Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025

Λίγο πριν ορκιστεί ο Τραμπ: ΚΑΤΙ για τις ΗΠΑ που πρέπει να γνωρίζετε / Με αφορμή τις πρόσφατες αξιώσεις του νέου Αμερικανού προέδρου

 


Την Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται ως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στο προσκήνιο θα έρθουν ακόμα πιο «δυνατά» οι αξιώσεις του για την Γροιλανδία, την Διώρυγα του Παναμά και τον Καναδά.

Ποια είναι όμως η αμερικανική προϊστορία; Η επέκταση των ΗΠΑ πέρα από τη Βόρεια Αμερική ξεκίνησε με τον νόμο των νησιών Guano του 1856.

Απομακρυσμένες Νησίδες των Ηνωμένων Πολιτειών – 9 απομονωμένες νησιωτικές κτήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών

Οι ΗΠΑ διεκδίκησαν ακατοίκητα νησιά που περιείχαν λίπασμα γκουανό. Οι υπόλοιπες αξιώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Νησί Baker και Jarvis Island (μη ενσωματωμένα εδάφη) στον Ειρηνικό Ωκεανό και της Ατόλης Παλμύρας (μια ενσωματωμένη μη οργανωμένη περιοχή) στην Καραϊβική Θάλασσα, είναι συλλογικά γνωστές ως USMOI.

ΕΔΑΦΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Διώρυγα του Παναμά

Ένα επινοημένο πραξικόπημα των ΗΠΑ ανάγκασε τον Παναμά να απομακρυνθεί από την Κολομβία και να δεχτεί μια πληρωμή για μια λωρίδα γης για την κατασκευή του στρατηγικού καναλιού, η δικαιοδοσία του οποίου πέρασε στην Δημοκρατία του Παναμά το 1999.


Νησιά Corn (Καραϊβική Θάλασσα)

Η Νικαράγουα, η οποία είχε οικονομικά θέματα, παρασύρθηκε στο να μισθώσει τα νησιά το 1914, ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να δημιουργήσουν μια εναλλακτική λύση στην Διώρυγα του Παναμά που συνδέει τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό ωκεανό, αλλά το έργο ήταν νεκρό και η συμφωνία ακυρώθηκε το 1971.

Φιλιππίνες (Ειρηνικός Ωκεανός)

Η Ισπανία πούλησε την αποικία της τις Φιλιππίνες στις ΗΠΑ για 20 εκατομμύρια δολάρια μετά την ήττα της στον Ισπανοαμερικανικό πόλεμο του 1898. Ο νόμος Jones του 1916 είχε υποσχεθεί στην Μανίλα την τελική ανεξαρτησία, την οποία έπρεπε να περιμένει 30 χρόνια για να αποκτήσει.


Παρθένοι Νήσοι (Ατλαντικός Ωκεανός)

Οι ΗΠΑ πίεσαν την Δανία να πουλήσει τα νησιά Saint Thomas, Saint John και Saint Croix για 25 εκατομμύρια δολάρια σε χρυσό νόμισμα απειλώντας με στρατιωτική επίθεση στο ουδέτερο έθνος κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΔΑΦΩΝ

Χαβάη (Ειρηνικός Ωκεανός)

Το επικερδές εμπόριο ζαχαροκάλαμου άνοιξε τις ορέξεις Αμερικανών επιχειρηματιών στην Χαβάη, οι οποίοι έκαναν πραξικόπημα το 1893, καθαιρώντας την βασίλισσα Λιλιουοκαλάνι με την υποστήριξη του αμερικανικού ναυτικού. Η Χαβάη έγινε έτσι η 50η πολιτεία της Αμερικής.


Κούβα

Οι ΗΠΑ κατέλαβαν την Κούβα , την γνωστή για την ζάχαρη, τον καπνό, το ρύζι και τον καφέ της, αφού η Ισπανία απαρνήθηκε τα δικαιώματά της στην αποικία βάσει της Συνθήκης του Παρισιού. Παρά την τροπολογία Platt του 1901 που του χορηγούσε επίσημη ανεξαρτησία, ένας κανόνας που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ συνεχίστηκε μέχρι την επανάσταση της Κούβας το 1959.


Γκουαντάναμο

Το 1903, η Ουάσιγκτον μίσθωσε γη γύρω από τον Κόλπο του Γκουαντάναμο από την φιλοαμερικανική, όπως αποκαλείτο από τους αντιπάλους της, κουβανική κυβέρνηση για τους ναυτικούς της σταθμούς, με την πασίγνωστη φυλακή της βάσης του Γκουαντάναμο, για την οποία τόσα έχουν ειπωθεί.


Νήσος Γκουάμ (Ειρηνικός Ωκεανός)

Οι ΗΠΑ προσάρτησαν τη στρατηγικής σημασίας ισπανική αποικία του Γκουάμ κατά τη διάρκεια του Ισπανοαμερικανικού Πολέμου το 1898, με τον κυβερνήτη του νησιού να παραδίδεται σε λιγότερο από 30 λεπτά, σύμφωνα με ιστορικά έγγραφα.

Αμερικανική Σαμόα (Ειρηνικός Ωκεανός)

Η Αμερικανική Σαμόα είναι το αποτέλεσμα του Δεύτερου Εμφυλίου Πολέμου της Σαμόα και της σύναψης συμφωνιών μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας το 1899 για τη διευθέτηση των αντιπαλοτήτων με την μοιρασιά του αρχιπελάγους μεταξύ τους.

Πουέρτο Ρίκο (Καραϊβική Θάλασσα)

Η νίκη των ΗΠΑ στον πόλεμο με την Ισπανία ανάγκασε την Μαδρίτη να παραιτηθεί από τις αξιώσεις στο Πουέρτο Ρίκο, μεγάλης αξίας για την Ουάσιγκτον τόσο ως κόμβος παραγωγής όσο και ως βασικός ναυτικός σταθμός. Η περιοχή έχει ένα ισχυρό πολιτικό κίνημα που υποστηρίζει την ενσωμάτωση ως 51η πολιτεία των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Sputnik, photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις