Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025

Εντυπωσιακή ανακάλυψη: Βρέθηκε κεφαλή αγάλματος του 7ου αιώνα μ.Χ. σε σημαντική πόλη με ελληνικό όνομα αρχαίου θεού


 Η γαλλική αρχαιολογική αποστολή από το πανεπιστήμιο της Λυών και το γαλλικό ινστιτούτο ανατολικής αρχαιολογίας, με επικεφαλής τον Δρ. Joachim le Bomin, ανακάλυψε την μαρμάρινη κεφαλή ενός αγάλματος, το οποίο αναπαριστά έναν ηλικιωμένο άνδρα, της Πτολεμαϊκής Περιόδου.

Η κεφαλή βρέθηκε ανάμεσα στα ερείπια μιας οικίας του 7ου αιώνα μ.Χ., κατά τη διάρκεια ανασκαφών της αποστολής στην Μεγάλη Ταπόσιρις, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων δυτικά της Αλεξάνδρειας.  Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός τουρισμού και αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Sherif Fathy.

Ο Δρ. Mohamed Ismail Khaled, γενικός γραμματέας του ανώτατου συμβουλίου αρχαιοτήτων, εξήγησε ότι, το μεγάλο μέγεθος του ανακαλυφθέντος κεφαλιού,  ύψους 38 εκατοστών – μεγαλύτερο από έναν φυσικό, ανθρώπινο κεφάλι –, μαρτυρά πως, ήταν τμήμα ενός κολοσσιαίου αγάλματος που έστεκε μάλλον σε ένα σημαντικό δημόσιο κτίριο, παρά σε κάποια ιδιωτική οικία.

Ο Mohamed Abdel-Badi, επικεφαλής του τμήματος αρχαιοτήτων του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, σημείωσε πως, το κεφάλι είναι περίτεχνα λαξευμένο, φέρει ρεαλιστικά χαρακτηριστικά, αντανακλώντας την εξάπλωση του καλλιτεχνικού ρεαλισμού που ήκμασε κατά τη διάρκεια της Ύστερης Ελληνιστικής Εποχής.

Τα πορίσματα των πρώτων μελετών

Οι προκαταρκτικές μελέτες αποκάλυψαν ότι, η κεφαλή αναπαριστά έναν ηλικιωμένο, φαλακρό άνδρα, με ρυτίδες στο πρόσωπο, που αποπνέει αυστηρότητα και σημάδια ασθένειας. Οι μελέτες υποδηλώνουν ότι, ο άνδρας  ήταν κάποια εξέχουσα προσωπικότητα του δημόσιου βίου.

Ο Abdel-Badie πρόσθεσε ότι οι μελέτες υποδεικνύουν ότι το άγαλμα ήταν ενός εξέχοντος δημόσιου προσώπου και όχι ενός βασιλιά, γεγονός πάντως που υποδηλώνει τη σημασία της πόλης Μεγάλη Ταπόσιρις, από τον Πτολεμαίο IV και μετά.

Το σημείο των ανασκαφών.
Το σημείο των ανασκαφών, (Φωτογραφία: egypttoday).

Ο Δρ.Joachim le Bomin επιβεβαιώνει ότι, η αποστολή συνεχίζει τις εργασίες της στο σημείο με σκοπό την κατανόηση του λόγου για τον οποίον βρέθηκε η κεφαλή σε μια οικία, παρά το ότι είναι 700 χρόνια παλαιότερη από την ανέγερση της οικίας αυτής.

Η αποστολή επίσης, διεξάγει πιο εκτεταμένες έρευνες στην κεφαλή, ώστε να ταυτοποιήσει το υποκείμενό της, ενώ έχει ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης.

Η σημασία της Μεγάλης Ταπόσιρις

Η Ταπόσιρις η Μεγάλη είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στη βόρεια ακτή της Αιγύπτου. Είναι γνωστός χώρος για τον ιερό ρόλο του κατά την ελληνορωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο. Ο χώρος περιέχει έναν μεγάλο ναό αφιερωμένο στον θεό Όσιρις, από τον οποίο η πόλη πήρε το ελληνικό της όνομα. Το όνομα προέρχεται από την αρχαία αιγυπτιακή φράση “Per Wsir”, που σημαίνει “Οίκος του Όσιρι”.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα σημεία της τοποθεσίας, περιλαμβάνονται:

  • Ο ναός Abu Sir.
  • Οι  Plantain Tombs και απέραντα κοιμητήρια στα ανατολικά και τα δυτικά του ναού.
  • Ο φάρος Abu Sir Lighthouse, ο οποίος μοιάζει με τον αρχαίο Φάρο της Αλεξάνδρειας και ο οποίος έχει δώσει στην περιοχή τη σύγχρονη ονομασία της,  Borg El-Arab.
  • Οικίες, λιμάνια, αγορές της Βυζαντινής περιόδου και μια βασιλική (νaός) κοντά στη λίμνη Μαρεώτιδα.

Από το 1998, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικής Αρχαιολογίας, πραγματοποιεί ανασκαφές και αναστηλώσεις στην Ταπόσιρις την Μεγάλη, εστιάζοντας σε περιοχές όπως:

  • Το Πτολεμαϊκό Λουτρό: Ένα εξαιρετικά διατηρημένο δημόσιο λουτρό με μοναδικό απαράμιλλο σχέδιο σ’ ολόκληρη την Αίγυπτο.
  • Οι Plantain Tombs: Στους τύμβους αυτούς της Πτολεμαϊκής Περιόδου, πραγματοποιούνται αδιάλειπτες ανασκαφές και έργα συντήρησης.
  • Η νότια περιοχή της λίμνης Μαρεώτιδας, το οποίο περιλαμβάνει το εμπορικό λιμάνι, οικίες και βυζαντινές αγορές. Οι αδιάλειπτες εργασίες τονίζουν την ιστορική, θρησκευτική και πολιτιστική σημασία του χώρου, εμπλουτίζοντας την πλούσια κληρονομιά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.