvolt που πέτυχε ιδιωτική χρηματοδότηση 16 δισ. ευρώ. Ο δεύτερος ήταν οι αποσπασματικές πολιτικές της Ε.Ε. απέναντι στον ισχυρό ανταγωνισμό της Κίνας που είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν 16 επενδύσεις για την παραγωγή μπαταριών λιθίου. Ο τρίτος λόγος ήταν πως η ΕΕ φαίνεται να μην είναι έτοιμη για την απεξάρτηση της από την Κίνα. Ο τέταρτος λόγος είναι η είσοδος κινεζικών εταιρειών στην Ευρώπη κυρίως μόνο στην Ουγγαρία. Και ο πέμπτος λόγος η αβεβαιότητα που προκαλείται και από την αναγγελία Τραμπ για δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΟΡΦΙΔΗΣ
Πηγή: newmoney.gr
Πηγή: https://www.alexpolisonline.com/2025/01/blog-post_30.html#ixzz8xRQGjnSl
Alexandroupoli Online
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.