Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025

Η αρχιτεκτονική του ελέγχου των μαζών, μέρος 2ο: Σφυρηλατώντας της αντικουλτούρα / Η Mετατροπή από διαμαρτυρία σε κέρδος, έγινε το σχέδιο για το πώς θα διαχειριζόταν όλη η πολιτιστική αντίσταση στην ψηφιακή εποχή

 


Η αρχιτεκτονική του ελέγχου των μαζών: Σε προηγούμενο άρθρο, παρακολουθήσαμε την ανάπτυξη των δομών εποπτείας από τα φυσικά μονοπώλια του Έντισον μέχρι τις ψυχολογικές επιχειρήσεις

του Τάβιστοκ, βλέποντας πώς τα εταιρικά και τραπεζικά συμφέροντα καθώς και οι μυστικές υπηρεσίες συγκλίνουν για να διαμορφώσουν την κοινή συνείδηση. Τώρα θα δούμε πώς αυτές οι μέθοδοι απέκτησαν νέα πολυπλοκότητα μέσω της δημοφιλούς κουλτούρας, ξεκινώντας με την Βρετανική Εισβολή της δεκαετίας του 1960, η οποία έδειξε πώς οι πλήρως οργανωμένες μουσικές κινήσεις μπορούσαν να ανασχηματίσουν την κοινωνία.

Οι Beatles και οι Rolling Stones δεν ήταν απλώς συγκροτήματα—όπως έχει καταγράψει εκτενώς ο ερευνητής Μάικ Γουίλιαμς στην ανάλυσή του για την Βρετανική Εισβολή, η εμφάνισή τους σηματοδότησε την αρχή μιας συστηματικής και βαθιάς πολιτιστικής μεταμόρφωσης. Ο Γουίλιαμς παρατηρεί ότι ακόμη και ο όρος “Βρετανική Εισβολή” από μόνος του ήταν αποκαλυπτικός—μια στρατιωτική μεταφορά για κάτι που φαινόταν να είναι ένα πολιτιστικό φαινόμενο, ίσως το Τάβιστοκ να μεταδίδει την επιχείρησή του σε κοινή θέα.

Αυτό που φαινόταν σαν παιχνιδιάρικη γλώσσα μάρκετινγκ στην πραγματικότητα περιέγραφε μια προσεκτικά οργανωμένη διείσδυση στην αμερικανική νεανική κουλτούρα. Μέσα από εκατοντάδες ώρες προσεκτικά τεκμηριωμένης έρευνας, ο Γουίλιαμς χτίζει μια αδιάσειστη περίπτωση ότι οι Beatles υπηρέτησαν ως το ακρογωνιαίο λίθο μιας ευρύτερης ατζέντας που χρησιμοποίησε άλμπουμ όπως το Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band και το Their Satanic Majesties Request των Rolling Stones για να κατευθύνει συνειδητά την νεανική κουλτούρα μακριά από τις παραδοσιακές αξίες και τις οικογενειακές δομές. Αυτό που σήμερα φαίνεται ήπιο αντιπροσώπευε μια υπολογισμένη επίθεση στα κοινωνικά πρότυπα, ξεκινώντας μια πολιτιστική μεταμόρφωση που θα επιταχυνόταν τα επόμενα χρόνια.

Η έρευνα του Γουίλιαμς προχωρά παραπέρα, παρουσιάζοντας πειστικά στοιχεία ότι οι Beatles ήταν ουσιαστικά το πρώτο σύγχρονο «αγόρι συγκρότημα»—η εικόνα τους είχε προσεκτικά διαμορφωθεί, ενώ η μουσική τους γράφτηκε και εκτελέστηκε κυρίως από άλλους. Αυτή η αποκάλυψη αλλάζει την κατανόησή μας για την Βρετανική Εισβολή: αυτό που φαινόταν να είναι ένα οργανικό πολιτιστικό φαινόμενο, στην πραγματικότητα ήταν μια προσεκτικά οργανωμένη επιχείρηση, με επαγγελματίες μουσικούς και συνθέτες πίσω από τη σκηνή, ενώ οι Beatles χρησίμευαν ως ελκυστικοί μπροστάρηδες για το τεράστιο κοινωνικό μηχανισμό.

Ως λάτρης της μουσικής και αφοσιωμένος φαν των Beatles, η αντιμετώπιση αυτών των στοιχείων αρχικά φάνηκε σαν βλασφημία. Παρ’ όλα αυτά, το μοτίβο γίνεται αδιαμφισβήτητο μόλις το δεις. Ενώ η συζήτηση συνεχίζεται για συγκεκριμένες λεπτομέρειες, όπως η υποτιθέμενη εμπλοκή του Θεόδωρου Αντόρνο της Σχολής της Φρανκφούρτης στη σύνθεση τραγουδιών των Beatles—μια αξίωση που έχει ένθερμους υποστηρικτές και επικριτές—αυτό που είναι σαφές είναι ότι η επιχείρηση φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της μεθοδολογίας κοινωνικής μηχανικής του Τάβιστοκ.

Η συνειδητή δημιουργία μιας διπλωματικής διάστασης “καλών αγοριών/κακών αγοριών” (Beatles/Rolling Stones) προσέφερε ελεγχόμενες επιλογές και επέτρεψε «και στις δύο πλευρές» να προωθήσουν τις ίδιες πολιτιστικές αλλαγές. Ο Άντριου Λουγκ Όλνταμ καλλιέργησε επιδέξια την εικόνα των Stones ως “κακών παιδιών”, χρησιμοποιώντας τεχνικές δημόσιων σχέσεων που θύμιζαν τις μεθόδους του Έντουαρντ Μπερνέις (του «πατέρα των δημόσιων σχέσεων», που υπήρξε πρωτοπόρος στη μαζική ψυχολογική χειραγώγηση)—δημιουργώντας επιθυμία μέσω ψυχολογικής διορατικότητας και κατασκευάζοντας την πολιτιστική επανάσταση ως εμπορεύσιμο προϊόν.

Όπως ο ίδιος ο Όλνταμ αναγνώρισε στην αυτοβιογραφία του, δεν πωλούσε απλώς μουσική, αλλά «επανάσταση, αναρχία και σεξουαλική έλξη σε ένα καλοστημένο πακέτο»—δημιουργώντας σκόπιμα έναν μύθο για τον οποίο οι άνθρωποι θα αγόραζαν. Η εκλεπτυσμένη κατανόηση του πολιτιστικού branding και της μαζικής ψυχολογίας από μέρους του αντικατοπτρίζει τις ευρύτερες μεθόδους επιρροής που διαμόρφωναν τα μέσα ενημέρωσης και τη δημόσια γνώμη κατά τη διάρκεια της εποχής.

Πίσω από την επαναστατική προσωπικότητα του Μικ Τζάγκερ κρυβόταν μια εκπαίδευση στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, υποδεικνύοντας έναν «insider» με βαθύτερη κατανόηση των συστημάτων εξουσίας που βρίσκονταν σε λειτουργία. Αυτή η επιμελημένη ανάπτυξη εικόνας επεκτάθηκε στον κύκλο των ερμηνευτών—ιδιαίτερα στη φίλη του Τζάγκερ, Μαριάν Φέιθφουλ, η οποία ήταν και η ίδια επιτυχημένη τραγουδίστρια και κοινωνική προσωπικότητα, και του οποίου ο πατέρας ήταν αξιωματικός της MI6 και είχε ανακρίνει τον Χάινριχ Χίμλερ, ενώ ο παππούς της από τη μητέρα της είχε καταγωγή από τη δυναστεία των Αψβούργων. Τα οικονομικά των Rolling Stones διαχειριζόταν ο Πρίγκιπας Ρούπερτ Λόβενσταϊν, ένας Βαυαρός αριστοκράτης και ιδιωτικός τραπεζίτης, της οποίας η ευγενής καταγωγή και οι χρηματοοικονομικοί κύκλοι αλληλεπικαλύπτονταν με τη δυναστεία των Ρότσιλντ—ένα ακόμη παράδειγμα των φιγούρων του κατεστημένου πίσω από φαινομενικά αντιεξουσιαστικές κινήσεις.

Ακόμη και η δισκογραφική εταιρεία ίδια ακολουθούσε το μοτίβο: η EMI (Electric and Musical Industries), η οποία υπέγραψε τους Beatles και τους Rolling Stones, ξεκίνησε ως μια στρατιωτική εταιρεία ηλεκτρονικών. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η έρευνα και η ανάπτυξη της EMI συνέβαλε σημαντικά στο πρόγραμμα ραντάρ της Βρετανίας και σε άλλες στρατιωτικές τεχνολογίες. Αυτή η συγχώνευση στρατιωτικών-βιομηχανικών συμφερόντων με την πολιτιστική παραγωγή δεν ήταν σύμπτωση—η τεχνική εξειδίκευση της EMI στην ηλεκτρονική και τις επικοινωνίες θα αποδεικνυόταν πολύτιμη τόσο στον πόλεμο όσο και στη μαζική διανομή πολιτιστικού περιεχομένου.

Αυτά τα προσεκτικά οργανωμένα βρετανικά πειράματα ελέγχου της κουλτούρας θα έβρισκαν σύντομα το τέλειο εργαστήριό τους στην Αμερική, όπου μια απίθανη σύγκλιση θα ανασχημάτιζε την νεανική κουλτούρα και την οικογενειακή μονάδα για πάντα. Η Βρετανία είχε πρωτοπορήσει σε αυτές τις μεθόδους πολιτιστικής ορχηστρωσίας μέσω της μουσικής, ενσωματώνοντας σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες στην Βρετανική Εισβολή, αλλά η Αμερική θα τελειοποιούσε και θα κλιμάκωνε αυτές τις τεχνικές σε αξεπέραστα επίπεδα.

Το Εργαστήριο του Λόρελ Κάνιον

Στους λόφους πάνω από το Χόλιγουντ, μεταξύ 1965 και 1975, όπως πρώτος κατέγραψε ο δημοσιογράφος Ντέιβ Μαγκόουαν, εμφανίστηκε ένα εξαιρετικό φαινόμενο: η ανατολή μιας νέας μουσικής σκηνής με επίκεντρο το Λόρελ Κάνιον, όπου μια απίθανη συγκέντρωση στρατιωτικών και μυστικών υπηρεσιών συνδέσεων οικογενειών συγκλόνισε για να ανασχηματίσει την αμερικανική νεανική κουλτούρα. Αυτή η σύγκλιση δεν ήταν ατύχημα—καθώς η αντιπολεμική συναισθηματική τάση ενδυναμώθηκε στους ακαδημαϊκούς κύκλους, αυτός ο στρατιωτικο-κατασκοπευτικός κόμβος βοήθησε να ανακατευθυνθεί η δυνητική αντίσταση σε μια κουλτούρα αντάρτικης αντίστασης με ναρκωτικά που επικεντρωνόταν στο «drop out» αντί για οργανωμένη αντίσταση στον πόλεμο.

Οι στρατιωτικές και κατασκοπευτικές συνδέσεις μέσα στο Λόρελ Κάνιον ήταν εντυπωσιακές.

  • Ο πατέρας του Τζιμ Μόρισον διοικούσε τον στόλο κατά την κρίση του Κόλπου του Τόνκιν, που προκάλεσε τον Πόλεμο του Βιετνάμ.
  • Ο πατέρας του Φρανκ Ζάππα ήταν ειδικός σε χημικό πόλεμο στο Edgewood Arsenal, ένα κεντρικό σημείο έρευνας για ανθρώπινα πειράματα.
  • Ο Ντέιβιντ Κρόσμπι, απόγονος των οικογενειών των Βαν Κόρτλαντ και Βαν Ρένσλερ—αμερικανικής βασιλικής καταγωγής—καταγόταν από μια δυναστεία πολιτικής εξουσίας που περιλάμβανε γερουσιαστές, δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου και στρατηγούς της Επανάστασης.
  • Ο Τζέιμς Τέιλορ, απόγονος των αποίκων της Μασαχουσέτης, μεγάλωσε σε μια οικογένεια που είχε διαμορφωθεί από την ακαδημαϊκή και στρατιωτική υπηρεσία, περιλαμβάνοντας τον ρόλο του πατέρα του στην Επιχείρηση Deep Freeze στην Ανταρκτική.
  • Η Σάρον Τέιτ, κόρη του αξιωματικού κατασκοπείας του Στρατού, Λοχαγού Πολ Τέιτ, κινήθηκε σε αυτούς τους κύκλους πριν από τον θάνατό της.
  • Ο Ντένις Χόπερ, του οποίου ο πατέρας ήταν στο OSS, σκηνοθέτησε το Easy Rider και πρωταγωνίστησε σε αυτό μαζί με τον Πήτερ Φόντα, συσκευάζοντας την αντάρτικη επανάσταση της αντίκουλτουρας για την κυρίαρχη κατανάλωση.

Η μεταμόρφωση ήταν συστηματική—από την μεταπολεμική αισιοδοξία και την ενότητα που ενσωματώνονταν στο New Frontier του JFK, μέχρι τον υπολογισμένο κατακερματισμό που ακολούθησε τη δολοφονία του. Αυτό το κοινό δημόσιο τραύμα, άριστα προσαρμοσμένο στις μεθόδους κοινωνικής μηχανικής του Τάβιστοκ μέσω ψυχολογικού σοκ, σηματοδότησε το τέλος του γνήσιου αισιοδοξίας.

Οι Μπόμερς, που μεγάλωσαν με πρωτοφανή ευημερία και ενέπνευσαν από το όραμα του Κένεντι για ένα Νέο Σύνορο, είδαν τη δυνατότητά τους για αυθεντική κοινωνική και πολιτική μεταμόρφωση να επαναπροσανατολίζεται σε προσεκτικά καλλιεργημένες πολιτιστικές κινήσεις που θα διαμόρφωναν τις επόμενες γενιές. Αυτές οι διαρκείς συνδέσεις μεταξύ στρατιωτικών-κατασκοπευτικών προσώπων και ηγετών της αντίκουλτουρας—από τον ναύαρχο πατέρα του Μόρισον μέχρι τον ειδικό σε χημικό πόλεμο πατέρα του Ζάππα και την πολιτική δυναστεία του Κρόσμπι—αποκαλύπτουν ένα σαφές μοτίβο: τη συστηματική εκμετάλλευση της νεανικής κουλτούρας από τις εξουσίες του κατεστημένου.

Η χρονική σύμπτωση της ανάδυσης του Λόρελ Κάνιον ως κέντρου της αντίκουλτουρας με τα χρόνια κορύφωσης του προγράμματος ελέγχου του μυαλού MK-Ultra της CIA δεν ήταν σύμπτωση. Οι ίδιες οργανώσεις που πειραματίζονταν με τον έλεγχο της συνείδησης μέσω χημικών μεθόδων, όπως το LSD, εμβάθυναν ταυτόχρονα στις πολιτιστικές προγραμματικές προσπάθειες. Η σύγκλιση αυτών των στρατηγικών στο Λόρελ Κάνιον έθεσε τα θεμέλια για αυτό που θα γινόταν σύντομα η πλήρης συγχώνευση της μουσικής με τις ψυχεδελικές ουσίες—μια υπολογισμένη προσπάθεια να ανασταλεί η οργανικά αναδυόμενη πολιτική αντίσταση, διοχετεύοντάς την σε μια κίνηση που εστιάζει στην προσωπική υπέρβαση, αντί για αποτελεσματική συλλογική δράση.

Προγραμματισμός της «επανάστασης»

Αξιοποιώντας τα ψυχολογικά και πολιτισμικά θεμέλια που είχαν τεθεί στο Laurel Canyon, ο συνδυασμός μουσικής και ψυχεδελικών ουσιών αποτέλεσε την κορύφωση της χειραγώγησης της συνείδησης. Αυτή η φάση του μαζικού πολιτισμικού προγραμματισμού κατεύθυνε στρατηγικά την αυθεντική πολιτική αντίσταση σε τεχνητά διαχειριζόμενα πολιτιστικά κανάλια, απομακρύνοντας τη δυσαρέσκεια από οργανωμένα κινήματα και οδηγώντας τη σε κατακερματισμένα, ναρκωτικά-επηρεασμένα καταφύγια.

Ακόμα και οι Grateful Dead, η χαρακτηριστική ενσάρκωση της αντεκουλτούρας της Καλιφόρνιας, οι οποίοι καλλιέργησαν ένα πιστό κοινό που καθόρισε την αναζήτηση μιας γενιάς για κοινότητα και νόημα, ήταν στενά συνδεδεμένοι με μηχανισμούς κοινωνικού ελέγχου. Ο μάνατζέρ τους, Άλαν Τριστ, δεν ήταν μόνο γιος του ιδρυτή του Tavistock, Έρικ Τριστ, αλλά ήταν παρών στο καθοριστικό αυτοκινητιστικό ατύχημα που σκότωσε τον παιδικό φίλο του Τζέρι Γκάρσια, Πολ Σπίγκελ — μία τραγωδία που έθεσε τον Γκάρσια στο δρόμο της δημιουργίας του συγκροτήματος.

Η στρατιωτική σύνδεση του Γκάρσια προσθέτει ένα ακόμη στρώμα μυστηρίου: μετά την κλοπή του αυτοκινήτου της μητέρας του το 1960, του προσφέρθηκε η επιλογή ανάμεσα στη φυλακή ή στην στρατιωτική θητεία. Παρά τις επανειλημμένες απουσίες του από το Fort Ord και το Presidio του Σαν Φρανσίσκο, ο Γκάρσια έλαβε μόνο μια γενική αποστρατεία — ένα ασυνήθιστα επιεικές αποτέλεσμα που εγείρει ερωτήματα για πιθανές επίσημες συνδέσεις. Εν τω μεταξύ, ο στιχουργός του συγκροτήματος, Ρόμπερτ Χάντερ, συμμετείχε σε κυβερνητικά χρηματοδοτούμενα πειράματα με LSD, τα οποία σχετίζονταν με τη ευρύτερη ψυχεδελική έρευνα της εποχής. Λειτουργώντας ως το συγκρότημα του CIA-συνδεδεμένου Merry Pranksters, οι Grateful Dead έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην καθοδήγηση των αντιπολεμικών αισθημάτων προς τον ψυχεδελικό αποτραβηγμό, ευθυγραμμίζοντας την αντεκουλτούρα με τις κυβερνητικές ατζέντες με τρόπους που αξίζουν πιο βαθιά εξέταση.

Αυτή η ευθυγράμμιση των συμφερόντων της αντεκουλτούρας και της εξουσίας αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική. Καθώς τα αντιπολεμικά αισθήματα ενισχύονταν στις ακαδημαϊκές σφαίρες — όπου η αυθεντική αντίσταση θα μπορούσε να απειλήσει τη δομική εξουσία — η εμφάνιση του κινήματος των χίπηδων ανακατεύθυνε την αντίθεση σε μια νεανική αντεκουλτούρα γεμάτη ναρκωτικά και επικεντρωμένη στην αποδυνάμωση αντί για οργανωμένη αντίσταση. Καθώς η πολεμική μηχανή κλιμάκωνε τις επιχειρήσεις στο Βιετνάμ, οι νέοι Αμερικανοί κατευθύνονταν προς την πολιτισμική διάλυση — μια τέλεια φόρμουλα για την εξουδετέρωση ουσιαστικών κινημάτων ειρήνης. Το ίδιο στρατιωτικό-πληροφοριακό σύμπλεγμα που έσπρωχνε τον πόλεμο, ταυτόχρονα διαμόρφωνε τον πολιτισμό που θα εμπόδιζε την αποτελεσματική αντίσταση σε αυτόν.

Ο ρόλος του Τίμοθι Λήρι σε αυτή τη μεταμόρφωση ήταν καθοριστικός. Πριν γίνει η πιο επιδραστική φωνή του ψυχεδελικού κινήματος, είχε υπάρξει σπουδαστής στη Στρατιωτική Ακαδημία του West Point και αργότερα υπηρέτησε ως πληροφοριοδότης του FBI. Η υποστήριξή του για τα ψυχεδελικά ήρθε παράλληλα με την εξερεύνηση του LSD από την CIA κατά την περίοδο του MK-Ultra. Ο Τζον Λένον αργότερα αναφέρθηκε σε αυτή τη σύγκλιση με πικρό σαρκασμό: «Πρέπει πάντα να θυμόμαστε να ευχαριστούμε την CIA και τον Στρατό για το LSD. Αυτό είναι που οι άνθρωποι ξεχνούν… Δημιούργησαν το LSD για να ελέγξουν τους ανθρώπους και αυτό που κατάφεραν ήταν να μας δώσουν ελευθερία». Αυτή η φαινομενική αποτυχία του προγράμματος έκρυβε μια βαθύτερη επιτυχία — την αποδόμηση της πιθανής αντίστασης μέσω της προώθησης της χημικής αποσύνδεσης.

Με το να διαδώσει το σύνθημα «Άναψε, συντονίσου, αποσύρσου», ο Λήρι προώθησε αυτή την ατζέντα. Αυτή η ανακατεύθυνση όχι μόνο κατακερμάτισε την αντίσταση των νέων, αλλά αποδυνάμωσε τους δεσμούς τους με παραδοσιακά υποστηρικτικά συστήματα, όπως οι οικογένειες και οι κοινότητες — ακριβώς τον τύπο κοινωνικής απομόνωσης που θα έκανε ευκολότερο τον μελλοντικό έλεγχο.

Η επικαλυπτόμενη σύνδεση της έρευνας του LSD που χρηματοδοτούνταν από την κυβέρνηση και της αναδυόμενης μουσικής σκηνής δεν ήταν καθόλου συμπτωματική. Ενώ το MK-Ultra εξερευνούσε χημικά μέσα ελέγχου της συνείδησης, η μουσική βιομηχανία ταυτόχρονα τελειοποιούσε πολιτισμικές μεθόδους — με συγκροτήματα όπως οι Grateful Dead να γεφυρώνουν αυτούς τους δύο κόσμους μέσω των σχέσεών τους με τα κυβερνητικά χρηματοδοτούμενα πειράματα με LSD και την ταχέως αναπτυσσόμενη αντεκουλτούρα.

Ανακατεύθυνση της αντίστασης

Τα μοτίβα των κυβερνητικών συνδέσεων με μουσικά κινήματα δεν περιορίζονταν στην ψυχεδελική εποχή. Καθώς η δημοφιλής μουσική εξελισσόταν μέσα από νέες μουσικές φόρμες και δεκαετίες, οι ίδιες θεμελιώδεις σχέσεις συνεχίζονταν ανάμεσα στην εξουσία του κατεστημένου και την πολιτιστική επιρροή.

Στη σκηνή του hardcore punk, φιγούρες όπως ο Ιαν Μακέι (Minor Threat, Fugazi), του οποίου ο πατέρας ήταν μέλος της Ανταποκριτικής Συνοδείας του Λευκού Οίκου και παρών στη δολοφονία του JFK, θα γινόταν με ειρωνεία μία από τις πιο ανεξάρτητες φιγούρες στη μουσική, προωθώντας την DIY (Κάντο Μόνος Σου) ηθική μέσω της δικής του δισκογραφικής εταιρείας, Dischord Records. Η αυτόνομη προσέγγισή του φαινόταν να αντιτίθεται στο σύστημα, όμως οι συνδέσεις του με το κατεστημένο αναδεικνύουν ένα ευρύτερο μοτίβο. Ακόμα και στο alternative rock, ο πατέρας του Ντέιβ Γκροχλ, υπηρέτησε ως ειδικός βοηθός του Γερουσιαστή Ρόμπερτ Τάφτ Τζούνιορ κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ρήγκαν. Η Μαδόννα, που έγινε η καθοριστική ποπ σταρ της δεκαετίας του 1980, ήταν κόρη του Τόνι Τσικόνι, ενός μηχανικού που δούλευε σε στρατιωτικά έργα για τις Chrysler Defense και General Dynamics Land Systems.

Το γεγονός ότι οι γονείς αυτών των καλλιτεχνών ήταν εμπλεγμένοι σε κυβερνητικές, αμυντικές ή πληροφοριακές δουλειές δεν υποδηλώνει κατ’ ανάγκη αδικοπραγία από μέρους τους· ωστόσο, αυτά τα παραδείγματα αντιπροσωπεύουν μόνο μια μικρή γεύση των τεκμηριωμένων συνδέσεων μεταξύ φιγούρων της αντεκουλτούρας και των δομών εξουσίας. Το μοτίβο εκτείνεται σε δεκαετίες και μουσικά είδη, με εκατοντάδες παρόμοιες περιπτώσεις που υποδεικνύουν όχι τυχαία σύμπτωση αλλά συστηματικό σχεδιασμό — από μουσικούς τζαζ υποστηριζόμενους από τραπεζικές οικογένειες μέχρι ροκάδες του πανκ με κυβερνητικές συνδέσεις και ποπ σταρ από οικογένειες της αμυντικής βιομηχανίας. Αυτοί οι διαρκείς δεσμοί εγείρουν θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στην εξουσία της κυρίαρχης τάξης και την πολιτιστική επιρροή.

Ίσως καμία οικογένεια να εκφράζει καλύτερα τη σκόπιμη συγχώνευση των πληροφοριακών επιχειρήσεων και της πολιτιστικής παραγωγής από την οικογένεια Κόπλαντ. Ο Μάιλς Κόπλαντ Τζούνιορ, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία της CIA και οργάνωσε πραξικοπήματα στη Μέση Ανατολή, περιγράφει τις ψυχολογικές στρατηγικές πίσω από αυτή τη σύνθεση στο βιβλίο του The Game of Nations. Σε αυτό το αποκαλυπτικό κείμενο, ο Κόπλαντ αποσαφήνισε τη μεθοδολογία χειραγώγησης που θα διαμόρφωνε τόσο τις πληροφοριακές επιχειρήσεις όσο και την ποπ κουλτούρα: «Στον κόσμο των μυστικών επιχειρήσεων, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Το κλειδί δεν είναι μόνο ο έλεγχος των ενεργειών, αλλά ο έλεγχος της αντίληψης των ενεργειών».

Ο γιος του, Μάιλς Κόπλαντ ΙΙΙ, έγινε σημαντική φιγούρα στη μουσική βιομηχανία, διαχειριζόμενος επιδραστικά συγκροτήματα όπως οι The Police (με τον αδερφό του Στιούαρτ ως ντράμερ) και ιδρύοντας τη δισκογραφική I.R.S. Records. Μέσω της I.R.S., ο Κόπλαντ διαμόρφωσε την κυρίαρχη εμφάνιση της εναλλακτικής μουσικής, διαχειριζόμενος συγκροτήματα όπως οι R.E.M., με επικεφαλής τον Μάικλ Στίπ, έναν ακόμα “στρατιωτικό” καλλιτέχνη. Οι Κόπλαντ αποτελούν έναν κρίσιμο κρίκο ανάμεσα σε μυστικές επιχειρήσεις και πολιτιστική παραγωγή, δείχνοντας πώς οι μεθοδολογίες της πληροφοριακής στρατηγικής εξελίχθηκαν από άμεση παρέμβαση σε πιο υπο subtle influence μέσω της ψυχαγωγίας.

Αυτό το μοτίβο πολιτιστικής μηχανικής ακολουθεί ιστορικά συνεπείς αρχές. Οι καλλιτέχνες και τα κινήματα που ευθυγραμμίζονται με τις πληροφοριακές στόχους, απολαμβάνουν υπερβολική προώθηση, ενώ η γνήσια αντίσταση αντιμετωπίζει καταστολή ή εξάλειψη. Οι τραγικές καταλήξεις φιγούρων όπως ο Φιλ Όχς και ο Τζον Λένον, οι οποίοι βρίσκονταν υπό καταγεγραμμένη επιτήρηση από το FBI για τις άμεσες προκλήσεις τους στην κρατική εξουσία, έρχονται σε έντονη αντίθεση με τις πορείες των καλλιτεχνών που παρουσίασαν την αντίσταση μέσα σε πιο συμβατά όρια.

Κατασκευή φύλων

Ενώ η μουσική αποδείχθηκε το τέλειο εργαστήριο για τη δοκιμή ελέγχου της μαζικής συνείδησης, αυτές οι μέθοδοι σύντομα επεκτάθηκαν πολύ πέρα από την ψυχαγωγία. Πουθενά δεν ήταν πιο εμφανές αυτό από την σκόπιμη αναδιαμόρφωση των ρόλων των φύλων και των οικογενειακών δομών, με στόχο τη μετατροπή των προσωπικών πτυχών της ανθρώπινης ταυτότητας και των σχέσεων.

Η στρατηγική διαμόρφωση των φεμινιστικών αφηγήσεων αναδείχθηκε ως ένα ιδιαίτερα ισχυρό παράδειγμα, με τις μυστικές υπηρεσίες να διαμορφώνουν ενεργά την πολιτική των φύλων μέσω των ΜΜΕ και οργανωμένων ακτιβιστικών κινημάτων. Η Γκλόρια Στάινεμ, η οποία παραδέχθηκε ότι συνεργάστηκε με οργανώσεις χρηματοδοτούμενες από την CIA, όπως η Independent Research Service, τη δεκαετία του 1950 και του 1960, αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της διασταύρωσης. Το περιοδικό της Ms. Magazine, που κυκλοφόρησε το 1972, συνέθετε τα φεμινιστικά ιδανικά με προσεκτικά επιλεγμένα μηνύματα, ενώ η Στάινεμ παραδέχθηκε αργότερα ότι συμμετείχε σε εκδηλώσεις χρηματοδοτούμενες από την CIA με στόχο να επηρεάσει τα φεμινιστικά κινήματα κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Η ανοιχτή παραδοχή του Νίκολας Ροκφέλερ προς τον φίλο του Άαρον Ρούσο υπογράμμισε πώς η απελευθέρωση των γυναικών χρηματοδοτήθηκε στρατηγικά για να επεκτείνει τον έλεγχο του κράτους και των εταιρειών—διπλασιάζοντας τη φορολογική βάση μέσω της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, αποδυναμώνοντας τους οικογενειακούς δεσμούς μέσω της αύξησης των ποσοστών διαζυγίων, και αυξάνοντας την επιρροή του κράτους πάνω στα παιδιά μέσω κρατικών υπηρεσιών φροντίδας παιδιών.

Κατά την ίδια περίοδο, επιδραστικά τηλεοπτικά προγράμματα όπως το That Girl και το The Mary Tyler Moore Show βοήθησαν να κανονικοποιηθούν αυτές ακριβώς οι αλλαγές, καθιστώντας τον τύπο της ανεξάρτητης, καριερίστα γυναίκας δημοφιλή, με τρόπους που ευθυγραμμίζονταν εμφανώς με τα συστημικά συμφέροντα.

Αυτή η μεταμόρφωση ήταν συστηματική. Τα γυναικεία περιοδικά μετατοπίστηκαν από κυρίως οικιακό περιεχόμενο σε όλο και πιο επαγγελματικά προσανατολισμένα μηνύματα. Η δραματική εξέλιξη του Cosmopolitan υπό τη διεύθυνση της Χέλεν Γκέρλι Μπράουν τη δεκαετία του 1960 αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της μεταμόρφωσης, κανονικοποιώντας όχι μόνο τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και προωθώντας τη σεξουαλική απελευθέρωση εκτός των παραδοσιακών γάμων—μια διπλή ατζέντα που ταίριαζε απόλυτα με τα εταιρικά συμφέροντα στην επέκταση τόσο του εργατικού δυναμικού όσο και της καταναλωτικής βάσης.

Αυτή η σκόπιμη διαμόρφωση των φεμινιστικών κινημάτων συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με το Ινστιτούτο Tavistock να συνεχίζει να διαμορφώνει τις σύγχρονες αφηγήσεις. Από τη μετατόπιση των γυναικείων περιοδικών προς επαγγελματικά μηνύματα τη δεκαετία του 1960 έως την ασταμάτητη προώθηση των εξελισσόμενων αφηγήσεων φύλου σήμερα, αυτά τα κινήματα ευθυγραμμίζονται συνεχώς με τα στρατηγικά καθοδηγούμενα συμφέροντα.

Εμπορευματοποίηση της αντίστασης

Οι τεχνικές που τελειοποιήθηκαν στο Laurel Canyon για τη μετατροπή της αυθεντικής αντίστασης σε κερδοφόρα πολιτιστικά προϊόντα εξελίχθηκαν σε ολοένα και πιο σύνθετα πλαίσια ελέγχου. Από το πρωτοποριακό έργο των Grateful Dead στην κουλτούρα των φεστιβάλ έως τα σύγχρονα εταιρικά μουσικά φεστιβάλ όπως το Coachella, οι αυθεντικοί χώροι αντεκουλτούρας θα μετατρεπόταν συστηματικά σε εμπορικές επιχειρήσεις.

Μέχρι τη δεκαετία του 1990, αυτές οι μέθοδοι είχαν εξελιχθεί σε συστηματική εκμετάλλευση της αυθεντικής αντίστασης. Ενώ οι Boomers βίωναν τη μετάβαση από τον αισιοδοξία στην απογοήτευση, η Generation X αντιμετώπισε έναν πιο εξελιγμένο μηχανισμό που εμπορευματοποιούσε την ίδια την αποξένωση. Η πορεία του Κερτ Κομπέιν από αυθεντική φωνή της γενεαλογικής δυσαρέσκειας σε εμπορικό προϊόν του MTV έδειξε πώς είχε εξελιχθεί ο μηχανισμός επιρροής—όχι πια απλώς ανακατευθύνοντας την αντίσταση, αλλά μετατρέποντάς την σε κερδοφόρα πολιτιστικά προϊόντα.

Αυτή η εμπορευματοποίηση ξεπερνούσε τη μουσική—εμπορικά σήματα όπως η Nike μετέτρεψαν την αντικαθεστωτική κουλτούρα του δρόμου σε παγκόσμιες καμπάνιες μάρκετινγκ μέσω προσωπικοτήτων όπως ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ. Η «εναλλακτική» κουλτούρα της εποχής έγινε τόσο πλήρως εμπορευματοποιημένη που οι λιανοπωλητές εμπορικών κέντρων όπως η Hot Topic εμφανίστηκαν για να πουλήσουν προκατασκευασμένη «αντίσταση» στους προαστιακούς εφήβους, μετατρέποντας τα αντεκουλτουρικά σύμβολα σε τυποποιημένα προϊόντα λιανικής.

Η πλήρης κατάληψη των υπόγειων μουσικών σκηνών δείχνει πόσο καλά τελειοποιήθηκε η πολιτιστική χειραγώγηση από τη δομή της εξουσίας. Όπως οι μυστικές υπηρεσίες είχαν ανακατευθύνει την αντεκουλτούρα της δεκαετίας του 1960, οι εταιρείες ανέπτυξαν προχωρημένες μεθόδους για να συλλάβουν και να εμπορευματοποιήσουν την αυθεντική δυσαρέσκεια.

Η περιοδεία Vans Warped Tour μετέτρεψε το punk rock—μια αυθεντική έκφραση της νεανικής εξέγερσης—σε μια περιοδεύουσα πλατφόρμα εταιρικού μάρκετινγκ, με σπόνσορες για τις σκηνές και επώνυμα προϊόντα. Το πρόγραμμα μουσικής ακαδημίας της Red Bull προχώρησε ακόμη περισσότερο, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα πρώιμο σύστημα προειδοποίησης για πιθανές πολιτιστικές αναταραχές. Εντοπίζοντας νωρίς τις αναδυόμενες υπόγειες μουσικές σκηνές και καλλιτέχνες, μπορούσαν να ανακατευθύνουν την αυθεντική πολιτιστική έκφραση σε εμπορικά κανάλια πριν αυτή αναπτύξει πραγματικό επαναστατικό δυναμικό.

Ακόμα και οι πιο σφοδρά ανεξάρτητες σκηνές αποδείχθηκαν ευάλωτες σε αυτό το σύστημα. Μεγάλες δισκογραφικές δημιούργησαν ψεύτικες ανεξάρτητες ετικέτες για να διατηρήσουν την υπόγεια αξιοπιστία τους, ενώ παράλληλα ελέγχονταν η διανομή. Εταιρείες καπνού στοχεύαν ειδικά σε υπόγεια κλαμπ και rave, κατανοώντας ότι η υποκουλτούρα μπορούσε να μετατραπεί σε μερίδιο αγοράς. Το μοτίβο που καθιερώθηκε στο Laurel Canyon—η μετατροπή της αυθεντικής αντίστασης σε κερδοφόρα προϊόντα—είχε εξελιχθεί σε μια επιστήμη της πολιτιστικής κατάληψης.

Ακριβώς όπως οι κυβερνητικές συνδέσεις των Grateful Dead βοήθησαν στη δημιουργία προτύπων για ελεγχόμενους πολιτιστικούς χώρους, τα σύγχρονα μουσικά φεστιβάλ λειτουργούν ως σημεία συλλογής δεδομένων και εργαστήρια συμπεριφοράς. Η εξέλιξη από τα Acid Tests στις αλγοριθμικά επιμελημένες σειρές φεστιβάλ δείχνει πόσο βαθιά έχει ψηφιοποιηθεί το πλαίσιο της επιρροής.

Η μηχανή των διασημοτήτων

Η προσέγγιση που τελειοποιήθηκε μέσω της Γκλόρια Στάινεμ—κανάλιζοντας αυθεντικά κοινωνικά κινήματα μέσω προσεκτικά διαχειριζόμενων εκπροσώπων—θα εξελιχθεί στο σημερινό, προσεκτικά κατασκευασμένο μοντέλο διάσημου ακτιβισμού.

Αυτή η αλγοριθμική διαχείριση επεκτείνεται πέρα από το περιεχόμενο και στο ταλέντο το ίδιο, με τις πλατφόρμες να καθορίζουν όλο και περισσότερο όχι μόνο τι πετυχαίνει, αλλά και ποιες φωνές αναδεικνύονται σε εξέχουσες. Η στρατηγική τοποθέτηση των διάσημων ακτιβιστών αποδεικνύει πόσο βαθιά τα θεσμικά συμφέροντα έχουν διεισδύσει στην ψυχαγωγία. Η συμμετοχή του Τζορτζ Κλούνεϊ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, συνεχίζοντας μια διαγενεακή οικογενειακή σύνδεση με την εξουσία που ξεκίνησε με τον πατέρα του, Νικ Κλούνεϊ, ο οποίος ήταν δημοσιογράφος κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αποτελεί παράδειγμα για το πώς αυτές οι συνδέσεις μεταξύ ψυχαγωγίας και κατεστημένου συχνά εκτείνονται σε γενιές.

Η εξέλιξη της Αντζελίνα Τζολί από επαναστάτρια του Χόλιγουντ σε Ειδική Απεσταλμένη του UNHCR δείχνει πώς η αντεκουλτουρική έλξη μπορεί να ανακατευθυνθεί προς κρατικούς στόχους. Ομοίως, η υποστήριξη του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο για το περιβάλλον—προωθούμενη μέσω των πλατφορμών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), ενώ διατηρεί έναν τρόπο ζωής με ιδιωτικά τζετ—δεικνύει πώς ακόμη και οι νόμιμες ανησυχίες διαμορφώνονται ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα ελίτ πλαίσια. Ομοίως, η συμπεριφορά του Σον Πεν με παρεμβάσεις σε μεγάλες κρίσεις—από τον τυφώνα Κατρίνα και την Αϊτή, στον Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας και πιο πρόσφατα στην Ουκρανία—θέτει ερωτήματα για την επιλεκτική πρόσβαση στις πλατφόρμες. Ενώ οι διάσημοι που ευθυγραμμίζονται με το κατεστημένο λαμβάνουν ατελείωτη προβολή, εκείνοι που αμφισβητούν τα επίσημα αφηγήματα συχνά βρίσκουν τους εαυτούς τους ταχύτατα περιθωριοποιημένους ή φιμωμένους.

Όπως και με την φεμινιστική οργάνωση που υποστηρίχθηκε από την CIA, ο σύγχρονος ακτιβισμός των διασημοτήτων ευθυγραμμίζεται συχνά εξαιρετικά με τους στόχους της κυρίαρχης τάξης. Ο δρόμος από την φιγούρα της αντεκουλτούρας στη φωνή του κατεστημένου έχει γίνει ένα επαναλαμβανόμενο πρότυπο.

Μάρκετινγκ της σύγχρονης κουλτούρας

Τα σύγχρονα αντίστοιχα των προγραμμάτων αντεκουλτούρας δείχνουν πόσο αποτελεσματικά παραμένουν αυτά τα συστήματα. Από τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας μέχρι τα πολυτελή οίκους μόδας, οι σημερινοί πολιτιστικοί μηχανικοί δημιουργούν αφηγήματα που ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της ελίτ υπό τον μανδύα της προόδου.

Αυτό το μοτίβο συντονισμένης κοινωνικής αναδιάρθρωσης εκτείνεται σε πολλές βιομηχανίες και πλατφόρμες. Ο ρόλος της βιομηχανίας μόδας έγινε εκφραστικός μέσω περιστατικών όπως η αμφιλεγόμενη καμπάνια της Balenciaga το 2022, η οποία παρουσίασε παιδιά με εικόνες δεσίματος. Ενώ η δημόσια οργή επικεντρώθηκε στην άμεση αμφισβήτηση, το περιστατικό αποκάλυψε πώς οι οίκοι μόδας πιέζουν ολοένα και περισσότερο αφηγήματα γύρω από το φύλο, τη σεξουαλικότητα και τις κοινωνικές νόρμες.

Ακριβώς όπως οι Rolling Stones και οι Beatles κανάλιζαν την επανάσταση σε αποδεκτές μορφές, οι σημερινοί πολιτιστικοί αρχιτέκτονες δημιουργούν προσεκτικά ρυθμισμένη αντίσταση. Τα θέματα αποξένωσης της Billie Eilish παρέχουν στη γενιά Z μια εμπορικά βιώσιμη διέξοδο για τη δυσαρέσκεια, ενώ η Lizzo, με την πρόκληση των παραδοσιακών προτύπων ομορφιάς, ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα των εταιρειών στην προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων, προϊόντων ευεξίας και καταναλωτικών αγαθών που απευθύνονται σε διάφορα κοινά. Ακόμα και οι πιο εμπορικά επιτυχημένοι καλλιτέχνες αντικατοπτρίζουν αυτές τις συνδέσεις με το κατεστημένο—οι οικογενειακοί δεσμοί της Taylor Swift με τραπεζικές δυναστείες, περιλαμβανομένου του ρόλου του παππού της στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα, δείχνουν πόσο βαθιά είναι ριζωμένες αυτές οι σχέσεις. Όπως έχει καταγράψει ο ερευνητής Mike Benz, τα εκπαιδευτικά υλικά του NATO αναγνωρίζουν τη Swift ως κεντρική φιγούρα για την ενίσχυση μηνυμάτων, αποκαλύπτοντας πώς λειτουργεί η γραφειοκρατική επιρροή στην ψηφιακή εποχή.

Όταν η υγεία γίνεται ιδεολογία

Η προώθηση ανθυγιεινών τρόπων ζωής εξυπηρετεί πολλαπλούς συστημικούς σκοπούς. Ένας πληθυσμός που εστιάζει στη «θετικότητα του σώματος», ενώ αντιμετωπίζει παχυσαρκία και χρόνιες ασθένειες, γίνεται πιο κερδοφόρος για τις φαρμακευτικές εταιρείες και πιο εξαρτημένος από τα θεσμικά συστήματα.

Αυτή η ατζέντα εκδηλώνεται στο πώς η ανθυγιεινότητα γιορτάζεται ως προοδευτική και περιεκτική. Οι εταιρικές καμπάνιες και τα ΜΜΕ απεικονίζουν τα παχύσαρκα σώματα και τους ανθυγιεινούς τρόπους ζωής ως ενδυναμωτικούς, κανονικοποιώντας συμπεριφορές που στις περισσότερες περιπτώσεις θα οδηγήσουν σε κακή μακροπρόθεσμη υγεία. Για παράδειγμα, το περιοδικό Cosmopolitan παρουσίασε το εξώφυλλο του Φεβρουαρίου 2021 με τον τίτλο «Αυτό είναι Υγιές!», συνοδευόμενο από εικόνες μη συμβατικών τύπων σώματος, ενώ η Nike παρουσίασε μανεκέν plus-size στα καταστήματά της, δημιουργώντας σημαντική αναταραχή στα ΜΜΕ. Αυτές οι ενέργειες γιορτάστηκαν ως ορόσημα περιεκτικότητας, εδραιώνοντας το κίνημα της «θετικότητας του σώματος» ως πολιτισμικό σημείο αναφοράς.

Ταυτόχρονα, η φυσική κατάσταση και η άσκηση παρουσιάζονται ολοένα και περισσότερο ως σύμβολα εξτρεμισμού. Άρθρα και σκέψεις συνδέουν την κουλτούρα της γυμναστικής και τη σωματική υγεία με επικίνδυνες ιδεολογίες, παρουσιάζοντας την προσωπική πειθαρχία ως δείκτη πολιτικής ριζοσπαστικοποίησης. Αυτός ο πασιφανώς παράλογος αφηγηματικός δρόμος αναστρέφει υποσυνείδητα την άσκηση, όχι ως ευημερία και προσωπική πειθαρχία, αλλά ως σύμβολο ακροδεξιού εξτρεμισμού.

Αυτή η σκόπιμη αντιστροφή αντικατοπτρίζει την δυστοπία του Όργουελ: η υγεία γίνεται επιβλαβής, ενώ η ανθυγιεινότητα γίνεται αρετή. Με την αναδιατύπωση της σωματικής ευημερίας και της αυτοβελτίωσης ως μορφές παρέκκλισης, αυτά τα αφηγήματα παραμορφώνουν τις κοινωνικές αξίες, ευθυγραμμίζοντάς τες με την αδιαφορία ως ηθικό ιδανικό.

Οι σπόροι αυτής της στροφής φυτεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, όταν οι δημόσιες πολιτικές υγείας αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό τις θεμελιώδεις πρακτικές ευημερίας. Αντί να προωθήσουν τον ήλιο, την άσκηση, τη σωστή διατροφή ή την απώλεια βάρους—παρά το ότι η παχυσαρκία ήταν ο υψηλότερος παράγοντας κινδύνου—τα επίσημα μηνύματα επικεντρώθηκαν στην απομόνωση, τη χρήση μάσκας και τη συμμόρφωση.

Στη μεταπανδημική εποχή, αυτά τα θέματα έχουν εξελιχθεί περαιτέρω, αναδιατυπώνοντας την προσωπική υγεία και την πειθαρχία όχι μόνο ως περιττά, αλλά και ως πολιτικά επικίνδυνα.

Η μεταχείριση της υγείας και της φυσικής κατάστασης αποκαλύπτει μια υπολογισμένη ατζέντα—η προώθηση ανθυγιεινών τρόπων ζωής και η δαιμονοποίηση της φυσικής πειθαρχίας εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό: τη δημιουργία ενός πιο εξαρτημένου και ελέγξιμου πληθυσμού. Αυτό δεν είναι αντίφαση αλλά σύγκλιση: και οι δύο προσεγγίσεις απομακρύνουν τους ανθρώπους από την αυτονομία και τους οδηγούν προς την εξάρτηση από τα θεσμικά συστήματα. Δεν πρόκειται για τυχαία αντίφαση αλλά για υπολογισμένη παραπλάνηση: ακριβώς όπως το Tavistock έμαθε να χρησιμοποιεί την ψυχολογική ευπάθεια για να αναδιαμορφώνει τη συνείδηση, οι σύγχρονες οργανώσεις χρησιμοποιούν αφηγήματα για την υγεία προκειμένου να δημιουργούν νέες μορφές κοινωνικού ελέγχου.

Αυτή η συστηματική αναδιάρθρωση της συνείδησης για την υγεία παράλληλα με μια ευρύτερη μεταμόρφωση: η αναδιατύπωση της ιθαγένειας και της εθνικής ταυτότητας. Όπως η σωματική φυσική κατάσταση αναδιατυπώθηκε ως εξτρεμισμός, έτσι και οι παραδοσιακές έννοιες του πατριωτισμού και της εθνικής υπερηφάνειας θα αναδομηθούν προσεκτικά για να εξυπηρετήσουν τις δομές εξουσίας. Η βιομηχανία ψυχαγωγίας, έχοντας τελειοποιήσει τις τεχνικές για την τροποποίηση των αφηγήσεων υγείας, θα χρησιμοποιήσει αυτές τις ίδιες μεθόδους για να αναμορφώσει την κατανόηση του κοινού για την πίστη και τον εθνικό σκοπό.

Διαμόρφωση του πατριωτισμού

Από τη βιομηχανία της γυμναστικής μέχρι το Χόλιγουντ, τα αφηγήματα δημιουργούνται για να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τα συστημικά ιδανικά, συχνά αντανακλώντας τακτικές που αναπτύχθηκαν αρχικά για την αναδιάρθρωση της κοινής γνώμης κατά την εποχή του απομονωτισμού, την οποία συζητήσαμε νωρίτερα. Ακριβώς όπως η εξαγορά εφημερίδων από τον J.P. Morgan το 1917 βοήθησε στο να παρουσιαστεί η απρόθυμη είσοδος της Αμερικής στους παγκόσμιους πολέμους ως ηθική επιταγή, έτσι και οι τηλεοπτικές σειρές, οι streaming εκπομπές και οι ταινίες διαμορφώνουν τις αντιλήψεις του κοινού για τις στρατιωτικές ενέργειες, εξωραΐζοντας την αναγκαιότητά τους και τον ηρωισμό τους.

Τα σύγχρονα blockbuster, όπως το Top Gun: Maverick, δείχνουν πώς τα στούντιο πρέπει να υποβάλλουν τα σενάρια στο Υπουργείο Άμυνας για έγκριση, με αλλαγές που επιβάλλονται από τον στρατό για την πρόσβαση σε απαραίτητο εξοπλισμό και τοποθεσίες γυρισμάτων. Η επιρροή του Πενταγώνου εκτείνεται βαθιά στο Marvel Cinematic Universe. Το Captain Marvel απαιτούσε εκτενείς αναθεωρήσεις του σεναρίου για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του στρατού, μετατρέποντας την πρωταγωνίστρια από πολιτικό πιλότο σε αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας. Παρόμοια στρατιωτική εποπτεία διαμόρφωσε το Iron Man, με το Πεντάγωνο να απαιτεί έγκριση του σεναρίου σε αντάλλαγμα για την πρόσβαση σε βάσεις και εξοπλισμό. Αυτά δεν είναι απλώς συμφωνίες τοποθέτησης προϊόντων — αντιπροσωπεύουν τον συστηματικό έλεγχο του αφηγήματος στην καρδιά της σύγχρονης ψυχαγωγίας. Άλλες ταινίες, όπως το Zero Dark Thirty και το Argoπαράχθηκαν σε άμεση συνεργασία με την CIA, προωθώντας αφηγήματα ευθυγραμμισμένα με τα στρατιωτικά συμφέροντα.

Η National Football League (NFL) παρέχει ένα ακόμη εντυπωσιακό παράδειγμα για το πώς οι αθλητικές ομοσπονδίες λειτουργούν ως προεκτάσεις του δικτύου ψυχαγωγίας, αξιοποιώντας συναισθηματικά αφηγήματα για να διαμορφώσουν τη δημόσια συναισθηματική στάση. Οι  
στρατιωτικές αεροδιαδρομέςαφιερώματα παικτών σε στρατιώτες και 
διαφημίσεις Super Bowl 
συχνά παρουσιάζονται ως αυθόρμητοι εορτασμοί εθνικής υπερηφάνειας.

Ωστόσο, αυτές οι στιγμές συχνά προέρχονται από αμειβόμενες συνεργασίες με το Υπουργείο Άμυνας, θολώνοντας τα όρια μεταξύ αυθεντικού πατριωτισμού και οργανωμένου μηνύματος. Ακριβώς όπως οι blockbuster ταινίες εξωραΐζουν τη στρατιωτική δράση, οι αθλητικές ομοσπονδίες κανονικοποιούν τη σύνδεση του πατριωτισμού με τη στρατιωτική υπηρεσία, ενισχύοντας τους κανονιστικούς αφηγήματα με το πρόσχημα της ψυχαγωγίας.

Ενώ είναι αλήθεια ότι ο αυθεντικός πατριωτισμός και ο σεβασμός στους στρατιώτες αντικατοπτρίζουν αυθεντικές αμερικανικές αξίες, η προσεκτική επιλογή των αφηγήσεων γύρω από το στρατό από τη βιομηχανία ψυχαγωγίας εξυπηρετεί έναν βαθύτερο σκοπό: να κανονικοποιήσει τις συνεχιζόμενες ξένες επεμβάσεις χωρίς να προωθεί μια βαθύτερη κατανόηση αυτών των συγκρούσεων και των τρομερών συνεπειών τους. Συγχέοντας την υποστήριξη στις στρατιωτικές δυνάμεις με την αδιαμαρτύρητη αποδοχή στρατιωτικών δράσεων, αυτά τα πολιτιστικά προϊόντα κατασκευάζουν συναίνεση για εμπλοκές που οι περισσότεροι πολίτες δεν κατανοούν ή δεν συζητούν ουσιαστικά. Η μετατροπή των πολύπλοκων γεωπολιτικών πραγματικοτήτων σε απλοποιημένα αφηγήματα ηρώων βοηθά να διασφαλιστεί η συμμόρφωση του κοινού χωρίς να υπάρχει κατανόηση από το κοινό.

Ακόμα και φαινομενικά κριτικές ταινίες, όπως οι Bourne Films και Charlie Wilson’s Warσυνδυάζουν γεγονότα και φαντασία με τρόπους που υπογείως εξυμνούν τη δουλειά των μυστικών υπηρεσιών και τις επεμβατικές πολιτικές. Αυτή η κατασκευή αφηγημάτων διασφαλίζει ότι ο σκεπτικισμός για αυτές τις οργανώσεις παραμένει περιορισμένος, ενισχύοντας μια αίσθηση πατριωτισμού συνδεδεμένη με τα ιδεώδη και τις πολιτικές του κράτους.

Παράλληλα με αυτά τα κινηματογραφικά παραδείγματα, η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών έχει γίνει ένα ισχυρό εργαλείο στρατηγικών επιρροής στη συμπεριφορά. Σειρές όπως το Call of Duty έχουν ενσωματώσει στρατιωτικά αφηγήματα στην καθηλωτική τους εμπειρία παιχνιδιού, λειτουργώντας ως προχωρημένα εργαλεία στρατολόγησης για τις ένοπλες δυνάμεις.

Ενώ το Χόλιγουντ και τα βιντεοπαιχνίδια στρατολογούν το κοινό στον μηχανισμό του πολέμου, η σύγχρονη μουσική έχει μετατραπεί σε όπλο με έναν τρόπο παρόμοιο με τα παραδείγματα της «τζαζ διπλωματίας» της δεκαετίας του 1950, της «Βρετανικής Εισβολής» και των μουσικών του Laurel Canyon που αναφέραμε νωρίτερα. Πουθενά δεν είναι αυτό πιο εντυπωσιακό από το χιπ-χοπ, όπου η μετάβαση του είδους από μουσική διαμαρτυρίας σε «γκάνγκστα ραπ» φωτίζει πώς οι παράγοντες εξουσίας προσαρμόζουν αυθεντικές φωνές ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα ίδια τα εταιρικά και πολιτικά συμφέροντα που εργάζονται ενεργά για την υποταγή τους.

Ο βρόχος κέρδους από τις φυλακές

Η άνοδος του χιπ-χοπ τη δεκαετία του 1980 συνέπεσε με την επιδημία crack, ένα καταστροφικό κεφάλαιο στην αμερικανική ιστορία που επιδεινώθηκε από τη συμμετοχή της CIA με τους αντάρτες Contras στη Νικαράγουα—μια σύνδεση που αποκαλύφθηκε από τον δημοσιογράφο Gary Webb στην πρωτοποριακή του έρευνα. Αυτό που ξεκίνησε ως ένα είδος που καταγράφει τις συνέπειες της συστημικής καταπίεσης και της μάστιγας των ναρκωτικών στις μαύρες κοινότητες, σύντομα έγινε εμπορευματοποιημένο. Οι αυθεντικές αφηγήσεις επιβίωσης και αντίστασης μετατράπηκαν σε εξωραϊσμένες απεικονίσεις της κουλτούρας των ναρκωτικών, ευθυγραμμισμένες με τα συμφέροντα των αρχών που διαιωνίζουν κερδοφόρους κύκλους φυλάκισης και ελέγχου.

Η πραγματική ατζέντα της μουσικής βιομηχανίας γίνεται σαφής μέσα από φιγούρες όπως ο εικονικός καλλιτέχνης του χιπ-χοπ Ice Cube, ο οποίος αποκάλυψε πώς οι δισκογραφικές εταιρείες και οι ιδιωτικές φυλακές ευθυγράμμισαν σκόπιμα τα συμφέροντά τους. «Φαίνεται πραγματικά ύποπτο», παρατήρησε ο Cube, «ότι οι δίσκοι που βγαίνουν είναι πραγματικά φτιαγμένοι για να σπρώξουν τους ανθρώπους προς τη βιομηχανία των φυλακών». Η δήλωσή του ότι «οι ίδιοι άνθρωποι που κατέχουν τις [δισκογραφικές εταιρείες] κατέχουν και τις φυλακές» αποκάλυψε την στρατηγική ανάπτυξη περιεχομένου για να τροφοδοτήσει τα συστήματα φυλάκισης.

Όπως εξήγησε ο Cube, «πολλά από τα ωραία τραγούδια που αρέσουν στους ανθρώπους είναι φτιαγμένα από μια ομάδα ανθρώπων που λένε στους ράπερ τι να πούν», αντικαθιστώντας την οργανική καλλιτεχνική έκφραση με προσεκτικά αναπτυγμένα αφηγήματα. Αυτή η σκόπιμη στροφή καθοδήγησε την οργή και την δυσαρέσκεια σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, διαιωνίζοντας κύκλους φυλάκισης που ευθυγραμμίζονταν άψογα με τα εταιρικά συμφέροντα. Το συγκρότημα φυλακών-βιομηχανία απέδειξε πώς ο συστημικός έλεγχος μπορούσε να συνδυάσει τα κίνητρα κέρδους με τον κοινωνικό προγραμματισμό. Αυτή η σύντηξη επιτήρησης, συμπεριφορικής τροποποίησης και οικονομικής πίεσης θα γινόταν το πρότυπο για το ψηφιακό πλαίσιο εποπτείας, όπου οι αλγόριθμοι παρακολουθούν τη συμπεριφορά, διαμορφώνουν τις επιλογές και επιβάλλουν τη συμμόρφωση μέσω οικονομικών ποινών—ακριβώς σε παγκόσμια κλίμακα.

Αυτό που πέτυχαν οι δισκογραφικές εταιρείες χειροκίνητα στο χιπ-χοπ—να εντοπίζουν, να ανακατευθύνουν και να εμπορευματοποιούν την αυθεντική έκφραση—θα γινόταν το πρότυπο για τον ψηφιακό έλεγχο. Ακριβώς όπως οι διευθυντές μάθανε να μετατρέπουν την κουλτούρα του δρόμου σε κερδοφόρα προϊόντα, οι αλγόριθμοι σύντομα θα αυτοματοποίησαν αυτή τη διαδικασία σε παγκόσμια κλίμακα. Η μετατροπή από διαμαρτυρία σε κέρδος δεν περιορίστηκε στη μουσική—έγινε το σχέδιο για το πώς θα διαχειριζόταν όλη η πολιτιστική αντίσταση στην ψηφιακή εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.