Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν 13 μούμιες με χρυσές γλώσσες και νύχια σε ένα νεκροταφείο στη θέση Οξύρρυγχος.
Σκάβοντας στον πυθμένα ενός φρεατίου ταφής η ομάδα αποκάλυψε μια αίθουσα με τρεις θαλάμους, που φιλοξενούσαν δεκάδες μούμιες. Τα λείψανα χρονολογούνται στην περίοδο των Πτολεμαίων (περ. 304 έως 30 π.Χ.), σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.
Προηγουμένως, οι ίδιοι αρχαιολόγοι είχαν ξεθάψει 16 χρυσές γλώσσες στην Οξύρρυγχο. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τοποθετούσαν χρυσές γλώσσες στις μούμιες με σκοπό να βοηθήσουν τους νεκρούς να μιλήσουν στη μετά θάνατον ζωή, επειδή πίστευαν ότι ο χρυσός ήταν «η σάρκα των θεών», δήλωσαν στο Live Science οι Esther Pons Mellado και Maite Mascort, συνδιευθύντριες της ισπανικής-αιγυπτιακής αρχαιολογικής αποστολής στην Οξύρρυγχο.
«Ο αριθμός των χρυσών γλωσσών εδώ είναι μεγάλος, πράγμα που είναι ενδιαφέρον», σχολίασε η Salima Ikram, καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, η οποία δεν συμμετείχε στην ανασκαφή. «Ενδεχομένως οι νεκροί να ήταν μέλη ανώτερων ελίτ που σχετίζονταν με τους ναούς και τις λατρείες των ζώων, που ήταν δημοφιλείς στην περιοχή», δήλωσε.
Κατά την τελευταία ανασκαφή, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης 29 φυλαχτά μαζί με τις μούμιες. Ορισμένα φυλαχτά έχουν το σχήμα σκαραβαίου, καθώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τους συνέδεαν με την κίνηση του ήλιου στον ουρανό. Άλλα φυλαχτά έχουν το σχήμα αιγυπτιακών θεοτήτων, όπως ο Ώρος, ο Θωθ και η Ίσιδα. Ορισμένα από αυτά έχουν μορφές που συνδυάζουν πολλές θεότητες μαζί.
Εντυπωσιακές τοιχογραφίες
Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης τοιχογραφίες, συμπεριλαμβανομένης μιας που απεικονίζει έναν ιδιοκτήτη τάφου με το όνομα «Ουέν-Νεφέρ», ο οποίος απεικονίζεται συνοδευόμενος από διάφορες αιγυπτιακές θεότητες. Μια άλλη τοιχογραφία στην οροφή απεικονίζει τη θεά του ουρανού Νουτ που περιβάλλεται από τα αστέρια, ενώ μία ακόμη περιλαμβάνει μια βάρκα με πολλές θεότητες.
«Όσον αφορά τις τοιχογραφίες, η ποιότητα είναι πραγματικά εξαιρετική και η φρεσκάδα των χρωμάτων καταπληκτική», δήλωσε στο Live Science ο Francesco Tiradritti, αιγυπτιολόγος στο Πανεπιστήμιο D'Annunzio στην Ιταλία, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανασκαφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου