Έρευνα αποκαλύπτει αν το καπάκι της λεκάνης της τουαλέτας μπορεί να μειώσει την εξάπλωση των μικροβίων ή όχι.
H καθαριότητα του σπιτιού είναι μια ιεροτελεστία και το να γνωρίζεις πώς να καθαρίσεις τη λεκάνη της τουαλέτας είναι το πιο σημαντικό από όλα. Ο χώρος γύρω από αυτήν είναι από τους πιο βρώμικους σε ολόκληρο το σπίτι, συνεπώς αξίζει την προσοχή σου.
Σύμφωνα με μια μελέτη για τα οικιακά μικρόβια που έγινε από την NSF International, το 27% των καθισμάτων τουαλέτας και το 14% των καπακιών της είχαν ένα εξαιρετικά ανθυγιεινό επίπεδο μικροβίων. Ο πρόχειρος καθαρισμός της λεκάνης της τουαλέτας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.
Πόσο χρειάζεται να καθαρίσεις τη λεκάνη της τουαλέτας;
Η όλη διαδικασία για να απαλλαγείς από τους λεκέδες και τα μικρόβια μπορεί να ολοκληρωθεί σε περίπου μισή ώρα, ή στη διάρκεια ενός επεισοδίου podcast. Εάν καθαρίζεις τη λεκάνη της τουαλέτας σου μία φορά την εβδομάδα με ένα καθαριστικό τουαλέτας και μια βούρτσα, οι επίμονοι λεκέδες δεν είναι πρόβλημα. Το ερώτημα, όμως, είναι εάν το καπάκι πρέπει να είναι κλειστό ή ανοιχτό. Και οι ειδικοί έχουν την απάντηση!
Το καπάκι της λεκάνης, ανοιχτό ή κλειστό;
Όταν τραβάς το καζανάκι της τουαλέτας και το καπάκι της λεκάνης είναι κλειστό, αυτό δεν εμποδίζει την εξάπλωση μικρών μικροβίων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Infection Control.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν μικροσκοπικά ιικά σωματίδια σε όλη την τουαλέτα όταν ένα άτομο πατάει το καζανάκι είτε το καπάκι είναι ανοιχτό είτε κλειστό.
“Πολλοί άνθρωποι είπαν ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να κλείσεις το καπάκι και το πρόβλημα λύθηκε”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής και μικροβιολόγος Τσαρλς Γκέρμπα στην USA Today. “Όλος αυτός ο αέρας όταν ξεπλένεις πηγαίνει κάπου και μεταφέρει τους ιούς που βρίσκονται στη λεκάνη της τουαλέτας έξω από αυτόν”.
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι το κλείσιμο του καπακιού μείωσε την εξάπλωση των μικροβίων, αλλά ο επικεφαλής ερευνητής σημείωσε ότι αυτές οι μελέτες επικεντρώθηκαν σε μεγαλύτερα ιικά σωματίδια.
Ενώ η μελέτη διαπίστωσε ότι το να κλείνεις το καπάκι δεν μειώνει τη συνολική μόλυνση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κλείσιμό του άλλαξε την τροχιά των μικροβίων.
Όταν το καπάκι ήταν κλειστό, υπήρχε ελαφρώς μεγαλύτερη μόλυνση στα αριστερά και μπροστά από την τουαλέτα, αλλά ελαφρώς χαμηλότερη μόλυνση στα δεξιά της λεκάνης της τουαλέτας.
Αντί να ανησυχείς για το αν το καπάκι είναι κλειστό ή ανοιχτό, η μελέτη διαπίστωσε ότι η απολύμανση της λεκάνης της τουαλέτας, του νερού από το καζανάκι και των κοντινών επιφανειών είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η εξάπλωση των μικροβίων.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το μπάνιο ήταν πιο καθαρό όταν η λεκάνη της τουαλέτας τρίβονταν με μια βούρτσα και ένα απολυμαντικό υδροχλωρικού οξέος. “Πρέπει πραγματικά να φροντίζεις να καθαρίζεις πάντα το κάθισμα της τουαλέτας και άλλους χώρους στην τουαλέτα”, επέμεινε ο μικροβιολόγος της έρευνας. Και, φυσικά, να μην ξεχνάς να πλένεις τα χέρια σου με σαπούνι και νερό μετά.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να πλένουμε τα χέρια μας για 20 δευτερόλεπτα, αλλά τα μικρόβια στο μπάνιο μπορεί να παραμείνουν πολύ περισσότερο στη λεκάνη της τουαλέτας.
Τα μικρόβια επιβιώνουν στις επιφάνειες του μπάνιου για περίπου 30 λεπτά μετά το ξέπλυμα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Antimicrob Resist Infect Control.
ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου