Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή και έχει το δικαίωμα επανεκλογής μόνο μία φορά. Η πρώτη ψηφοφορία απαιτεί την ψήφο 200 βουλευτών
Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διαδικασίες εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Την παραπάνω ενημέρωση έκανε ο πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για την Προεδρεία της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος, εκλέγεται από τη Βουλή και έχει το δικαίωμα επανεκλογής μόνο μία φορά. Πριν αναλάβει τα καθήκοντά του δίνει, ενώπιον της Βουλής όρκο, τον τύπο του οποίου καθορίζει το Σύνταγμα. Η θητεία του Προέδρου είναι πενταετής και παρατείνεται στις εξής δύο περιπτώσεις:
– Έναρξη πολέμου έως τη λήξη του.
– Κατά την οποία η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου δεν περατωθεί εγκαίρως, έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου.
Τα προσόντα για την εκλογή του ΠτΔ
Τα προσόντα που πρέπει να συγκεντρώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι τα εξής τέσσερα:
– Η ελληνική ιθαγένεια, η οποία πρέπει να έχει αποκτηθεί τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν από την εκλογή.
– Η ελληνική καταγωγή, από τον πατέρα ή τη μητέρα.
– Η συμπλήρωση του 40ου έτους της ηλικίας κατά την ημέρα της εκλογής.
– Η νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν.
Η διαδικασία
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η πρώτη ψηφοφορία απαιτεί την ψήφο 200 βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθεί αυτή η πλειοψηφία, μετά από 5 μέρες γίνεται νέα ψηφοφορία και χρειάζονται πάλι 200 βουλευτές.
Στην τρίτη ψηφοφορία το όριο πέφτει στους 180 βουλευτές, στην τέταρτη στους 151, ενώ στην πέμπτη και τελευταία ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία.
Σημειώνεται ότι θα πρέπει να παραιτηθεί του αξιώματος του προέδρου της Βουλής ο κ. Τασούλας και έτσι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου της Βουλής.
Ειδικότερα:
1. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής. Σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, κατά τους ορισμούς του άρθρου 34 παράγραφος 2, καθώς επίσης και σε περίπτωση που ο Πρόεδρος παραιτηθεί, πεθάνει ή κηρυχθεί έκπτωτος κατά τις διατάξεις του Συντάγματος, η συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας συγκαλείται μέσα σε δέκα ημέρες το αργότερο αφότου έληξε πρόωρα η θητεία του προηγούμενου Προέδρου.
2. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται σε κάθε περίπτωση για πλήρη θητεία.
3. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
4. Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης παραγράφου.
5. Αν η Βουλή είναι απούσα, συγκαλείται εκτάκτως για να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τους ορισμούς της παραγράφου 4. Αν η Βουλή έχει διαλυθεί με οποιονδήποτε τρόπο, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναβάλλεται ώσπου να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή και μέσα σε είκοσι ημέρες, το αργότερο, από τη συγκρότησή της, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παραγράφους 3 και 4, αφού τηρηθούν και οι ορισμοί της παραγράφου 1 του άρθρου 34.
6. Αν η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου, που ορίζεται στις προηγούμενες παραγράφους, δεν περατωθεί εγκαίρως, ο ήδη Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και μετά τη λήξη της θητείας του ώσπου να αναδειχθεί νέος Πρόεδρος.
Ο Όρκος του Προέδρου της Δημοκρατίας
“Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.