Ο νέος πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Καβελασβίλι ανέλαβε καθήκοντα την Κυριακή σε τελετή στο κοινοβούλιο. Ο 53χρονος πολιτικός ορκίστηκε ως έκτος πρόεδρος της Γεωργίας.
Αντίθετα, η απερχόμενη φιλοδυτική πρόεδρος Salome Zurabishvili έφυγε από την κατοικία του αρχηγού του κράτους συνοδευόμενη από διαδηλώσεις. Μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να παραιτηθεί επειδή πιστεύει ότι η νέα κυβέρνηση είναι παράνομη.
Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιράκ Κομπαχίτζε είχε προειδοποιήσει ότι η Ζουραμπισβίλι πρέπει να εγκαταλείψει την κατοικία διαφορετικά θα απομακρυνθεί και θα συλληφθεί με τη βία. Η πολιτικός είπε στους υποστηρικτές της ότι παρόλο που έφευγε από την προεδρική κατοικία, έπαιρνε μαζί της την «νομιμότητά» της.
Και τώρα τι θα γίνει; Όπως σχολιάζεται, από τον πόλεμο του 2008, οι δύο χώρες δεν έχουν πλέον διπλωματικές σχέσεις. Τότε η Ρωσία επιτέθηκε στη Γεωργία. Μετά από έναν πόλεμο πέντε ημερών, η Μόσχα αναγνώρισε τις αποσχισθείσες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας ως ανεξάρτητα κράτη.
Η Ρωσία προσφέρεται να βοηθήσει στην “ομαλοποίηση των σχέσεων” με τις αποσχισθείσες γεωργιανές περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, καθώς και στον καθορισμό των συνόρων στις δύο περιοχές. Θα ισοδυναμούσε επίσης με το να αναγνωρίσει η γεωργιανή ηγεσία την παρουσία μεγάλου αριθμού ρωσικών στρατιωτικών βάσεων και βάσεων με χιλιάδες στρατιώτες εκεί.
Ενδεχομένως υπάρξει ρωσική απαίτηση να ανοίξουν ξανά δύο στρατιωτικές βάσεις στην καρδιά της Γεωργίας, οι οποίες έκλεισαν μόλις το 2007 λόγω διεθνών πιέσεων.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, η Ρωσία θα επιδιώξει να «στρώσει» τα πράγματα σε σχέση με τα συμφέροντά της με την νέα κυβέρνηση της χώρας. Άπαξ και οι Δυτικοί εμποδίσουν την όποια ομαλοποίηση, τότε η «Αρκούδα» θα σπεύσει να επιβάλλει την τάξη, καθώς κοντά στα σύνορά της δεν θα επιτρέψει ανάλογα γεγονότα, όπως εκείνα της Συρίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου