Η μία εξέλιξη «σκάει» μετά την άλλη τον τελευταίο καιρό!
Το Ισραήλ βλέποντας τις εξελίξεις στην Συρία, αλλά και τις διαθέσεις Τραμπ στην Αμερική ξεκίνησε να γίνει πολύ δραστήριο!
Αυτό δείχνει ανάρτηση που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, η οποία περιείχε έναν βιβλικό χάρτη, με πολλούς στον αραβικό κόσμο να τον αντιμετωπίζουν ως άμεση απειλή για την κυριαρχία των αραβικών χωρών, σύμφωνα με την Jerusalem Post.
Μάλιστα ο χάρτης ανέβηκε από τον αραβικό λογαριασμό του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών.
Ποιό ήταν αυτό που άναψε «φωτιά»; Η ανάρτηση έδειξε τα βιβλικά όρια των Βασιλείων του Ισραήλ και της Ιουδαίας, τα οποία εκτείνονταν σύμφωνα με τις βιβλικές αφηγήσεις σε διάφορες περιοχές ανατολικά του Ιορδάνη ποταμού.
Η ανάρτηση που έχει χάρτη -ΕΔΩ- αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Γνωρίζατε ότι το Βασίλειο του Ισραήλ υπήρχε πριν από 3.000 χρόνια;
Ο πρώτος βασιλιάς που κυβέρνησε για 40 χρόνια ήταν ο βασιλιάς Σαούλ (1050-1010) π.Χ. Μ. Στην συνέχεια τον ακολούθησε ο βασιλιάς Δαβίδ, ο οποίος την κυβέρνησε για περίπου 40 χρόνια (1010-970) π.Χ. Ακολούθησε ο βασιλιάς Σολομών, ο οποίος κυβέρνησε επίσης για 40 χρόνια την περίοδο (970-931) π.Χ.
Η διακυβέρνηση των Τριών Βασιλέων διήρκεσε 120 χρόνια, μια σημαντική χρονική περίοδος στην ιστορία του Ισραήλ. Αυτά τα χρόνια σημειώθηκε ανάπτυξη της εβραϊκής ζωής σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών, θρησκευτικών και οικονομικών.
Μετά το θάνατο του βασιλιά Σολομώντα, το βασίλειο διαιρέθηκε το 931 π.Χ. Χωρίστηκε σε δύο μέρη: το Βασίλειο του Ισραήλ στα βόρεια και το Βασίλειο του Ιούδα στον νότο, μετά το ξέσπασμα των εσωτερικών συγκρούσεων λόγω των μεγάλων φορολογικών βαρών και των κεντρικών πολιτικών που επιβλήθηκαν στις φυλές. Ο βασιλιάς Ιεροβοάμ μπιν Νεμπάτ κάθισε στον βασιλικό θρόνο στο Βασίλειο του Ισραήλ στα βόρεια (απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα) . Στη συνέχεια ίδρυσε δύο κέντρα λατρείας στο Νταν και στο Μπέθελ για να διαιωνίσει μια ταυτότητα ξεχωριστή από το βασίλειο του Ροβοάμ μπιν Σολομών στο νότο, το οποίο επέλεξε να αυξήσει τους φόρους στους ανθρώπους σε μια εποχή που υπέφεραν από αυτούς.
Η κυριαρχία του Βασιλείου του Ισραήλ στο βορρά συνεχίστηκε για περίπου 209 χρόνια μέχρι την πτώση του στα χέρια των Ασσυρίων το 722 π.Χ. Μ.
Όσο για το νότιο Βασίλειο του Ιούδα (με πράσινο), διήρκεσε για περίπου 345 χρόνια μέχρι την πτώση του στα χέρια του Ναβουχοδονόσορα, αυτοκράτορα της Βαβυλώνας, το 568 π.Χ.
Αυτός ο διχασμός οδήγησε σε πολιτικές συγκρούσεις σε όλη την ιστορία του λαού του Ισραήλ και τα αποτελέσματά του συνεχίστηκαν για εκατοντάδες χρόνια, ωστόσο, ο εβραϊκός λαός στη διασπορά συνέχισε να προσβλέπει στην αναγέννηση των δυνάμεων και των δυνατοτήτων του και στην ανοικοδόμηση του κράτους του. που ανακοινώθηκε στο κράτος του Ισραήλ το 1948 για να γίνει η μόνη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή».
Αντιδράσεις
Ο χάρτης εμφανίστηκε σε MME σε όλη την Μέση Ανατολή, συνεχίζει η Jerusalem Post, όπως το σαουδαραβικό κανάλι Al-Arabiya, το Al Jazeera και άλλα, με τα περισσότερα κανάλια να συνδέουν τον χάρτη με φερόμενα ισραηλινά σχέδια.
Τέτοια ήταν η περίπτωση του Ιορδανικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο καταδίκασε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών:
«Το υπουργείο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τους χάρτες της περιοχής που δημοσιεύονται από επίσημους ισραηλινούς λογαριασμούς στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι είναι ιστορικοί για το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Συρίας».
Ομοίως, ο Ιορδανός πρόεδρος του κοινοβουλίου Ahmad al-Safadi υποστήριξε ότι οι χάρτες «εκφράζουν μια εγκληματική νοοτροπία και κακόβουλες φιλοδοξίες που δεν μπορούν να αγνοηθούν ή να γίνουν ανεκτές».
Η Παλαιστινιακή Αρχή, από την πλευρά της έκανε λόγο για «υποτιθέμενους χάρτες του ιστορικού Ισραήλ που περιλαμβάνουν αραβικά εδάφη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου