Μία νέα τεχνολογία με σμήνος drones, που θα χρησιμοποιεί ο στρατιώτης επί του πεδίου αναπτύχθηκε σε «πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» στην Σουηδία κι επιπλέον χώρες του ΝΑΤΟ έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για αυτήν. Οι νέες αλλαγές με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Νίκος Δένδιας επισκέπτεται τις ΗΠΑ, όπου έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί εγκαταστάσεις που παράγονται συστήματα drones αλλά και anti-drones.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η Σουηδία παρουσίασε το νέο δόγμα με τον εξοπλισμό που θα συνοδεύει τους στρατιώτες της στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα εναέριων μη επανδρωμένων αεροσκαφών – drones που στόχος του σουηδικού υπουργείου άμυνας είναι να εξοπλίσουν επίγειες και εναέριες μονάδες των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων για εφαρμογές πληροφοριών και επιτήρησης.
Το έργο ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Σουηδό Υπουργό Άμυνας Pal Jonson κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 15 Ιανουαρίου.
Στο ένα βίντεο επίδειξης που δόθηκε στη δημοσιότητα, ένας σχηματισμός 10 τετρακόπτερων drones φαίνεται να απογειώνεται και να μεταδίδει πλάνα πάνω από χιονισμένα δάση σε χειριστές εδάφους.
Όπως εξηγούν οι Σουηδοί, οι εικόνες υψηλής ανάλυσης των drones και οι αναλύσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπουν στους διοικητές να έχουν άμεσες και εφαρμόσιμες γνώσεις για ταχύτερη λήψη αποφάσεων – στρατιωτικό γλωσσάρι που περιγράφει το πλεονέκτημα του να έχουν ιπτάμενα μάτια και αυτιά για την ασφάλιση μιας περιμέτρου.
Η πρωτοβουλία περιλάμβανε τη συμμετοχή της σουηδικής αεροδιαστημικής εταιρείας Saab σε συνεργασία με τον σουηδικό στρατό, τη σουηδική διοίκηση αμυντικού υλικού και τη σουηδική υπηρεσία αμυντικών ερευνών.
Ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας ανέφερε ότι η τεχνολογία σμήνους drones αναπτύχθηκε σε «πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» και ότι επιπλέον χώρες του ΝΑΤΟ έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για αυτήν.
Η σκανδιναβική χώρα συνορεύει με τη Βαλτική Θάλασσα, όπου το ΝΑΤΟ ξεκίνησε πρόσφατα μια αποστολή θαλάσσιας περιπολίας, μετά από μια σειρά επεισοδίων δολιοφθοράς σε υποθαλάσσιες υποδομές.
Το ενδιαφέρον για τα σμήνη drone δεν είναι καινούργιο, καθώς στρατιώτες σε όλο τον κόσμο έχουν εξετάσει τόσο τις ευκαιρίες όσο και τις απειλές που παρουσιάζουν. Σε μια πρόσφατη δημοσίευση για το think-tank Atlantic Council με έδρα τις ΗΠΑ, ο επικεφαλής του ουκρανικού κόμβου αμυντικής τεχνολογίας Brave1 κατέταξε τα σμήνη drone ως κορυφαία προτεραιότητα για το Κίεβο το 2025.
«Οι ουκρανικές μονάδες drone κινούνται ήδη πέρα από την αρχική ιδέα ενός drone, ενός χειριστή και προσβλέπουν στη μετάβαση σε σμήνη drone φέτος», έγραψε.
Μια βασική πρόκληση που έχουν παρουσιάσει τα σμήνη είναι ότι συνήθως αποτελούνται από σχετικά μικρά, μικρής εμβέλειας drones, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρόνος πτήσης τους είναι πολύ περιορισμένος σε περίπου 30 λεπτά.
Η Ελλάδα έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για την προμήθεια drones αλλά και anti-drone συστημάτων.
Ο Νίκος Δένδιας επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα τις ΗΠΑ, όπου έχει προγραμματιστεί να ενημερωθεί για drones αλλά και συστήματα anti-drones.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου