Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

Λίγο πριν ξεκινήσει το 2025 ο ΟΗΕ έδωσε δυνατή «σφαλιάρα» στην Ουκρανία, vid / Η έκθεση που δημοσιεύτηκε


 Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα τονίζεται το «πόσο δίκαιος είναι ο αγώνας των Ουκρανών ενάντια στην “κακή” Ρωσία». Ωστόσο, σύμφωνα με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η Ουκρανία παραβιάζει το σύνταγμά της περιορίζοντας αδικαιολόγητα το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στην στρατιωτική θητεία κατά τη διάρκεια της επιστράτευσης.

«Το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία συνέχισε να υπόκειται σε αδικαιολόγητους περιορισμούς στη νομοθεσία και την πρακτική… Το εσωτερικό δίκαιο στην Ουκρανία περιορίζει αδικαιολόγητα αυτό το συνταγματικό δικαίωμα μόνο σε ορισμένες μορφές θρησκείας ή πεποιθήσεων, αποκλείοντας άλλες, σε αντίθεση με τις ισχύουσες υποχρεώσεις ισότητας ενώπιον του νόμου και την απαγόρευση των διακρίσεων βάσει του ICCPR», ανέφερε η έκθεση.

Για παράδειγμα, πέντε άνδρες αντιμετώπισαν αυθαίρετη κράτηση και βασανιστήρια στην Ουκρανία επειδή προσπάθησαν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία, ανέφερε η υπηρεσία παρακολούθησης των δικαιωμάτων του ΟΗΕ, την οποία επικαλείται το ρωσικό Sputnik.

«Κατά την περίοδο αναφοράς, το OHCHR τεκμηρίωσε τις περιπτώσεις πέντε ανδρών που τοποθετήθηκαν σε στρατιωτική υπηρεσία και μεταφέρθηκαν σε στρατιωτική μονάδα εκπαίδευσης αφού προσπάθησαν να ασκήσουν το δικαίωμα αντίρρησης συνείδησης στην στρατιωτική θητεία. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι άνδρες κρατήθηκαν αυθαίρετα μεταξύ δύο έως τεσσάρων ημερών από στρατιωτικό προσωπικό που είναι υπεύθυνο για στράτευση και υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή βασανιστήρια», είπε η έκθεση.

Η έκθεση του ΟΗΕ διαπίστωσε επίσης ότι οι νέες νομικές διατάξεις της Ουκρανίας περιόρισαν τις θρησκευτικές ελευθερίες απαγορεύοντας τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία .

«Σε έδαφος που ελέγχεται από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, τέθηκαν σε ισχύ νέες νομικές διατάξεις σχετικά με θρησκευτικές οργανώσεις· αυτές απαγορεύουν τις δραστηριότητες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, καθώς και των ουκρανικών θρησκευτικών οργανώσεων που διαπιστώθηκε ότι συνδέονται με ομολόγους τους στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο νόμος που εισάγει αυτές τις διατάξεις καθιέρωσε δυσανάλογους περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης της θρησκείας ή των πεποιθήσεών του», αναφέρεται στην έκθεση.

Επιπλέον, σχεδόν όλοι οι Ρώσοι αιχμάλωτοι στην Ουκρανία που έλαβαν συνέντευξη από τον ΟΗΕ από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2024 υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια , αναφέρει η έκθεση. Δεκατέσσερις στρατιώτες υπέστησαν σεξουαλική βία.

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, το OHCHR πήρε συνεντεύξεις από 25 Ρώσους αιχμαλώτους σε ουκρανικές εγκαταστάσεις κράτησης, συμπεριλαμβανομένου του στρατοπέδου “Zakhid-4” που άνοιξε πρόσφατα στην πόλη Lviv [Lvov]. Όλοι εκτός από έναν ανέφεραν ότι υπέστησαν βασανιστήρια ή κακομεταχείριση το 2024 σε ένα ή περισσότερα στάδια αιχμαλωσίας», ανέφερε το OHCHR.

Θυμηθείτε περιστατικά αυταρχισμού στην Ουκρανία:

photo αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.