Είναι γεγονός! Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του Μασούντ Πεζεσκιάν υπέγραψαν μια συνολική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης στο Κρεμλίνο.
Η νέα συμφωνία αντικαθιστά ένα προηγούμενο πλαίσιο συνεργασίας που υπογράφηκε το 2001 — και αντανακλά το ενισχυμένο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών.
Οι εργασίες για την συμφωνία ξεκίνησαν το 2022 και μέχρι τον Ιούνιο του 2023 το κείμενο είχε οριστικοποιηθεί. Το έγγραφο θέτει φιλόδοξους στόχους, με στόχο την σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη και για τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με όσα μεταδίδονται.
Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μια 20ετή συνθήκη στρατηγικής εταιρικής σχέσης που περιλαμβάνει στενότερη αμυντική συνεργασία, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχία τη Δύση.
«Αυτή (η συνθήκη) δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για τη διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο Πούτιν, τονίζοντας τα θετικά για τις οικονομικές σχέσεις και το εμπόριο, το οποίο, όπως είπε, διεξάγεται κυρίως στα νομίσματα των δύο χωρών.
«Χρειαζόμαστε λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη συγκεκριμένη δράση. Όποιες δυσκολίες δημιουργούνται από άλλους, θα μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά», πρόσθεσε ο Πούτιν, αναφερόμενος στις δυτικές κυρώσεις σε βάρος των δύο χωρών.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία ενημερώνει τακτικά το Ιράν για το τι συμβαίνει στη σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι διαβουλεύονται σε στενή συνεργασία για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή και την περιοχή του Νοτίου Καυκάσου.
Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι οι εργασίες για έναν πιθανό αγωγό φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στο Ιράν προχωρούν παρά τις δυσκολίες και ότι, παρά τις καθυστερήσεις στην κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων για το Ιράν, η Μόσχα είναι ανοιχτή στο να αναλάβει ενδεχομένως περισσότερα πυρηνικά έργα.
Ο Πεζεσκιάν, οι δηλώσεις του οποίου μεταφράστηκαν από τη ρωσική κρατική τηλεόραση, δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή θα δημιουργήσει καλές ευκαιρίες και ότι δείχνει ότι η Μόσχα και το Ιράν δεν χρειάζεται να λαμβάνουν υπόψη τους τη γνώμη των «χωρών του ωκεανού», όπως είπε.
«Οι συμφωνίες στις οποίες καταλήξαμε σήμερα αποτελούν ένα ακόμη ερέθισμα όσον αφορά τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου», είπε.
Άμεσες λεπτομέρειες της 20ετούς συμφωνίας Ρωσίας-Ιράν δεν έγιναν γνωστές, αλλά δεν αναμενόταν να περιλαμβάνει ρήτρες αμοιβαίας άμυνας παρόμοιες με αυτές που περιλαμβάνουν οι συμφωνίες που υπέγραψε η Μόσχα με το Μινσκ και την Πιονγκγιάνγκ.
Η Συμφωνία στοχεύει να φέρει τις σχέσεις σε ένα νέο ποιοτικό επίπεδο!
«Μας ανοίγονται μεγάλες προοπτικές σε σχέση με την ανάπτυξη του INSTC (σ.σ. Διεθνής Διάδρομος Μεταφορών Βορρά-Νότου)», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους μετά από συνομιλίες με τον Πεζεσκιάν: «Οι συζητήσεις συνεχίζονται για θέματα που σχετίζονται με την κατασκευή του τμήματός του που περιλαμβάνει την σιδηροδρομική γραμμή Ραστ-Αστάρα».
Σημειώνεται πως ο Διεθνής Διάδρομος Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC) είναι ένα δίκτυο πολλαπλών τρόπων μεταφοράς πλοίων, σιδηροδρομικών και οδικών διαδρομών μήκους 7.200 χιλιομέτρων για την μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ Ινδίας, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσίας, Κεντρικής Ασίας και Ευρώπη.
Χαρακτηριστικά της σημερινής συνάντησης:
- Ο εποικοδομητικός και φιλικός διάλογος ήταν χαρακτηριστικό των συνομιλιών
- Η Ρωσία δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση των δεσμών με το Ιράν
- Κοινές θέσεις στα περισσότερα θέματα εξωτερικής πολιτικής
- Και τα δύο έθνη ακολουθούν ανεξάρτητες παγκόσμιες πορείες και αντιστέκονται στις εξωτερικές πιέσεις και στις παράνομες κυρώσεις
- Η οικονομική συνεργασία αυξάνεται, με τον Διεθνή Διάδρομο Μεταφορών Βορρά-Νότου να ανοίγει νέες ευκαιρίες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου