Μία πρόσφατη μελέτη, αποκάλυψε στοιχεία δραστηριότητας από Ανθρωπίνους στη Ρουμανία, η οποία ανάγεται τουλάχιστον 1,95 εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν, ανάγοντάς την στην παλαιότερη γνωστή ένδειξη ανθρώπινης παρουσίας στην Ευρώπη.
Με τον όρο Ανθρωπίνοι (Hominini) αναφερόμαστε στα μέλη της ομοιογένειας της υποοικογένειας των Ανθρωπινών (Homininae) που περιλαμβάνει τους ανθρώπους (γένος: Homo), δύο είδη χιμπαντζήδων, τους προγόνους τους και άλλα είδη που μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο με τους ανθρώπους και τους χιμπατζήδες αλλά έχουν εκλείψει.
Το εύρημα αυτό, χρονολογείται πριν από τις, προγενέστερα γνωστές αποδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας στη Γεωργία, οι οποίες ανατρέχουν 1,8 εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν.
Η πρωτοποριακή ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στην τοποθεσία Valea lui Grăunceanu στην κομητεία Vâlcea, η οποία αναγνωρίζεται πλέον ως η αρχαιότερη τοποθεσία στην Ευρώπη που παρουσιάζει ενδείξεις δραστηριότητας ανθρωποειδών, σύμφωνα με τον ιστότοπο HotNews. Αρχαιολογικές μελέτες στη Valea lui Grăunceanu, γνωστή και ως κοιλάδα Greuceanu έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και 60 χρόνια.
Πρόσφατα, μια διεθνής ομάδα μελετητών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Μολδαβία, την Αυστραλία, τη Σουηδία και τη Ρουμανία, εξέτασαν εκ νέου τα 4.500 θραύσματα απολιθωμάτων που συνελέγησαν από το σημείο.
Χρησιμοποίησαν μικροσκόπια υψηλής ακρίβειας και μέθοδο χρονολόγησης με ουράνιο και μόλυβδο, σύμφωνα με τον ιστότοπο Gandul. Η ανάλυση, αποκάλυψε ξεκάθαρα σημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας, μεταξύ των οποίων και ανθρωπογενείς τροποποιήσεις στις επιφάνειες των οστών.
Ερευνητές από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων τη Ρουμανία και την Μολδαβία, έχουν αναλύσει προσεκτικά σχεδόν 5.000 απολιθώματα, με τα 4.524 να έχουν εξεταστεί με υψηλής ανάλυσης μικροσκόπια, για την ανίχνευση οποιασδήποτε τεχνητής αλλαγής.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, 20 από τα απολιθώματα αυτά, έφεραν εγκοπές, με τουλάχιστον οκτώ από αυτά να έχουν αναγνωριστεί βεβαιότητα ως τεχνητά.
Οι συγκριτικές μελέτες
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η θέση των εγκοπών σε ανατομικά σημεία που μαρτυρά αποκόλληση σάρκας, υποδηλώνει ένα οργανωμένο χειρουργείο με σκοπό την αφαίρεση των μαλακών ιστών – που αποδεικνύει την ικανότητα των ανθρωπίνων να χρησιμοποιούν τα εργαλεία για τον συγκεκριμένο σκοπό.
Τα ευρήματα αυτά ξεπερνούν τα προηγούμενα ρεκόρ από την Ισπανία και την Τουρκία, όπου οι παλαιότερες ευρωπαϊκές τοποθεσίες απέδωσαν ανθρώπινα απολιθώματα στο Barranco León (1,5 εκατομμύρια χρόνια), στο Kocabaş (1,3-1,1 εκατομμύρια χρόνια) και στο Sima del Elefante (1,2-1,1 εκατομμύρια χρόνια), σύμφωνα με το Gandul.
Τα στοιχεία της πανίδας χρονολογήθηκαν με την εφαρμογή μεθόδου ουρανίου και μόλυβδου, η οποία αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές ραδιομετρικές μεθόδους χρονολόγησης για αντικείμενα παλαιότερα του ενός εκατομμυρίου ετών.
Ο Adrian Doboș, αρχαιολόγος από το Ινστιτούτο Vasile Pârvan και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nature, είπε: «Απογοητευτήκαμε που βρήκαμε μόνο τα ίχνη που άφησαν τα εργαλεία – όχι τα ίδια τα εργαλεία, αλλά τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι οι μοναδικές στην αρχαιολογία της προϊστορίας».
«Είναι ωστόσο, ξεκάθαρο πως έχουμε ένα εξελιγμένο είδος, ικανό να δημιουργεί λίθινα εργαλεία, πριν από σχεδόν δύο εκατομμύρια χρόνια στη Ρουμανία και να τα χρησιμοποιεί για να σφάζει ζώα».
Ενώ το χρονοδιάγραμμα και οι μηχανισμοί της μετανάστευσης των ανθρωπίνων στην Ευρώπη, παραμένουν ασαφή, η ανακάλυψη στη Ρουμανία, υποδηλώνει ότι, μπορεί να υπήρχε προγενέστερη, παροδική παρουσία τους.
Ανατροπή των δεδομένων σχετικά με την πρώιμη μετανάστευση του ανθρώπινου είδους
Από τα 49 εν δυνάμει μέρη σ’ όλη την Ευρασία, τα 16 είναι παλαιότερα από τα ευρήματα στη Ντμανίσι, με το σημείο Longgudong, στην Κίνα να περιέχει ανθρώπινα ευρήματα, τα οποία απαρτίζονται από έξι δόντια.
Οι ανακαλύψεις αυτές, αμφισβητούν την κατανόησή μας γύρω από την πρώιμη ανθρώπινη μετανάστευση, ενώ τονίζουν την περιπλοκότητα της παρουσίας των ανθρωπίνων στην Ευρώπη και πέρα από αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου