Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025

Στουρνάρας: «Οι δανειολήπτες θα δουν τις μειώσεις των επιτοκίων»

 


«Έχουμε κάνει τέσσερις μειώσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουμε πέσει από το 4% που ήταν το Ιούνιο σε 3% αυτό είναι το βασικό επιτόκιο.Ο δανειολήπτης θα το δει άμεσα αυτό», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στα επιτόκια. 

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι: «Οι Τράπεζες το περνάνε στα επιτόκια, είναι υποχρεωμένες, και η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί ακριβώς αυτή τη μείωση, γιατί τα επιτόκια είναι κυμαινόμενα άρα περνάει η μείωση υποχρεωτικά και επίσης αναμένω να γίνει ακόμα άλλες 100 μονάδες βάσεις, δηλαδή να φτάσουμε κοντά στο 2% προς το φθινόπωρο εκτός απροόπτου πάντα -και θα δούμε τι μπορεί να είναι αυτά τα απρόοπτα, εννοώ στην Ευρώπη και στην Αμερική - γύρω στο 2% να πέσουν τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, γύρω στο φθινόπωρο του 2025».

Σχετικά με τις προμήθειες των τραπεζών

Ερωτηθείς για το ζήτημα των προμηθειών των τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «οι προμήθειες που παίρνουν οι τράπεζες δεν είναι μόνο προμήθειες από μεταφορά χρημάτων, από ανάληψη από τα ATM που αφορούν τα μέτρα είναι και προμήθειες από επενδυτική τραπεζική από διαχείριση χαρτοφυλακίων άρα δεν μπορείς να παρέμβεις σ' αυτά, αυτά είναι αμοιβές που κάνουν για δουλειές που κάνουν. Άρα πιστέψτε με είναι τα μέτρα σωστά, μετρημένα και τιμολογημένα. Ίσως και οι τράπεζες έχουν πέσει λίγο θύμα της δικής τους ρητορικής ότι πάνε όλα τέλεια, ότι έχουν πολύ μεγάλα κέρδη».

Σημείωσε επίσης ότι «κέρδη έχουν μόνο το τελευταίο διάστημα. Βεβαίως, πρέπει να έχουν κέρδη και σε πολύ μεγάλο βαθμό τα κέρδη τους είναι αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής που ακολουθούμε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μην ξεχνάτε τα προηγούμενα χρόνια είχαν και μεγάλες ζημιές».

«Οι minimum προϋποθέσεις για συναίνεση στην οικονομική πολιτική είναι η δημοσιονομική υπευθυνότητα»

«Τα μισά κεφάλαια των τραπεζών, λόγω ακριβώς του κουρέματος των ομολόγων, λόγω των κόκκινων δανείων, δεν είναι καταβεβλημένο κεφάλαιο ακόμα, είναι μια απαίτηση έναντι του ελληνικού δημοσίου που έχουν, αυτό ονομάζεται αναβαλλόμενη φορολογία. Πληρώνουν αλλά συμψηφίζονται με την υποχρέωση που έχει το δημόσιο απέναντι τους.

Άρα λοιπόν θέλουμε τώρα τα κέρδη που κάνουν ένα μέρος αυτών των κερδών, πρέπει οπωσδήποτε να πάει σε μέρισμα διότι άνθρωποι επένδυσαν στις ελληνικές τράπεζες. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πούλησε μετοχές, δεν μπορούμε να πούμε στους μετόχους ότι δεν θα πάρετε ποτέ μέρισμα. Άρα λοιπόν ένα κομμάτι θα πάει σε μέρισμα. Ένα κομμάτι βεβαίως πηγαίνει σε απόσβεση της αναβαλλόμενης φορολογίας και ένα πηγαίνει σε αύξηση κεφαλαίου. Άρα λοιπόν πρέπει να τα πετύχουν και τα τρία αυτά μαζί.

Πιστεύω ότι οι minimum προϋποθέσεις για μία συναίνεση στην οικονομική πολιτική είναι να έχουμε δημοσιονομική υπευθυνότητα, δηλαδή να έχουμε κάθε χρόνο ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα πρωτογενές της τάξης του 2-2,5% του ΑΕΠ σαν και αυτό που έχουμε τώρα.

Δεύτερον να φροντίζουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα την ευστάθεια δηλαδή του τραπεζικού συστήματος για να μπορούμε να προστατεύσουμε τις καταθέσεις γιατί ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα όλα αυτά τα χρόνια ήταν ότι δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ σε καταθέσεις ούτε από την πιο απομακρυσμένη συνεταιριστική τράπεζα.

Τρίτον πρέπει να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ούτως ώστε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα της οικονομίας και τέλος να καλύψουμε το επενδυτικό κενό, δηλαδή να κάνουμε επενδύσεις για να φτάσουμε πια στο μέσο όρο της Ευρώπης. Αυτά τα τέσσερα πράγματα πρέπει να κάνουμε», ανέφερε.

Σχετικά με το φάουλ των δανειστών

Σε ερώτηση για το αν ήταν φάουλ των δανειστών το ότι το 2014 δεν έδωσαν το «πράσινο φως» για έξοδο από το Μνημόνιο, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις, και περίμεναν τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Στουρνάρας συμφώνησε χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως το «μεγαλύτερο φάουλ», καθώς ο όρος που είχε τεθεί στη χώρα μας από το Eurogroup ήταν όταν πιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα γινόταν «αναδόμηση» χρέους, μείωση επιτοκίων.

«Μετά η Γερμανία είχε Ευρωεκλογές και δεν ήθελε να το κάνει, επομένως προσπαθήσαμε να βρούμε κάθε δικαιολογία. Η δεύτερη δικαιολογία ήταν πως αν το κάναμε τώρα, πέσει αυτή η κυβέρνηση και έρθει μια άλλη πιο απείθαρχη, δεν θα έχουμε άλλα όπλα στα χέρια μας. Αλλά τελικά επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, αν το κάναμε τότε, ίσως να μη χρειαζόταν το τρίτο μνημόνιο, το οποίο ήταν ίσως και το πιο σκληρό από όλα», υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

«Τα έζησα αυτά, δεν μπορεί να μου πει κανείς ότι δεν είναι έτσι»

Απαντώντας στον ισχυρισμό του Αλέξη Τσίπρα ότι η διαπραγμάτευσή του δεν κόστισε 100 δισεκατομμύρια, ο κ. Στουρνάρας παρέπεμψε στην Ανάλυση της Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους από το ΔΝΤ στο τέλος του 2014 και σε αυτήν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015.

«Τα έζησα αυτά, δεν μπορεί να μου πει κανείς ότι δεν είναι έτσι, τα έζησα στην πλάτη μου. Πολλοί λίγοι ξέρουν τι περάσαμε τότε, άρα είναι λογικό να αισθάνομαι μια ευαισθησία για τα θέματα αυτά. Ξέρω όμως ότι τελικά τέλος καλό, όλα καλά και φτάνουμε σε σημείο να αποτελούμε υπόδειγμα και από τη Γερμανία και από τη Γαλλία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.