Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025

Αγόρι 10 ετών πήγε για εκδρομή και βρήκε τυχαία έναν χρυσό σταυρό περίπου 200 ετών – Ο «θησαυρός» που ενθουσίασε τους αρχαιολόγους


 Μία εκπληκτική ανακάλυψη έκανε τυχαία ένα μικρό παιδί, κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής. Ο σταυρός που βρήκε, ξετρέλαινε τόσο τον ίδιο όσο και τους αρχαιολόγους.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια μιας οργανωμένης εκδρομής στην περιοχή Έιν Κέρεμ της Ιερουσαλήμ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένα αγόρι 10 ετών βρήκε έναν ασυνήθιστο, μικρό κρεμαστό σταυρό, που εκτιμάται ότι είναι 100-200 ετών, ανέφερε η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι αυτό υποδηλώνει τη σημασία της Αγίας Πόλεως ως τόπου προσκυνήματος για αιώνες.

Η εκδρομή που οδήγησε στην ανακάλυψη

Οι μαθητές, από ένα σχολείο στη γειτονική περιοχή Κιριάτ Χάιοβελ, βρίσκονταν σε μια εκδρομή συλλογής άγριων φυτών στο Έιν Κέρεμ. «Μαζεύοντας βρώσιμα φυτά… ξαφνικά είδα ένα πολύχρωμο αντικείμενο να λάμπει στη λάσπη. Το έβγαλα και ενθουσιάστηκα αμέσως. Το προσωπικό μου είπε να καλέσω την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ και όταν ήρθαν, ενθουσιάστηκαν πολύ και αυτοί», δήλωσε ο 10χρονος Νεχοράι Νιρ.

Αγόρι 10 ετών πήγε για εκδρομή και βρήκε τυχαία έναν χρυσό σταυρό 100 ετών
Ο 10χρονος που ανακάλυψε τον σταυρό

Πώς βρήκε τον σταυρό ο 10χρονος

Το παιδί βρήκε τον σταυρό τυχαία, αφού απομακρύνθηκε από την ομάδα για να μαζέψει ένα ρόδι από το έδαφος, το οποίο στη συνέχεια είδε ότι είχε ένα σκουλήκι μέσα, και ανακάλυψε τον σταυρό όταν επέστρεφε στο λόφο, είπε ο Νιρ.

Ο μικρός σταυρός, «ένα όμορφο χρυσό μενταγιόν κατασκευασμένο με την τεχνική του μωσαϊκού» που αναπτύχθηκε στη Ρώμη γύρω στο 1800 και χρησιμοποιήθηκε μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, είναι «ένα μοναδικό αντικείμενο», τόνισε η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA).

Η ξεχωριστή τεχνική

«Η μέθοδος κατασκευής απαιτούσε εξαιρετική τεχνική, η οποία περιλαμβάνει το στήσιμο γυαλιού και μικροσκοπικών πολύτιμων λίθων σε διάφορα χρώματα, τοποθετημένων με εξαιρετική ακρίβεια για να σχηματίσουν μικροσκοπικά μοτίβα», δήλωσε ο Δρ. Αμίτ Ρε’εμ, αρχαιολόγος του Περιφερειακού Τμήματος Ιερουσαλήμ της IAA.

Αγόρι 10 ετών πήγε για εκδρομή και βρήκε τυχαία έναν χρυσό σταυρό 100 ετών
O σταυρός με γυαλί και μικροσκοπικές πολύτιμες πέτρες (Emil Aladjem/ Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.)

Τι αποκαλύπτει ο σταυρός για την Ιερουσαλήμ

«Αυτός ο σταυρός αποτελεί απόδειξη της προσωπικής ιστορίας ενός προσκυνητή που επισκέφθηκε την περιοχή Έιν Κέρεμ… Οι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να διασχίσουν ερήμους, βουνά και θάλασσες, συχνά για χρόνια, μόνο και μόνο για να αγγίξουν το χώμα απ’ όπου όλα ξεκίνησαν. Ο σταυρός μπορεί να έφτασε με έναν προσκυνητή από την Ευρώπη και να έπεσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Ισραήλ, ή ίσως αγοράστηκε εδώ στην Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Ρε’εμ.

Έιν Κέρεμ: Η σημασία της περιοχής

Το Έιν Κέρεμ, μια γραφική, λοφώδης περιοχή στα δυτικά προάστια της Ιερουσαλήμ, είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός που συνδέεται εδώ και πολύ καιρό με τον Χριστιανισμό και ταυτίζεται με τον τόπο γέννησης του Ιωάννη του Βαπτιστή.

Δύο αρχαίες εκκλησίες, η Εκκλησία της Επισκέψεως και η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, αποτελούν τόπους προσκυνήματος για αιώνες, καθώς οι Χριστιανοί ταξιδιώτες σταματούσαν στο Έιν Κέρεμ στο δρόμο τους προς την Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Δεδομένου ότι ο σταυρός κατασκευάστηκε μετά το 1.700, το μικρό αντικείμενο δεν χαρακτηρίζεται αρχαίο από την ισραηλινή νομοθεσία και επομένως δεν ήταν υποχρεωτικό το εύρημα να παραδοθεί, σημείωσε η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Νεχοράι για την προσοχή του και την άμεση αναφορά του για την ανακάλυψη του σταυρού», δήλωσε ο διευθυντής της IAA, Eli Escusido, ο οποίος σημείωσε ότι το εύρημα «ρίχνει φως στο Έιν Κέρεμ ως κεντρικό τόπο Χριστιανικού προσκυνήματος στη Γη του Ισραήλ».

Η Εκκλησία της Επισκέψεως είναι μια Καθολική εκκλησία στο Έιν Κέρεμ της Ιερουσαλήμ και τιμά την Επίσκεψη της Παναγίας, της μητέρας του Ιησού, στην Ελισάβετ, τη μητέρα του Ιωάννη του Βαπτιστή (Λουκάς 1:39-56).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.