Γιατί χαλάει τόσο γρήγορα η φέτα που αγοράζουμε; Ακόμα κι αν την αποθηκεύουμε σωστά στο ψυγείο, φαίνεται να χάνει τη φρεσκάδα της πολύ γρήγορα. Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει. Μια απλή κίνηση μπορεί να προκαλέσει την γρήγορη αλλοίωσή της. Ας δούμε γιατί και πώς μπορούμε να το αποτρέψουμε.
Αυτός είναι ο λόγος που χαλάει η φέτα σας γρήγορα
Το πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές η φέτα φαίνεται να χαλάει πιο γρήγορα από επτά ημέρες. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Δυστυχώς, ο πιο πιθανός ένοχος για την γρήγορη αλλοίωση του τυριού, είστε εσείς. Όταν η φρέσκια φέτα έρχεται σε επαφή με τα χέρια σας, μεταφέρονται μικροοργανισμοί στο τυρί και στην άλμη, κάτι το οποίο οδηγεί σε αλλοίωση του τυριού.
Θα πρέπει να είναι αυτονόητο ότι πρέπει πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε οποιοδήποτε τρόφιμο. Όμως, στην περίπτωση της φέτας, έχει μεγαλύτερη σημασία. Τα χέρια σας, είτε το θέλετε είτε όχι, καλύπτονται με όλα τα είδη μικροοργανισμών που μπορούν να μεταφερθούν στο τυρί όταν το αγγίζετε.
Για να τη διατηρήσετε σε άριστη κατάσταση, μην την αγγίζετε με γυμνά χέρια εκτός εάν πρόκειται να φάτε ολόκληρο το κομμάτι. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό εργαλείο ή πλαστικά γάντια για να αγγίξετε το τυρί σας.
Χρησιμοποιήστε λαβίδες και πλαστικό
Εάν έχετε επισκεφτεί ποτέ ένα τυροκομείο, ή τουλάχιστον έχετε παρακολουθήσει ένα βίντεο στο διαδίκτυο, θα παρατηρήσετε ότι όλοι ντύνονται με αποστειρωμένες στολές και φορούν γάντια. Αυτό συμβαίνει επειδή το γάλα είναι ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα επειδή οι τυροκόμοι χρειάζονται ορισμένους τύπους βακτηρίων (όπως το Streptococcus thermophilus και το Lactobacillus) για να φτιάξουν το τυρί αρχικά. Ανεξάρτητα από το εάν περιβάλλον ελέγχεται αυστηρά, όλα τα είδη άλλων μικροσκοπικών οργανισμών μπορούν επίσης να χαλάσουν το τυρί. Να έχετε αυτό κατά νου όταν χειρίζεστε το γαλακτοκομικό προϊόν στο σπίτι.
Δεν χρειάζεται φυσικά να ντυθείτε με στολή για να χειριστείτε τη φέτα (ή οποιοδήποτε άλλο τυρί) στο σπίτι. Τις περισσότερες φορές πιθανότατα θα το φάτε όλο πριν χαλάσει. Ωστόσο, η φέτα θα διαρκέσει πολύ περισσότερο εάν αγγίζετε μόνο το κομμάτι που σκοπεύετε να φάτε, καθώς ακόμη και αν πλένετε καλά τα χέρια σας, μπορεί να υπάρχουν μαγιά, μούχλα ή βακτήρια.
Εάν φτιάχνετε μια συνταγή που περιλαμβάνει φέτα, φορέστε γάντια από καουτσούκ ή πλαστικό πριν βγάλετε το κομμάτι από την άλμη ή χρησιμοποιήστε ένα καθαρό εργαλείο. Εάν σκοπεύετε να τη θρυμματίσετε, τοποθετήστε το κομμάτι σε μια καθαρή πλαστική σακούλα και θρυμματίστε την μέσα αντί να χρησιμοποιήσετε τα γυμνά χέρια σας.
Αποθηκεύστε τη φέτα σε άλμη
Το άλλο μυστικό όπλο για την αποθήκευση της φέτας είναι η άλμη που συνοδεύει τη συσκευασία. Το αλμυρό διάλυμα δεν υπάρχει μόνο για γεύση. Αποτρέπει επίσης τα βακτήρια, επομένως μην το πετάξετε στον νεροχύτη πριν καταναλωθεί όλο το τυρί.
Να θυμάστε όμως ότι η άλμη δεν είναι κάποιο μαγικό διάλυμα που σκοτώνει τα βακτήρια. Απλώς επιβραδύνει την ανάπτυξή τους, επομένως μην βάζετε τα γυμνά δάχτυλά σας στην άλμη. Βγάλτε το τυρί έξω από την άλμη με καθαρή λαβίδα ή χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να διατηρήσετε την άλμη καθαρή.
Εάν το κομμάτι φέτας σας πωλείται χωρίς άλμη ή δεν μπορείτε να το φάτε όλο σε μία δόση, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας αναμειγνύοντας 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι με 1 φλιτζάνι νερό. Βυθίστε οποιοδήποτε υπόλοιπο τυρί στο αλμυρό μείγμα και διατηρήστε το στο ψυγείο για έως και ένα μήνα. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να τη διατηρήσετε βυθίζοντάς την σε ελαιόλαδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου