Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025

Οι άνθρωποι που έχουν κυκλοθυμία και κατάθλιψη τον χειμώνα, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 8 συμπεριφορές, σύμφωνα με την ψυχολογία


 Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι, ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν στεναχωρημένοι ή ευέξαπτοι τους μήνες του χειμώνα. Δεν είναι ασυνήθιστο. Η εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD), επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, οδηγώντας σε αισθητές αλλαγές της διάθεσης και της συμπεριφοράς τους.

Η ψυχολογία έχει αναγνωρίσει οκτώ κοινές συμπεριφορές που παρουσιάζονται όταν οι άνθρωποι νιώθουν να επηρεάζονται συναισθηματικά από το χειμωνιάτικο σκηνικό.

Συμπεριφορές που μπορεί να είναι αναπάντεχες και να σας προκαλέσουν έκπληξη. Να θυμάστε πως, η εποχική συναισθηματική διαταραχή, δεν είναι επιλογή, αλλά μια εγνωσμένη ψυχολογική κατάσταση που διαφέρει από άνθρωποι σε άνθρωπο.

Η διαχείριση των αλλαγών της διάθεσης μπορεί να είναι μια πρόκληση, είναι όμως χρήσιμο να κατανοήσετε τα συμπτώματα και τις αιτίες τους, ώστε να τα διαχειριστείτε αποτελεσματικά. Στο άρθρο αυτό, αναλύονται οι συμπεριφορές αυτές και προσφέρονται προτάσεις για την αποτελεσματική τους αντιμετώπιση.

Οι άνθρωποι που έχουν κυκλοθυμία και κατάθλιψη τον χειμώνα, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 8 συμπεριφορές

  • Έντονη ανάγκη απομόνωσης
  • Επιθυμία για υδατάνθρακες
  • Δυσκολία να ξυπνήσουν το πρωί
  • Μειωμένο ενδιαφέρον για αγαπημένες δραστηριότητες
  • Υπερβολικός ύπνος
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Παραμέληση της προσωπικής φροντίδας και υγιεινής
  • Αίσθημα απελπισίας και θλίψης

Έντονη ανάγκη απομόνωσης

Τον χειμώνα, οι άνθρωποι που επηρεάζονται από την εποχική συναισθηματική διαταραχή, μπορεί να μην κοινωνικοποιούνται και να προτιμούν να μένουν μόνοι τους.

Μπορεί να ακυρώνουν σχέδια, να αποφεύγουν τις συναθροίσεις και να περνούν περισσότερο χρόνο μόνοι τους. Μπορεί να λένε δικαιολογίες όπως «δεν έχω όρεξη» ή «προτιμώ να μείνω μόνος μου». Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να σας προκαλέσει σύγχυση και ανησυχία.

Να θυμάστε πως, η ανάγκη απομόνωσης είναι σύμπτωμα της εποχικής κατάθλιψης, όχι απόδειξη των συναισθημάτων τους.

Η συμπεριφορά αυτή, δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικής επιλογής, αλλά μια απόρροια των αλλαγών της διάθεσης.

Επιθυμία για υδατάνθρακες

Τον χειμώνα, οι άνθρωποι έχουν περισσότερες λιγούρες και επιθυμούν περισσότερους υδατάνθρακες. Το σώμα προσπαθεί να παράγει σεροτονίνη -τον νευροδιαβιβαστή που είναι υπεύθυνος για τη διάθεση.

Μπορεί να είναι περίεργο, αλλά ένα σύμπτωμα της εποχικής κατάθλιψης είναι οι λιγούρες. Πρόκειται για μια σωματική απόκριση στις αλλαγές της διάθεσης. Η ανάγκη για περισσότερο και πιο θρεπτικό φαγητό, δεν σημαίνει έλλειψη αυτοελέγχου. Ωστόσο, δεν πρέπει  να ξεχνάτε τη σημασία μιας υγιούς και εξισορροπημένης διατροφής.

Η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους, επιδεινώνοντας τα αρνητικά συναισθήματα. Θυμίστε στους αγαπημένους σας την αξία της ισορροπημένης διατροφής και της άσκησης στη διαχείριση αυτού του συμπτώματος.

Δυσκολία να ξυπνήσουν το πρωί

Μία αιτία είναι ότι, η έλλειψη του φωτός της ημέρας τον χειμώνα, μπορεί να διαταράξει τους κιρκαδικούς ρυθμούς. Η διαταραχή αυτή, οδηγεί σε νωχελικότητα ή υπνηλία.

Μπορεί να το βλέπετε σαν τεμπελιά ή έλλειψη κινήτρου, η δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα τον χειμώνα είναι ωστόσο ένα κοινό χαρακτηριστικό της εποχικής κατάθλιψης.

Μην σπεύδετε να βγάλετε συμπεράσματα.

Για να διαχειριστείτε το σύμπτωμα αυτό, βγείτε στο πρωινό φως. Κάντε μια βόλτα στη φύση και βοηθήστε το σώμα σας να συντονίσει ξανά τον εσωτερικό του ρυθμό. Θα δείτε ότι, το πρωινό ξύπνημα θα γίνει σταδιακά πιο ευχάριστο.

Μειωμένο ενδιαφέρον για αγαπημένες δραστηριότητες

Στη διάρκεια του χειμώνα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι, ένας αγαπημένος σας έχει απωλέσει το ενδιαφέρον του για τις δραστηριότητες που τον ευχαριστούν.

Να μην έχει διάθεση να ζωγραφίσει ή να παίξει ένα μουσικό όργανο όπως συνήθως.

Δώστε κίνητρο στους αγαπημένους σας να ασχοληθούν με τα χόμπι τους. Να θυμάστε ότι η αδράνεια, δεν είναι συνειδητή επιλογή αλλά ένα σύμπτωμα της εποχικής κατάθλιψης.

Υπερβολικός ύπνος

Και ποιος δεν θέλει να μείνει λίγο παραπάνω στο ζεστό κρεβάτι του όταν χειμωνιάζει; Οι άνθρωποι που επηρεάζονται από την εποχική κατάθλιψη,  δεν είναι ότι αφήνονται στην άνεση του κρεβατιού τις κρύες μέρες  του χειμώνα. Ο υπερβολικός ύπνος είναι ένας μηχανισμός διαχείρισης του σώματός τους, ως αποτέλεσμα των πολύ χαμηλών επιπέδων ενέργειας στη διάρκεια του χειμώνα.

Μπορεί να βιάζεστε να χαρακτηρίσετε την κατάσταση αυτή ως τεμπελιά, όμως είναι ένα χαρακτηριστικά σύμπτωμα της SAD.

Ο άνθρωπος δεν είναι πως θέλει να κοιμάται όλη την ημέρα, αλλά πασχίζει να βρει τα αποθέματα ενέργειας ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της.

Η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος στον ύπνο και η ελαφρά σωματική άσκηση, μπορεί να ευνοήσουν ουσιαστικά τον άνθρωπο.

Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας αν χρειάζεστε λίγο παραπάνω ύπνο τις δύσκολες αυτές περιόδους του χειμώνα.

Δυσκολία στη συγκέντρωση

Όταν έρχεται ο χειμώνας, οι άνθρωποι που πλήττονται από την εποχική συναισθηματική διαταραχή, μπορεί να δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν ακόμη και συνηθισμένα για αυτούς, καθήκοντα.

Μπορεί να εγκαταλείψουν ακόμη και τις αγαπημένες τους ενασχολήσεις, υπό το βάρος της εποχικής θλίψης.

Αυτό δεν είναι αμέλεια, ούτε απροσεξία, αλλά σύμπτωμα της κατάστασης αυτής. Η κατανόηση μπορεί να σας βοηθήσει να παρέχετε βοήθεια και υποστήριξη, κατανοώντας τον ψυχισμό τους.

Ο επιμερισμός σε μικρότερες και διαχειρίσιμες εργασίες, μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά.

Μπορεί να ξεκινήσετε από κάτι απλό, όπως την ανάγνωση ενός βιβλίου, ή κάτι πιο  περίπλοκο, όπως την κατάρτιση ενός προϋπολογισμού.

Παραμέληση της προσωπικής φροντίδας και υγιεινής

Η υγιεινή και η προσωπική φροντίδα μπορεί να έρθουν σε δεύτερη μοίρα τους χειμερινούς μήνες, ειδικά για όσους επηρεάζονται από την εποχική διαταραχή διάθεσης. Πράγμα που σημαίνει ότι, μπορεί να παραμελείτε το μπάνιο, το άλλαγμα των ρούχων ή τη φροντίδα του δέρματος.

Δεν είναι τεμπελιά, ούτε έλλειψη αυτοσεβασμού. Η κατάθλιψη κάνει και τα απλούστερα πράγματα να μοιάζουν επαχθή. Όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται, μην ξεχνάτε ποτέ την προσωπική σας υγιεινή.

Ενώ είναι σημαντικό να κατανοείτε τη δυσκολία της κατάστασης αυτής, είναι εξίσου αναγκαίο να μην αμελείτε την προσωπική φροντίδα.

Μπορεί να έχετε ανάγκη μια υπενθύμιση για να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή να βάλετε φρεσκοπλυμμένα ρούχα – θα δείτε τη διαφορά που θα νιώσετε στη διάθεσή σας.

Η αυτοφροντίδα είναι μια εκδήλωση αγάπης για τον εαυτό και, κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, οι άνθρωποι την έχουν περισσότερη ανάγκη από ποτέ.

Αίσθημα απελπισίας και θλίψης

Ίσως, το πιο αξιόπιστο σημάδι της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής, είναι το έντονο συναίσθημα της βαθιάς θλίψης. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε αρνητική στάση ή αντίληψη για τη ζωή. Ο συναισθηματικός πόνος είναι ένα κεντρικό χαρακτηριστικό της κατάστασης αυτής.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι, δεν είστε μόνοι. Τα συναισθήματα αυτά, είναι προσωρινά και διαχειρίσιμα. Αν εσείς ή ένας αγαπημένος σας, πάσχει από τα συμπτώματα αυτά, είναι πολύ σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια.

Ένας ειδικός ψυχικής υγείας, μπορεί να βρει το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα, για να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τη θλίψη του χειμώνα.

Tips

Η κατανόηση της επίδρασης του χειμώνα στη διάθεση και τη συμπεριφορά, είναι το πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής.

Σημασία έχει η αναγνώριση του ότι, οι αλλαγές αυτές, δεν αντανακλούν προσωπική αποτυχία, αλλά μια ανταπόκριση στις εποχές που αλλάζουν.

Ο χρόνος που αφιερώνετε στη φροντίδα του εαυτού και την ψυχική σας υγεία, δεν είναι ποτέ χαμένος.

Για να μπορέσετε να διαχειριστείτε τα blues του χειμώνα, δεν πρέπει να αφήσετε την εποχή να ορίσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά σας.

Αναγνωρίστε τα σημάδια και κάντε βήματα για την καλλιέργεια της φροντίδας του εαυτού. Αναζητήστε βοήθεια αν το έχετε ανάγκη.

Στο ταξίδι της κατανόησης και της διαχείρισης της «κατάθλιψης του χειμώνα»

Στο ταξίδι της κατανόησης και της διαχείρισης της θλίψης του χειμώνα, προσπαθήστε να καλλιεργήσετε τη ζεστασιά, την υπομονή και την κατανόηση στον εαυτό σας και τους άλλους.

Ας απολαύσουμε υγιείς και χαρούμενους χειμώνες!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις